1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Opelovi sindikati blokirali program dobrovoljnih otpremnina
Opelovi sindikati blokirali program dobrovoljnih otpremnina
0

Opelovi sindikati blokirali program dobrovoljnih otpremnina

168
0
Podelite sa prijateljima:

Opelov radnički savet je obustavio plan dobrovoljne otpremnine, što za posledicu ima dodatne teškoće za PSA grupu u smislu smanjivanja broja zaposlenih.

PSA, koja je kupila Opel od General Motorsa za 2,6 milijardi dolara prošle godine, cilja da smanji broj zaposlenih za 3.700, na nekih 19.000 radnika u Nemačkoj, da bi se uspostavila profitabilnost do 2020., i to nakon čak dve gubitaške dekade.

Francuski proizvođač se složio s tim da izbegne prisilna otpuštanja i obavezao se da sarađuje s predstavnicima Opelovih radnika na programu dobrovoljne otpremnine. Međutim, proces je zaustavljen ove nedelje.

„Radnički savet je zahtevao da menadžment suspenduje plan dobrovoljnih otpremnina, posebno za fabrike u Riselshajmu, Kajzerslauternu i Ajzenahu“, glasi obaveštenje koje su predstavnici poslali Opelovim radnicima.

Radnički savet je saopštio da se ne slaže sa planom Opelovog menadžmenta, koji podrazumeva nastavak otpremnina, jer se veliki broj radnika složio sa penzionisanjem i honorarnim radom, kao i zbog toga što su ciljevi vezani za smanjenje broja u fabrici u Kajzerslauternu već ostvareni ili čak prebačeni.

„Zašto menadžment želi i dalje da smanjuje broj zaposlenih, ispod razine koja je dogovorena sa vlastima i IG Metallom?“, stoji u obaveštenju koje je radnički savet poslao zaposlenim.

Tenzije su porasle otkada su Opelovi radnici odbili zahtev da se odreknu povišice od 4,3 odsto zarad obećanja PSA da će u Ajzenahu proizvoditi novi model.  Ovo je dovelo do pat pozicije između radnika i menadžmenta.

Opelovo rukovodstvo je poslalo odvojeno saopštenje u petak, u kojem je informisalo radnike da je oko 1.000 zaposlenih apliciralo za dobrovoljan odlazak, uz nadoknadu.

„Međutim, zaposleni su blokirani od strane radničkog saveta, koji je informisao menadžment da neće odobriti ugovore do daljnjeg. Ovo je jasno kršenje kolektivnog dogovora vezanog za program dobrovoljnih otpremnina“, kaže se u saopštenju menadžmenta.

 

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments