1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Ford Puma vreba krosover Peugeot e-2008
Električni Ford Puma vreba krosover Peugeot e-2008
0

Električni Ford Puma vreba krosover Peugeot e-2008

128
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Puma će uskoro postati električni SUV. Mali SUV mora da se kladi na elektrifikaciju na najvišem nivou ako želi da ostane živ i, pre svega, ako ne želi da izgubi tlo pod nogama protiv nekih od svojih najdirektnijih rivala, koji već imaju električne varijante u svojoj ponudi. Ako sve bude išlo po planu, novi Ford Puma EV će biti spreman 2024. godine za juriš na prodajne salone.

Električna varijanta Pume će se proizvoditi u Evropi. Tačnije, proces serijske proizvodnje odvijaće se u Fordovim pogonima u Krajovi (Rumunija). To je isti proizvodni centar gde se proizvodi termička Puma. Važno je imati na umu da dolazak električne Pume na scenu neće značiti trenutni nestanak verzija sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

S obzirom da je u pitanju električno vozilo, sve oči će biti uprte u pogonski sistem nove Pume EV. Možemo naslutiti detalje zahvaljujući prezentaciji Forda E-Transita Couriera. Novi električni kombi i budući Puma EV biće blisko povezani na tehničkom nivou.

Ford je tokom predstavljanja E-Transita Couriera primetio da je „u isto vreme dizajnirao električni pogon za Pumu i za Courier“. Ovo sugeriše da će oba vozila deliti električni pogonski sistem i stoga će njihove prednosti biti slične.

U nedrima E-Transita Couriera je litijum-jonska baterija od približno 54 kWh (njen kapacitet nije potvrđen). Energija uskladištena u bateriji pokreće motor od 100 kW (136 KS). Ford se odlučio za bateriju koja nije preterano velika, jer se, zahvaljujući brzom punjaču do 100 kW, količina struje za oko 90 kilometara može „upumpati“ za samo 10 minuta. Maksimalna brzina je ograničena na 145 km/h.

Uzimajući u obzir procenjeni kapacitet baterije E-Transita Couriera, nova Puma EV će imati domet koji će premašiti barijeru od 350 km, što je dovoljno da se može takmičiti, između ostalih, sa Peugeotom e-2008 i Opelom Mokkom Electric. Nedavno je i sam Martin Sander, šef Forda za Evropu, izjavio da Pumu žele da pozicioniraju kao „zamenu“ za Ford Fiestu, koja će uskoro napustiti evropske salone.

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments