1. Home
  2. Vesti
  3. Renault 5: Prve informacije
Renault 5: Prve informacije
2

Renault 5: Prve informacije

1.83K
2
Podelite sa prijateljima:

Godinu dana pre zvaničnog predstavljanja, budući Renault 5 je započeo svoj razvoj u Francuskoj i Laponiji. Prilika za proizvođača sa znakom dijamanta da počne da podiže veo sa tehničkih specifikacija svog električnog gradskog automobila, koji će se imati cenu manju od 25.000 evra.

Neuobičajeno je to što je Renault odlučio da daje informacije o svom budućem modelu godinu i po dana pre početka prodaje (u septembru 2024.) i drugih faza koje predstoje. Ali R5 nije model kao ostali i brend ima velike ambicije za onoga ko mora da proširi električnu tehnologiju među običnim narodom.

Razvoj i testiranje izdržljivosti započeli su pre nekoliko meseci u Francuskoj u centrima Lardi (mehanička ispitivanja) i Aubevoie (dinamička ispitivanja na suvom i mokrom). Ali i u švedskoj Laponiji, tokom prošle zime, kako bi se testiralo ponašanje na snegu i ledu, kao i ispravno funkcionisanje opreme (grejanje, itd.) i komponenti šasije (kočenje, amortizeri, ESP, itd.).

Vožnja napravljena sa devet „mula“ koje ispod karoserije Clija 5 kriju platformu CMF-B EV, motor i bateriju budućeg R5. Ovo je pre svega način da se proveri ponašanje ćelija nove baterije na temperaturama koje koketiraju sa -30°C. Baš kao i testiranje tehničkih rešenja primenjenih na sistemu regenerativnog kočenja kako bi se izbegle nepravilnosti. Ovog leta, testiranja će biti vršena i na andaluzijskim putevima, koji su idealno igralište za testove na visokim temperaturama (preko 50°C.

Inženjeri to ne kriju: R5 je u skladu sa Meganeom E-Tech po svojoj dinamici. Novi model „mora da pruži osmeh svom vozaču“, a on „ne treba da oseti težinu automobila“, što predstavlja izazov. Iz razloga troškova, upotreba aluminijuma je ograničena i platforma CMF-B EV pozajmljuje 70% delova od platforme Clija, CMF-B.

Zbog toga je optimizovana masa na nivou baterije i elektromotora, ali i platforme dimenzionisane za veličinu vozila. Što se baterije tiče, ona je 15 kilograma manja u odnosu na Zoe sa 4 velika modula. umesto 12 malih. Isto važi i za motor (sinhroni sa namotanim rotorom) koji je 20 kg lakši zahvaljujući novoj, kompaktnijoj „3 u 1″ arhitekturi, koja se sastoji od pretvarača, punjača i kontrole distribucije struje. Ipak, inženjering Renaulta je odlučio da razvije novu zadnju osovinu sa više karika, skuplju od jednostavne deformabilne poprečne grede što poboljšava performanse na putu i ​​udobnost i nudi više prostora za bateriju.

Ako proizvođač najavi smanjenje troškova proizvodnje za 30% u odnosu na Zoe, on zvanično ne povišava cenu osim da će ona „biti niža od cene konkurenata“. Prema našim izvorima, ulaznica će biti nešto ispod granice od 25.000 evra i porasti na više od 30.000 evra kad je model s vrha ponude u pitanju, posebno u izdanju Esprit Alpine.

Serijska proizvednja počinje 2024. u Kleonu u Normandiji, novi motor ePT od 100 kW biće dostupan u verzijama sa 125 i 150 KS sa dve snage baterija: oko 42 i 52 kWh, odnosno sa dometom od oko 420 km za ovu drugu. Ova osnovna cena će biti utoliko konkurentnija jer će konkurenti modela R5 (Cupra Urban Rebel i Volksvagen ID.Polo 2025. ili Peugeot e-208 2027.) imati jeftiniju bateriju LFP (litijum-gvožđe-fosfat), ali sa manjom gustinom energije.

Baterije će proizvoditi Envision AESC u Dujeu za Renault će imati klasični hemijski sastav u vidu NMC (nikl-mangan-kobalt). Prema razvojnom timu, R5 ima mnogo iznenađenja koja su predmet patenata. Jedno od njih je dvosmerna tehnologija V2G koja vam omogućava da koristite bateriju za napajanje vašeg doma, koje će se naći i na budućim modelima Renault i Nissan Micra od 2025. godine.

AutoRepublika

(1828)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Meni najlepši Reno u poslednje vreme. Za 25k i da izgleda ovako opako odmah bi ga uzeo

Matija

Pre svega, izvanredan dizajn! Savrseno mi je svejedno elektricni ili gorivni! Moderna interpretacija cuvene Petice za koju ne moze da se kaze da je retro! Jedan od razloga je taj, sto je vec bivsa Petica bila veoma moderan auto! I veoma uspesan – proizvodio se u dve generacije od 1972 do 1996 godine, ukupno 24 godine! Trebalo je da prodje 27 godina da bi rukovodiocima Renoa doslo iz dupeta u glavu koliku vrednost ima ovaj auto. Hvala Bogu, najzad!