1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Yaris proizvedena u tiražu od deset miliona primeraka
Toyota Yaris proizvedena u tiražu od deset miliona primeraka
2

Toyota Yaris proizvedena u tiražu od deset miliona primeraka

232
2
Podelite sa prijateljima:

Toyota Yaris je jedan od najbitnijih modela japanske marke koji je pravi bestseler u B segmentu. Proizvodnja Yarisa dostigla je jubilarni desetmilioniti primerak. Među modelima koji su dostigli tu cifru su Corolla, Camry i RAV4.

Četiri generacije, brojna ažuriranja i milioni prodatih jedinica svedoče o komercijalnom uspehu Yarisa. Model koji je u Evropi znao da prednjači kladeći se bez kompleksa na elektrifikaciju. I to je da je već dugo vremena bio jedini model B segmenta sa hibridnim motorom (HEV) koji je dostupan na tržištu.

Prošlo je skoro četvrt veka od lansiranja prve generacije. Za kratko vreme počeo je da se ističe i svrstao se na vrh liste najpopularnijih Toyotinih modela. Trenutna generacija, četvrta, stigla je na tržište nakon turbulentne 2020. godine. Od tada, asortiman je proširen modelom visokih performansi koji potpisuje Toyota Gazoo Racing – GR Yaris, a kasnije je došao i krosover Yaris Cross.

Kumulativna prodaja porodice Yaris u Evropi, zaključno sa februarom 2023. godine, premašila je 5.155.500 jedinica. U 2022. godini ovi modeli su činila više od trećine ukupne Toyotine prodaje na evropskom tržištu sa 185.781 jedinicom Yarisa, 156.086 jedinica Yarisa Cross i 5.392 jedinica GR Yarisa. Preuzeli su 8% tržišnog udela u segmentu B.

Yaris se proizvodi širom sveta, a proizvodnja je prvobitno počela u januaru 1999. godine u Japanu. Tačnije u Toyotinom objektu koji se nalazi u Takaoki, Aiči. Trenutno se proizvodi u 10 različitih zemalja: Japan, Brazil, Kina, Tajvan, Indonezija, Malezija, Pakistan, Tajland, Francuska i Češka.

U Evropi, Japanci proizvode Yaris od 2001. godine, u mestu Valensijen u Francuskoj, a od 2021. i Yaris Cross. Proizvodnja se odvija i u Kolinu (Češka). Kumulativna proizvodnja dostigla je 4,6 miliona jedinica na kraju prošle godine.

Osnovne komponente, kao što su benzinski i/ili hibridni motori, ili menjači, takođe se proizvode u Evropi. Tačnije u Poljskoj.

Od svog debija u Japanu 1999. godine i do lansiranja sadašnje generacije, četvrte, Yaris je bio poznat pod različitim imenima. U Japanu se prodaje kao Vitz. Takođe je poznat po imenima Platz, Echo, Belta, Vios i Scion iA. Pored toga, rebrendirani modeli kao što su Daihatsu Charade i Mazda2 Hybrid ugledali su svetlost dana.

Na kraju moramo pomenuti i sam desetmilioniti model. To je Yaris GR Sport u sivoj boji Ascari. Proizveden je u Češkoj, a odredište će mu biti Francuska. Cifra od 10 miliona prodatih jedinica širom sveta uzima u obzir samo modele Yaris, Vitz, Yaris Cross i GR Yaris.

AutoRepublika

(232)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Odličan autić.

s mile

Bravo za Toyotu