1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi serijski aerodinamični automobil na svetu – Rumpler Tropfenwagen
Zanimljivost dana: Prvi serijski aerodinamični automobil na svetu – Rumpler Tropfenwagen

Zanimljivost dana: Prvi serijski aerodinamični automobil na svetu – Rumpler Tropfenwagen

525
0
Podelite sa prijateljima:

Još od samog nastanka, većina automobila je imala jednu zajedničku karakteristiku – kockasti dizajn. Tek tokom 1930-ih godina, aerodinamični modeli kao što su Tatra T77 i Chrysler Airflow će početi da se prodaju u većim brojevima, ali to ne znači da su oni bili pioniri.

Pored velikog broja koncepata, tokom 1921. godine je debitovao i prvi takav serijski automobil, Rumpler Tropfenwagen. Za njega se postarao inženjer iz Austrije po imenu Edmund Rumpler, a iako ovo ime možda i nije preterano popularno treba spomenuti da je sa legendarnim Hansom Ledvinkom dugo godina radio u Tatri.

Put ga je zatim doveo u Daimler i Adler gde je kasnije dizajnirao određene komponente ogibljenja koje je Ferdinand Porše upotrebio u Volkswagen „Bubi“. Tokom 1910. godine je osnovao Rumpler avionsku kompaniju (prva takva u Nemačkoj), ali posle Prvog svetskog rata se ponovo vratio automobilima.

U svakom slučaju, Tropfenwagen („Otvoren automobil“) je debitovao na Salonu automobila u Berlinu 1921. godine koji je krasio otpor vazduha od samo Cd 0,28, što je impresivan broj čak i za današnje standarde. Da bi uspeo u takvom poduhvatu Rumpler je prvi imao školjku i staklo pod tupim uglovima.

Agregat od šest cilindara zapremine 2,6 litara je razvijao 36 konjskih snaga i omogućavao ovom 1.360 kg teškom automobilu maksimalnu brzinu od 110 km/h. Tropfenwagen nikako nije prošao nezapažen i Mercedes je čak i razvio nekoliko koncepata sa sličnom strategijom, ali loša prodaja ovog automobila ga je naterala da odustane od ideje.

Rumpler je proizveo samo oko 100 jedinica do 1925. godine, a kao glavni razlozi neuspeha se spominju čudan dizajn, nedostatak prtžljanika i problemi sa pregrejavanjem. Tropfenwagen je imao najveći trenutak slave u poznatom filmu Metropolis gde se ujedno pojavljuje kao automobil budućnosti. Do današnjeg dana su preživela samo dva primerka i oba se nalaze u muzejima u Nemačkoj (jedan u Minhenu, drugi u Berlinu).

Zoran Tomasović

(525)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments