1. Home
  2. Vesti
  3. Render: Ford Capri će biti „ponovo rođen“, ali ne onako kako bi javnost želela
Render: Ford Capri će biti „ponovo rođen“, ali ne onako kako bi javnost želela
17

Render: Ford Capri će biti „ponovo rođen“, ali ne onako kako bi javnost želela

433
17
Podelite sa prijateljima:

Da li je Fordu išta sveto ovih dana? Pa teško je gledati situaciju sa pozitivne strane kada znamo da postoji model Mustang Mach-E kao električni krosover, dok je Puma nešto manji krosover. A ako je verovati natpisima iz medija, američki proizvođač vozila bi uskoro mogao da napravi ultimativni, krajnji greh, a to je da iskoristi značku Capri za još jedan bezlični krosover.

Capri je sigurno jedan od najpoznatijih ikada ponuđenih modela od strane Forda na evropskom tržištu. Proizvodio se od 1969. do 1986. godine kroz tri generacije i pronašao oko 1,9 miliona kupaca, a definitivno je ostavio isti trag kao što je njegov rođak Mustang to uradio „preko bare“.

Od tada se često mogle čuti glasine da ćemo ga ponovo videti u serijskoj proizvodnji. Najzanimljivija je ona od pre desetak godina kada se rodila ideja da postane kupe izdanje tada popularnog Focusa na isti način kao što je Volkswagen napravio moderni model Scirocco.


Ako je verovati pisanju kolega sa sajta AutoExpress, koji kažu da im je informacije prosledio „blizak izvor“, Capri će uskoro postati električni krosover sa niskim krovom. Ford je ranije rekao da će prodavati samo vozila na struju na Starom kontinentu nakon 2030. godine i nedavno je postigao ugovor sa Volkswagenom oko deljenja platformi.

Naime, Nemcima je bila potrebna pomoć oko komercijalnih vozila, a Ford je za uzvrat zatražio saradnju oko električnih modela. Već smo videli nekoliko njih od čega je nedavno debitovao novi Explorer EV koji ne deli baš ništa sa američkim rođakom. Šanse su velike da će Explorer i Capri deliti mnogo toga, a oba su zasnovana na platformi Volkswagena pod imenom MEB na kojoj se proizvode modeli ID.3, ID.4 i ID. Buzz. Explorer je inače dugačak oko 4,5 metra, ali bi Capri mogao da bude nešto manji i naravno sportski.

Ako uzmemo za primer spomenuti ID.4, možemo reći da ga je moguće dobiti u verzijama sa 146, 168, 172, 201 i 295 konjskih snaga i autonomijom od 346, 482 i 522 kilometra. Explorer će se moći naručiti sa pogonom na zadnje ili na sva četiri točka, a baterije će se moći napuniti do 80% kapaciteta za samo 25 minuta.

Bilo kako bilo, pitanje je šta će od svega biti i da li je reč o samo još jednoj pustoj želji. Dok nam Ford ne podari više informacija, uživajte u ovim priloženim ilustracijama sa sajta Kolesa.

AutoRepublika

(433)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Ne mora se „radjati“ ovakav.

Matija

Ford nije normalan! Prvo su cuveno ime „Mustang“ nalepili na jedan SUV a sada ce da urade to isto sa imenom „Kapri“??? Evropska publika je molila Ford bezbroj puta da danpravi novi Kapri. Odgovor je bio „jok, bre, ne moze!“ Zbog cega Mustang i Kapri ne bi mogli dalje da zive kao elektricni sportski automobili?

Yankee

Ruku na srce, Ford je koristio ime Capri za mnogo razlicitih auta i kroz sva 3 svoja brenda (Ford, Mercury, Lincoln) koji nisu bili povezani.
Sta-vise, prvi Capri je bio Lincoln Capri iz 1952. godine sa americkog trzista.

comment image

Matija

Hvala, nisam znao! „Kapri“ je mondensko ime a ne sportsko ali je lepo i u Evropi ostalo je nezaboravno.

Yankee

I u Evropi je takodje postojao Ford Consul Capri za britansko trziste, debitovao je 1962. godine. Nisam siguran da li se prodavao u ostatku Evrope, znam samo da ga je pravila Fordova divizija za britansko trziste. To je mislim bio prvi put da se u Evropi koristi ime Capri.
Onaj sportski Capri iz 1970-ih i 1980-ih se originalno trebao zvati Colt, dok Ford nije saznao da je Mitsubishi vec zastitio to ime.

comment image

Matija

Nikad video ni cuo! Imas interesantne informacije! Da li si studirao biznis ili istoriju automobilizma? 🙂 Ovaj model na kontinentu Evrope nije vidjen. Colt ili Capri – moj izbor je Capri! Zvuci mnogo ekskluzivnije!

Yankee

Generalno evropske Fordove poznajem slabije od Americkih, ali mi je Ford Consul Classic za britansko trziste ubek bio zanimljiv model. Vecina prodaih vozila su imala 4 vrata, a prvi Capri je bio sportska alternativa sa 2 vrata i nizim krovom. Definitivno izgleda posebno.

comment image

Matija

Ovoga znam! Zapravo manji model pod imenom Ford Anglia.

BB

Capra na italijanskom znači koza, po tome ostrvo koza Capri a i prezime Capri dakle Kozić…
Eto samo nek dobro zvuči pa nek je i meeeeee
😉

A popularan je bio i kod nas, ebo ga prva stavka 😂🤣
https://youtu.be/2_9erDf4YrM

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Čmire

Kapri je sladoled, i tačka…

moron

Neku su decu dok su bila jako mala plašili babarogama, a moj otac je moju braću i mene u saobraćaju dok smo bili jako mali „plašio“ sa Ford Caprijem 😊

Optrilike: „A šta ćeš ako ti sada sa one strane u punoj brzini naidje Ford Kapriiiiiiiii ?“

A smisao tog njegovog stalnog pominjanja Caprija je bio da se ukaže na nepredvidivnost saobraćaja tako da vozač uvek treba da bude spreman na neočekivano

Vladd

Pa ovo je smejurija, pa zar svaki budući auto treba izgledati kao SUV🤔🙂

s mile

Meni je baš žao u kom smeru ide auto industrija, gašenje mini automobila, karavana, MPVa, limuzina, svega, samo da bi se dobio klirens za gradske ivičnjake. Jer je poseta prirodi kao izgovor, glupost. 95% i ne ode van asfalta.

Tako lepa varijacija karoserija, se svodi na jednu. Užas…

BB

A šta reći komšinica imala VW Polo, i proda to i kupi Volho XC60 sa točkovima 22″… Pritom treb areći da joj muž vozi službeni veliki terenac (Nissan X trail ranije a sada „Škoijak“) tako da im nije neophodno da imaju još jedan veliki SUV, jer imaju ovaj na raspolaganju 24 sata. Njegova priroda posla je takva da mu treba takav auto ali njoj je do posla i odvesti djecu na treninge… Doduše takav trend je davno započeo u Americi…

Neko is mase

A sta je to javnost zelela? I koja javnost? Srpska, mozda, ona koja je u stvari po pitanju automobilizma gotova najbitinija u celom svetu pa i sire? Proizvodjaci prave ono sto kupci zele i sta ocekuju. Zivimo u crossover eri i to je cinjenica koju niko ko je pri zdravoj pameti ne moze da porekne. Da li je to dobro ili ne to je tema za neku drugu diskusiju ali ovako kako stvari stoje crossover stigao i planira da poduze ostane sa nama.

Matija

Evropska javnost. Smrt SUV vozilima! 🙂

Neko iz mase

Želje su jedno a stvarnost nešto sasvim drugo. Nažalost, evropski auto trendovi su sve manje bitni.