1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen Touran još jedared orošen
Volkswagen Touran još jedared orošen
2

Volkswagen Touran još jedared orošen

3.87K
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen se već oprostio od Sharana. Proizvodnja ovog minivana je obustavljena prošle godine, ali jedan drugi MPV, onaj po imenu Touran, još je aktuelan. Kompakt iz ove klase ovog meseca slavi dvanaesti rođendan, dok je preko 2,6 miliona jedinica sišlo s proizvodne trake u dve generacije od kada postoji. Nažalost, ranije je isporučivan na evropskom tlu u tiražu od 160 do 190 hiljada primeraka, ali je prošle godine do kupaca stiglo samo 22 hiljade komada. 

Aktuelni Touran leži na arhitekturi MQB i proizvodi se od 2015. godine, i već je osvežavan više puta s tehničke strane, iako nije bilo uobičajene restilizacije. sada je monovolumen dobio novi kokterl unapređenja, ali se ona nisu doticala izgleda vozila.

Ipak, neke od novina su se pojavile na kombiju u serijskoj verziji još prošle jeseni. Mislimo na obruč upravljača i kontrolnu jedinicu za rad klima uređaja koja funkcioniše na temelju tastera osetljivih na dodir. Viđena je kod restilizovanog Tiguana i ostalih nedavno prezentovanih modela iz firme. Sada je dodat još jedan medijalni sistem, već bez rotacionih dugmića, a tu je ponovo osmišljena grafika virtuelne instrumentacije.

U listu serijski dostupne opreme su sada uključeni prilagodljivi tempomat i sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama, dok su se na listi dostupnih opcionala našli i polovični autopilot komercijalnog naziva Travel Assist (a koji objedinjuje adaptivni tempomat i sistem pomoći u želji da se održi kretanje unutar saobraćajne trake) kao i sistem upravljanja radom farova, a koji se zove Dynamic Light Assist.

Poslednji put kada je ažurirana paleta pogonskih sklopova je bila aktuelna 2020. godina. Od tada je Touran nuđen samo s dva motora. Oba su četvorocilindarska i turbo, s tim što je benzinac označen sa 1.5 TSI, dok je dizel 2.0 TDI. Prvi nudi 150 konjskih snaga i može sarađivati s robotizovanom transmisijom s dvostrukom spojnicom (DSG – sećate ga se) ili s manuelnim menjačem. Dizel ide samo uz ručni menjač kada raspolaže sa 122 „grla“, a kada nudi 150 „konjića“, onda se dobija isti onaj DSG.

Pogonski točkovi su samo na prednjoj osovini, što i ne čudi. Naime, Touran nikada i nije pružao pogon na sva četiri kraja karoserije.

Modernizovani kompaktni kombi se već može poručiti u Nemačkoj, dok cene kreću od 37,8 hiljada evra. Touran će u ovoj formi opstati u proizvodnom ciklusu još godinu, dve – ne duže!

AutoRepublika

(3874)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uvođenje komandi klima uređaja putem taktilnih komandi je bilo „unapređenje“ ?

Siniša

Jedna netačna info. U Nemačkoj se uredno mogao i može kupiti Touran 4×4. Da li se nudi i uz ovu poslednju seriju to ne znam.