1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault promenio veru Espaceu i preveo ga u krosoverizam
Renault promenio veru Espaceu i preveo ga u krosoverizam
39

Renault promenio veru Espaceu i preveo ga u krosoverizam

1.74K
39
Podelite sa prijateljima:

Transformacija modela poznatog pod imenom Renault Espace je sada zaokružena. Ako su modeli prve četiri generacije bili punomasni minivenovi, a peta „nešto između“ kombija i krosovera, onda je novi model klasičan SUV s tradicionalnom njuškom, a pride je i ukalupljen i u jednu klasu niže.

„Ce la vie“, kako kažu Francuzi. Aktuelno stanje na tržištu zaista jeste takvo da krosoveri mogu mnogo više da pruže konstruktoru, zapravo, akcionarima kontstruktora.

Šest generacija modela Renault Espace

Povrh svega, novi Renault Espace nije potpuno nezavisan model već je pre izdužena verzija krosovera po imenu Renault Austral, a koji je debitovao pre oko godinu dana. Ovi automobili su skoro potpuno identični od njuške pa sve do B stuba, uz opasku da se razlikuju rešetke hladnjaka i oblici odbojnika. To praktično znači da je Renault samo sledio put koji je utabao konkurentski Peugeot s rivalskim modelima 3008 i 5008. Tako je novi Espace direktni oponent modelu zvanom Peugeot 5008.

Espace je u poređenju s Australom za 212 milimetara duži automobil (4.722 mm ukupno), dok je međuosovinski razmak narastao za 71 mm (na 2.738 mm). Širina je 1.843 mm, visina je 1.645 mm. Ipak, prethodni Espace, onaj iz 2014. godine je bio 4.857 mm dug i pružao je međuosovinsko rastojanje od 2.870 mm. Na sve to, bio je i viši i širi automobil. Zato i nije iznenađujuće da je novi krosover utemeljen na optimizovanoj modularnoj platformi CMF-C / D i kao takav da je lakši za celih 215 kilograma, u odnosu na svog prethodnika.

Espace može imati pet ili sedam mesta za sedenje, a za treći red se ne doplaćuje. Međutim, nazvati šesto i sedmo mesto komfornim, bila bi teška laž. Drugi red je izdeljen u dva dela i svaki od njih nudi opciju uzdužnog zasebnog podešavanja u rasponu od 220 mm, dok je ugao nagiba naslona u rasponu do 31 stepena. Svako sedište svom putniku pruža i mogućnost da priključi svoj telefon ili sličnu napravicu na konktor USB tipa C.

Logično, i prtljažnik je postao manje zapremine u kontekstu smene generacija. Ako je prethodni Espace nudio 247 litara iza trećeg reda sedišta, novi se može podičiti sa samo 159 litara. Maksimalni kapacitet je takođe propatio u smeni naraštaja: u verziji s pet mesta, najviša zapremina iznosi 1.818 litara umesto nekadašnjih 2.101. Kod sedmoseda je nekada bilo raspoloživo 2.035 a danas je svega 1.714 litara.

Međutim, ako se razmatra zapremina iza drugog reda sedišta, onda novitet nudi 777 litara (s najudaljenijim sedištima) spram 680 litara kod prethodnika. Ovde pričamo o verziji s pet mesta, dok kod sedmoseda opet novica pobeđuje 677 spram 614 litara. Peta vrata su elektropokretana već od osnovnog paketa opreme.

Uopšteno govoreći, stoji istina da Espace poseduje prilično bogatu opremu, pa za razliku od Australa gde se za mnoge stavke doplaćuje, ovde imamo već u serijskoj konfiguraciji. Na primer, pričamo o 19-inčnim naplacima, adaptivnim farovima u tehnologiji LED (obogaćenim sekcijama matriks), a tu je i projekcioni ekran dijagonale od  9,3 inča.

 

Čeoni panel s imenom brenda OpenR poseduje instrumentacioni displej dijagonale 12,3 cola i uspravno psotavljeni tablet multimedijalnog sistema s dijagonalom od 12 inča. Uz doplatu možete dobiti kožni enterijer, umetke od drvne mase i elektropokretana prednja sedišta. Panoramski krovni otvor je dužine od 133 centimetara i ne nudi kliznu sekciju, pa čak ni zavesicu kako bi se redukovao upliv neželjene, prekomerne svetlosti. Ipak, stakla ne prenose ultraljubičasto, štetno zračenje i može im se menjati nivo propustljivosti.

Renault Espace se nudi samo s jednim pogonskim sklopom i to je hibridni E-Tech. Pod haubom se nalazi turbobenzinski motor zapremine od 1,2 litra sa 130 konjskih snaga i sistemom lakog hibrida na koji je nakačen troosovinski menjač bez sinhrona i spojnice.

Stepeni prenosa se izmenjuju bregastim spojnicama, dok se eventualni trzaji glade elektronikom, koja koordinira brzine rotacije radilice benzinskog motora i trakcionog elektromotora koji razvija 70 konjskih snaga i koji je ugrađen iza menjača. Pogon je na prednje točkove, dok je najviša snaga ovako skockanog pogonskog sklopa na nivou od 200 „konja“.

Ovakav hibrid može krenuti samo uz pomoć električnog pogona, dok se na tom nivou kretnje motor s unutrašnjim sagorevanjem ni ne uključuje, ali za kasnije je tu. Takva konstrukcija omogućava da se minimiziraju gubici i umanji potrošnja goriva. Renault Espace E-Tech poseduje trakcionu bateriju skromnog kapaciteta od 2 kWh a koja radi na 400 volti. Kada je pogonjen isključivo na struju, ne stiže daleko, ali je najviša ukupna autonomija ipak zavidna i iznosi 1.100 kilometara.

Pogonski točkovi su samo oni napred, ali Espace nema polukruto oslanjanje nazad, kao što to ima Austral (takođe s prednjom pogonskom osovinom). Naprotiv, Espace nudi multilink. Deklarisana najniža tačka podvozja u odnosu na tlo je na 180 mm udaljenosti.

Uz doplatu se može dobiti potpuno kontrolisana šasija 4Control. Aktuatori mogu zakrenuti zadnje točkove do ugla od pet stepeni (dok je kod prethodnika to bilo 3,5 stepeni). Do brzine kretanja od 50 km/h, oni se okreću u suprotnom smeru od prednjih, na koji način se doprinosi okretnosti (radijus okreta je 10,4 metara, umesto 11,6 metara u bazičnom izdanju), dok se pri vožnji koja je hitrija od 50 km/h, zadnji točkovi zakreću u istom smeru kao prednji, ali do najviše jednog stepena. Dobija se tako na stabilnosti.

Sportski paket je po prvi put sada ponuđen uz Renault Espace i on će se zvati Esprit Alpine. Na fotografijama je njime opremljen sivi automobil. „Alpine brand spirit“ uključuje redizajniranu masku hladnjaka, crne umetke i dodatke, 20-inčne felne, šavove s plavim koncem u enterijeru, dodatke koji podsećaju na ugljenične (u kabini), a tu su i metalne navlake na papučicama.

Novi Espace menja proizvodnu lokaciju nakon silnih generacija koje su se izmenjale u matičnoj Francuskoj. Istina, dok se sklapao u zemlji Gala, nije to uvek bilo pod krovom istog preduzeća, ali sada se seli u pogone izgrađene u španskoj Palensiji, tamo gde se montira i model Austral.

Elem, nemamo podatke o ceni, ali mož’ da kažemo da prodaja u Evropi kreće pre nego što dočekamo leto (i fudbalsku utakmicu reprezentacije Srbije u Razgradu – protiv Krstajićeve Bugarske).

AutoRepublika

(1742)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

39 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Cena ce biti:Ekvivalentni Austral plus 2-3000 evra..Znaci u EU 43-44000..Nece ga nuditi sa 130 ks.Kazu mediji iz zemlje Gala.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
BB

Ako bi bio produžena verzija tog Australa, sa 4 cilindra (ko će doplaćivati da ti uzmu jedan cilindar 😂)) i ta cijena 26 k EUR za osnovnu neku, reklo bi se prihvatljivu, opremu plus taj dodatak 2-3000 EUR, ako bi bio mekan (nemoj sportski, kumim te) ma nek se ljulja, i ta klizna sjedišta, onda bi bio kandidat za sledeće vozilo…

Ali kao da gledam da će ga zamisliti kao luksuzno – sportski – wannabe premiu – preskupi, onda od toga ništa….

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Laki

Ne vidi se kraj eksperimentisanju.

Matija

Sasvim suvisan eksperiment u sasvim pogresnom pravcu!

Laki

Žalosno gledati.

moron

Meni ovo vozilo dizajnerski (spolja) deluje odlično. Unutra nisam baš oduševljen „veličinom televizije“ 😊 Ne znam kako im je uspelo da (uz Li Ion bateriju od 1,7 kWh ) bukvalno saberu snagu SUS- a (130 ks ) i EM-a ( 70 ks ) i dobiju ukupnu sinergijskog snagu hibridnog sklopa od 200 ks ? To tako ni „drug Jurković“ nije „prosto sabirao“ za svoj PHEV RAV 😊 Jer se to ne sabira zbog nedovoljne izlazne snage baterije. To me je davno naučio „drug Branko“ ( gde on uopšte nestade ??? ). I hvala mu za to ! Nego, pošto se… Pročitaj više »

BB

Matematika je čudo 😜
Pogotovo japanska 😀

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Renault Terminator

Još jedno razočarenje od Renaulta
…čardak saga se nastavlja.Ovo je moje mišljenje o ovom i ovakvom Espaceu:https://youtu.be/WreTqvWp1cg

Dragan

A šta su prethodni Espasi nego čardaci?! Jedino što je sad prešao iz monovolumena u dvovolumensku izvedbu, što je veliki minus. Uzgred, ovo je najniži Espas do sada, to je takođe minus.

Renault Terminator

Najniži sa najvećim klirensom…tako da je od MPV prešao u čardak.Može se reći od preshodnog modela..

Dragan

Nema to veze. Čardak je čardak, bez obzira na klirens. A i starije generacije su imale izdašan klirens. Generalno negde do sredine devedesetih svi automobili su bili visoki onda su počeli da ih lepe za asfalt, a Renoi su baš bili poznati kao koze.

Renault Terminator

Espace 1,2 i 3 generacije nisu bili čardaci,več klasični monovolumeni ili MPV.Nije isto.Ovo je klasični krosover ili SUV kako god..ali nije miniven/monovolumen ili MPV.

Dragan

Da, bili su trkači sa izuzetno niskom tačkom težišta i izuzetno niskom pozicijom sedenja. 😊

Renault Terminator

Espace 3 je imao klirens od 12cm.Espace 4 vec 16cm.Ovaj novi ima još veći.
Ni jedan nije bio trkač,ali se znala svrha automobila,čemu služi,zašta je napravljen..ovaj novi Espace od toga nema ništa,pa ni vozne dinamike predhodnika koje ni onda nisu bile za pohvalu niti je na voznu dinamiku ciljao.

Dragan

12 cm, kako da ne. U to vreme svi proizvođači su navodili klirens >12 i to je važilo za puno opterećenje.

Renault Terminator

To kaže Renault,fabrika i lako je proverljivo.Ti ako tome ne veruješ,to je druga priča..

Dragan

Gde kaže?
Gro proizvođača tada uopšte nije ni navodilo klirens, a i kada navedu navedu na kvarno >12.

Renault Terminator

Evo brate rođeni,orginal Renault specifikacija od samog proizvođača Renault.
comment image

comment image

BB

Pa baš piše >12…

Dragan

i to „en charge“ što znači natovaren.

DOLF

Znači nema više Koleosa?!

Fala Qrcu

Meni zboka liči na kadjara, samo malo veći.

DUDE

Prestao sam da citam kod „Renault Espace se nudi samo s jednim pogonskim sklopom i to je hibridni E-Tech.“.
Ovakvo vozilo jednostavno ne ide bez 2.0 motora i 4×4 pogona. I tacka.

Renault Terminator

Mislim da Renault više i ne pravi 2.0 motor.Imali su zadnji put taj motor u Talismanu,Espaceu i Koleosu.2.0 dCi 190ks 390 ili 400nm.Najjači motor im je ostao onaj 1.8 benzinac sa rasponom snage od 225 do 300 konja…ali i njega ne viđam više niđe u novim modelima Renaulta sem Alpine.
Ostale su troklipnjače 09 TCe,1.2TCe i 1.3TCe sa četri cilindra.To je sva Renaultova motorizacija.Prostim riječnikom rečeno-katastrofa.

Matija

Mislim da je ovo strateska greska Renoa:

– Novi Espas je sasvim prosecan SUV, bice potpuno izgubljen u ogromnoj SUV-masi na trzistu.
– Predhodni Espas u formi minivana izgleda mnogo bolje – originalan, elegantan i dinamican.
– Sta je Reno trabalo da uradi? Da zadrzi formu minivana i da je modernizuje! Sa tim dimenzijama moglo bi mnogo toga lepog i interesantnog da se napravi!

comment image

Ovo je pravi Espas!

Laki

Sve si rekao junače.

Renault Terminator

Ovaj je još Bože pomozi..

BB

Ali je fora što se bolje prodaje prosječni SUV negonuspješni MPV 😉

moron

Reno je trebalo da za novi Espace uzme kao osnovu Daciu Jogger, malo joj još produži dupe i otkloni sve „falinke“ tog modela.
I onda na to da stavi značku Renoa.
Bio bi to veoma uspešan Reno MPV, kao što je i Jogger trenutno veoma uspešan.

Matori

Možda bi to bilo dovoljno za senik, ali ovo bi trebalo da bude broj veće.

Fala Qrcu

Da se i ja složim s tobom.

Matija

Moram da dodam jos neke stvari: Kada se ovaj Espas pojavio na trzistu 2015 godine odmah sam otrcao kod trgovca da ga vidim! Doziveo sam blagi sok: auto je izgledao grandiozno, veliki, lep, elegantan i luksuzan! Dve stvari su mi ipak bile zbunjujuce: – visok klirens, ovo je limuzina a ne SUV?! – Mali motor, samo 1,6 litara?! Mislim da mu je mali motor dosao glave – svi strucni mediji su postavljali isto pitanje: da li je to prava mera za ovako veliki auto? Kasnije se ispostavilo da mali motori u gradu jesu stedljivi ali na autoputu nisu. Reno je… Pročitaj više »

Renault Terminator

„Sta bi trebalo promeniti na ovom modelu?
– spustiti ga na klirens limuzine
– modernizovati dizajn
– poboljsati aerodinamiku.
Bio bi to veoma uspesan porodicni auto za duga putovanja!“

Dodao bi samo još ozbiljnije motore.

BB

Klirens ne bih dirao, ali glavni razlog je:
– povećati unutrašnji prostor…
Ovako je samo malo veći karavan a treba sa bude malo manji kombi (i malo luksuznoji od kombija)…

Matori

Ni to nije pravi espas bio je pravi do generacije pre tog.
Znam više ljudi koji su želeli da zanove svoje starije generacije espasom 5 i prilikom prvog susreta sa unutrašnjim dimenzijama su odustali.

Jjooee

…Još jedan bezličan „terenac“ u nizu. Reno je morao biti hrabriji. Mogao je da kupi hidrauliku od Citroena i da se igra visinama svog vana, uvede 4×4, i obavezno ostavi ravan pod, pojedinačna sedišta i visinu kabine. Vozim Espace 4, najčešće sa samo 3 sedišta. Imam luksuzni i brzi „kombi“ a po potrebi „bus“ sa 7 sedišta. Ne, mediji nisu uspeli da mi isperu mozak „mast hev“ pričama. Ne želim „jeep“ i „život u divljini“ želim veliki, korisni prostor moga Renault Espace auta!!!) Vratite nam ikonu.

Renault Terminator

Vratiće nam maunu…

Jovan

Od napred Koleos pozadi Espec. Meni lično izgleda odlično. Obzirom da već vozim Kadjara i da sam njime prezadovoljan, ovaj mi dodje kao veći Kadjar. Ne znam sto se lozite na jače motore i ostalo kad od gužvi i kamera ne možeš ni 60km/h da se vozi. Na autoputu 140 će ici a da neće ni osetiti. Ko da ne vidite kuda ide autoindustrija, nema više 5000ccm i potrošnje od 15l.

BB

Vozim kiosk sa 100 ks, sasvim dovoljno u svim situacijama…

I opet pokupim koju kaznu 😜