1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Primena tehnologije autonomne vožnje na novom Audiju A8 zavisi od legalizacije tog sistema
Primena tehnologije autonomne vožnje na novom Audiju A8 zavisi od legalizacije tog sistema
0

Primena tehnologije autonomne vožnje na novom Audiju A8 zavisi od legalizacije tog sistema

289
0
Podelite sa prijateljima:

Audi očekuje da bude prvi proizvođač automobila koji će implementirati tehnologiju autonomne vožnje 3. nivoa, i to u novu generaciju A8 perjanice, koja treba da krene u prodaju u toku ove godine.

Međutim, dotični visokotehnološki sistem najverovatnije neće biti dostupan odmah na početku, jer je mali broj zemalja u kojima su zakoni prilagođeni novoj tehnologiji. Takav zakon je trenutno u razmatranju u Nemačkoj, koja je jedna od prvih zemalja koje planiraju primenu amandmana na Bečku konvenciju o saobraćaju iz 1968. godine. Cilj je legalizovanje sistema 3. i 4. nivoa autonomne vožnje.

Trenutno ovaj zakon jedino čeka odobrenje od visoke komore parlamenta, što bi moglo da se finišira u narednih nekoliko sedmica. Vladin nacrt predviđa deklaraciju koju proizvođač daje kupcu, i u kojoj je precizno naglašeno okolnosti pod kojima vozač može da prepusti kontrolu automobilu. Pored toga, crna kutija će registrovati sve protokole transfera, tako da će isražitelji u slučaju saobraćajnog incidenta znati da li je čovek ili kompjuter konrolisao vozilo u trenutku sudara.

Što se tiče 3. nivoa tehnologije u A8, koju je Društvo automobilskih inženjera (SAE) nazvalo „uslovna automatika“, funkcionisaće pri brzinama manjim od 60 km/h na putevima zagušenim saobraćajem. Onog momenta kada vozač angažuje nivo 3, on može da čita knnjigu, prati vesti na tabletu ili da odgovara na elektronsku poštu. Dremka, ipak, nije moguća, jer kada situacija u saobraćaju zahteva pažnju vozača, automobil će zatražiti protokol prebacivanja kontrole, obično pružajući vozaču osam do deset sekundi da proceni situaciju i preuzme kontrolu na upravljaču.

Na konferenciji za medije prošle godine, šef Audija, Rupert Štadler (Rupert Stadler), rekao je da će A8 u ponudu staviti autonomni sistem onda kada ga vlasti najvažnijih tržišta legalizuju.

Automobili koji trenutno nude „hands-free“ vožnju poput Tesle i njegovog Autopilota, klasifikovani su kao Nivo 2 ili „delimična automatika“. Vozač mora da prati put sve vreme i da bude spreman da momentalno preuzme kontrolu.

S klasa zaostaje

Restilizovani Mercedes-Benz S klase, koji će u prodaju krenuti otprilike u isto vreme kad i novi A8 (jesen ove godine), u ponudu će staviti napredne karakteristike autonomne vožnje, ali ne i tehnologiju 3. nivoa.

Dotična tehnologija „nije na nivou koji dozvoljava potpuno prebacivanje odgovornosti sa vozača na vozilo“, rekao je Daimlerov šef razvoja, Ola Kalenijus (Ola Kallenius). „Mi želimo da preduzmemo još par koraka pre nego što prepustimo štafetu.“

Restilizovana klasa će praktično posedovati „veoma sofisticirani“ nivo 2, po Kalenijusovim rečima.

Daimler je saopštio da će unapređena S klasa imati sve komponente koje će pomagati vozaču da vozi kroz krivine poput usporavanja i ubrzavanja auotmobila, čak i kada se ne vozi po autoputu. Takođe, automobil će moći autonomno da menja trake, baš kao i E klasa.

Daimler je inače ušao u razvojno partnerstvo sa kompanijom Robert Bosch, da bi uveo nivoe 4 i 5 do početka sledeće dekade.

 

BMW-ovi planovi

BMW kaže da će njegov iNext, koji treba da stigne 2021. nuditi nivo 3 automatizovane vožnje. Tehnički, BMW će moći da opremi automobil tehnologijom 4. i 5. nivoa, izjavio je viši potpredsednik odseka za autonomnu vožnju BMW-a, Elmar Frikenštajn (Elmar Frickenstein). Ipak, za sada nije došlo do zvaničnih odluka.

Šef BMW-a, Harald Kriger (Harald Krueger), odbacio je u Ženevi mogućnost da bavarski proizvođač direktno skoči sa 2. na 4. nivo autonomne vožnje, što kompanije poput Forda i Volvoa trenutno razmatraju. „Učite iz onoga šta se dešava, šta funkcioniše i gde treba primeniti unapređenja“, rekao je on.

Nivo 4 je klasifikovan kao „visoka automatika“ od strane SAE. U ovom slučaju automobil preuzima većinu voznih funkcija, ali vozač može da preuzme kontrolu. Kada je reč o nivou 5, odnosno „potpunoj automatici“, vozilu uopšte nije potreban volan, jer vozilo sve zadatke obavlja autonomno.

 

 

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments