1. Home
  2. Prezentacije
  3. Geely je predstavio veliki krosover Proton X
Geely je predstavio veliki krosover Proton X
0

Geely je predstavio veliki krosover Proton X

883
0
Podelite sa prijateljima:

Malezijska kompanija koja ove godine slavi četrdeseti rođendan, firma Proton je navikla na situaciju u kojoj montira klonove vozila marke Mitsubishi. Onda je došao i jedan period nezavisnosti u segmentu mašinskog inženjeringa, ali je tokom 2017. godine, Proton postao deo holdinga Geely. Od tada se postepeno prebacuje na proizvodnju kineskih automobila.

Gama već uključuje krosovere po imenu X70 (iliti Geely Atlas) a onda i X50 (to jest Geely Coolray). Sada je ovaj duet dobio pojačanje, ono koje se nameće kao najveći adut u asortimanu Protona, model X90.

Ovde imamo posla s konvertovanim i prilagođenim modelom koji se originalno zove Geely Haoyue (odnosno Geely Okavango na izvoznim tržištima) i on je dugačak 4.825 milimetara. Proton X90 se sa spoljne strane razlikuje po osobenim prednjim svetlosnim grupama s drugačijom grafikom dnevne rasvete, a i maska hladnjaka je nova, iako je zadržan prednji odbojnik. Nalepnice s imenom modela, kao i sitniji kozmetički detalji su takođe inovirani.

U Maleziji se vozi suprotnom stranom kolovoza pa je i obruč upravljača izmešten na desnu stranu, a pored toga, Proton se u enterijeru razlikuje od donora s amblemom brenda Geely, upravo po grbu na volanu i po skromnijem dekoru.

Na prednjem panelu se nalazi 10-inčni instrumentacioni ekran, ali i još jedan za informativno-zabavni sistem. Taj nudi dijagonalu od 12,3 cola. X90 nudi tri reda za sedenje u standardnoj postavci, dok je u Kini dostupna i opcija s dva reda za sedenje. Većina izvođenja dolazi kao sedmosedi. Najprestižnija konfiguracija je osmišljena da ugosti do šest osoba i pruđa dva zasebna sedišta u drugom redu. Putnici koji se tu uvale, moći će da uključe i sistem za ventilaciju istih.

Geely Haoyue se na matičnom, kineskom tržištu nudi samo s turbo motorom koji sagoreva benzin u svoja četiri cilindra ukupne zapremine 1,8 litara. Dovoljno za 184 konjske snage i 300 Nm najvišeg obrtnog momenta, ali izvozni automobili takođe poseduju turbo motor čuvene zapremine od litru i po. Oni dolaze kao blagi hibridi i poseduju sistem 48V anlaser-alternator.

Pošto je ovaj motor već lokalizovan s aspekta proizvodnje u Maleziji, Proton X90 takođe poseduje isti. Njegova snaga iznosi 190 konjskih snaga i pride su tu i 300 Nm najvišeg obrtnog momenta. Pogonski sklop dopunjujue sedmostepeni robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom, dok je pogon samo na prednjoj osovini. Nazad se nalazi multilink, kao kod skuplje verzije krosovera koji nosi naziv Geely Haoyue L.

Proizvodnja krosovera zvanog X90 je u Maleziji započela sredinom marta, pa se početak prodaje, odnosno isporuka očekuje u aprilu. Sledeći u nizu osveženih i prepakovanih modela u vozila marke Proton, biće sedan Geely Emgrand. On će biti protonizovan do kraja godine, a zanimljivo je da će baš ta limuzina biti sklapana i u beloruskim pogonima kineskog mega koncerna. Oni su postavljeni u preduzeću Belgi.

AutoRepublika

(883)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments