1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao Maserati Grecale
Debitovao Maserati Grecale
14

Debitovao Maserati Grecale

1.91K
14
Podelite sa prijateljima:

Ovaj automobil je najavljen još tokom jeseni 2020. godine, dok je premijera prema inicijalnim zamislima trebalo da se održi pre nekih godinu dana. Događaj je odlagan dva puta, ali sada je konačno demistifikovan italijanski krosover Maserati Grecale. Ime mu je nadenuto po vetru koji duva s Mediterana, a u paleti romanske marke, zauzeće mesto koje je za stepenicu ispod lepog  Levantea.

Međutim, u realnosti, Grecale je samo za trunku više kompaktan od starijeg brata, pa je tako dugačak čak 4.846 milmetara, spram Levanteovih 5.003 mm. Novopridošli SUV je i po širini jedva inferioran u odnosu na starosedeoca iz game, i to za samo 20 mm (1.948 mm za bazičnu verziju), a ista stvar je i kod visine gde je Grecale u odnosu na Levante za 9 mm u minusu (1.670 mm).

Masnim slovima ispisan, zaključak bi bio da je Grecale vidno gabaritniji od glavnog rivala iz Nemačke, to jest od modela Porsche Macan, inače 4.681 milimetra dugog.

Dizajneri su očuvali stilske elemente marke i oni su prisuti na novitetu bez greške. Tako su vidljive ovalne ivice čeonog usisnika vazduha, nos vozila je ostao veoma nisko, dok su otvori vazdušnih kanala ostali na svom preporznatljivom mestu, odnosno na blatobranima napred. Dodatno, oblik zadnjih signalnih grupa je, u skladu s planom, izveden na način da podseća na viđeno na sportskom modelu iz 1998. godine, pri čemu mislima na Maserati 3200 GT.

Kupac će prilikom procesa konfigurisanja vozila razmotriti mogućnosti u pogledu izbora felni. Dostupne su u prečniku od 19″, 20″ i 21″.

Utemeljen je na platformi Giorgio, a na njoj počivaju i dokazani modeli sestrinske marke: Alfa Romeo Giulia i Stelvio. Ipak, prisutne su i važne razlike. Ne radi se samo o tome što je izdužen međuosovinski razmak 2.901 milimetara spam 2.818 mm Stelvija. Kroosver Maseratija je ponuđen, ne samo s uvodnim sistemom ogibljenja zasnovanom na oprugama, već se može dobiti i s trokomornim vazdušnim podupiračima, zahvaljujući čemu je dobijena varijacija u klirensu za nekih 65 milimetara.

Na prednjoj osovini je upotrebljen koncept s dvostrukim poprečnim ramenima, dok je nazad montirano, takođe provereno multilink rešenje.

Originalna paleta uključuje tri verzije. Svaka od njih podrazumeva osmostepeni automatski menjač marke ZF, kao i integralni pogon s uključivanjem prednje osovine. Pogonsko vratilo je izrađeno od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Uvodni Maserati Grecale GT predstavlja „blagi“ hibrid i oslanja se na dvolitarski četvorocilindraš koji radi uz pomoć kombinacije turbo punjača i natpunjenja, i u sistemu 48-voltnog lakog hibrida putem kaiša. Takva modifikacija nudi zavidnih 300 konjskih snaga uz 450 Nm najvišeg obrtnog momenta, zahvaljujći čemu ubrzava do „stotke“ za odličnih 5,6 sekundi. Najviša brzina kretanja italijanskog SUV-a iznosi 240 km/h.

Druga verzija je nazvana Grecale Modena i ona se od bazične razlikuje po uvećanoj snazi do 330 „konja“ i implementiranoj zadnjoj samozaključavajućoj osovini. Identičan je, što se ostalih tehničkih karakteristika tiče, čak i obrni moment (450 Nm).

Zahvaljujući nešto moćnijem agregatu, ubrzanje od nule do 100 km/h je nešto skraćeno (na 5,3 sekunde). Neto masa turbobenzinskih četvorocilindraša iznosi 1.870 i 1.895 kilograma, redom.

Na vrhu game se šepuri modifikacija nazvana Maserati Grecale Trofeo, i možete pretpostaviti da je to ovaj „žućko“ (ispod i iznad). Prepoznatljiv je po karoserijskim dodacima koji njegov stil čine više podmuklim, nabustim. Pod haubom krije biturbo trolitarski V6 motor iz serije Nettuno. Taj je debitovao na superautomobilu Maserati MC20.

Iako je kod ovog SUV-a snaga splasnula na 530 „grla“ i 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta, opet je veza sa superautomobilom jasna. Tako skockan Grecale nema nikakvu električnu asistenciju, ali leži na vazdušnom sistemu vešanja, dok je još jedan bonus stigao u vidu elektronski kontrolisanog zadnjeg diferencijala. Neto masa ove alternative iznosi i dalje pristojnih 2.027 kilograma. Najviša brzina kretanja ove zveri iznosi 285 km/h, dok ubrzanje do „stotke“ traje svega 3,8 sekundi.

Sve verzije Grecalea poseduju vozački sistem koji obezbeđuje režime vožnje Comfort, GT, Sport i Off-Road, a zove se VDCM (Vehicle Dynamic Control Module). Poslednje navedeni režim donosi viši klirens za tri centimetra, ali samo za ona vozila koja poseduju sistem vazdušnog ogibljenja.

Vreli Grecale Trofeo takođe poseduje i najekstremniju postavku Corsa. U nju je uključena i opcija kontrole trakcije pri startu, takozvani Lauch Control. Taster – selektor je odgovoran za upravljanje izborom režima rada pogonskog sklopa, a on se nalazi na obruču upravljača privlačnog Grecalea.

U enterijeru vidimo čak četiri ekrana na frontalnom panelu. Tu je pasivni instrmentacioni ekran s tri režima prikaza i dijagonalom od 12,3 inča. Na verziji Trofeo, čak je i jedan više režim prikaza omogućen.

Dodatno, centralna konzola je domaćin dva ekrana s površinama osetljivim na dodir. Na vrhu je Maserati Intelligent Assistant (MIA) dijagonale 12,3 inča, i tiče se funkcionisanja multimedijalnog sistema koji se oslanja na operativni sistem Android. Ispod je pričvršećn ekran dijagonale 8,8 inča i on obezbeđuje informacije o radu i postavkama klima uređaja i ostalih sistema zaduženih za unapređenje komfora putnika.

Na vrhu grebena vidimo digitalni časovnik (prvi takav za marku Maserati), a uz uobičajen prikaz, moguće je videti i kompas, hronometar uz pokazivač faktora ubrzanja, kao i vizualizacija sistema glasovne pomoći. Povrh toga imamo i zaseban ekran dijagonale 6,5 inča i on je montiran za putnike iza vozača. Postavljen je tu zato što uređaj za klimatizaciju omogućava tri zasebne zone podešavanja.

Uz naknadu, dobijeti i opciju HUD, što je anglo-saksonska skraćenica za projekcioni ekran pred očima vozača.

Kada pišemo o dekoraciji enterijera, možemo naglasiti da se ovde proizvođač opredelio za upotrebu prirodne kože, drvne mase i plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Na listi opcionala zapažamo i panoramski stakleni krovni otvor, muzički sistem italijanske firme Sonus Faber (s 14 ili 21 zvučnikom), sistem za parkiranje i autopilot drugog nivoa, što podrazumeva adaptivni tempomat koji radi na brzinama do 210 km/h.

Zapremina prtljažnika iznosi relativno skromnih, a ipak dovoljnih 535 litara za lake hibride, jer je tu baterija smeštena u zoni zadnjeg prepusta. Kod verzije Trofeo, baterije nema, što uvećava prtljažnik do zapremine od boljih 570 litara.

Dalje, Grecale će biti prvenac Maseratija u segmentu električnih automobila! Istina, takav modalitet stiže tek za jednu godinu. Ali, baterijska verzija po imenu Grecale Folgore je prikazana na slikama i ključni parametri noviteta su obnarodovani.

Krosover će posedovati električni sistem koji radi na naponu od (samo) 400 volti, dok će baterija kapaciteta od 105 kWh, takođe biti montirana. Obrtni moment električnih motora će dosezati 800 Nm.

Eto, dođosmo do završnih informacija. Maserati Grecale će biti sklapa u istoj fabrici koncerna Stellantis u kojoj se montiraju i pomenute Alfe. Dakle, pričamo o proizvodnom kompleksu podignutom u italijanskom Kazinu, u čiju je modernizaciju kompanija uložila nekih 800 miliona evra.

Cene će započinjati od brojke 71,5 hiljada evra za bazičnu verziju GT. Modena kreće od već povelikih 82 hiljada, dok je Trofeo čak 111 hiljada evra, od strata. Planom poslovanja je predviđeno da dva Maseratijeva krosovera (Grecale i Levante) do 2025. godine okupiraju tri četvrtine prodajnih rezultata romanskog brenda.

AutoRepublika

(1907)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Maserati je autokuca ciji imidz tradicionalno pociva na formuli „sport + luksuz“. Model Grecale ima snage za sport ali je stilski prilicno debeljuskast, stomak mu se vuce po asfaltu. Pneumatske opruge ce mu malo pomoci izvan puta ali ne mnogo – sa podizanjem karoserije menja se karakteristika opruga. Ovaj auto treba da privuce kupce koji su do sada kupovali Porschea, Mercedesa, BMW-a, Land Rovera, Lexusa, itd. Da li ce mu to stvarno uspeti? Jaguar se nedavno sasvim povukao iz SUV segmenta jer mu to nije uspelo.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matija
Mustang

Porsche Macan nije ni blizu ovog, pre bi bio Cayen

Iznogud Časni

A nije mu ni jedan 🙂 nego, jel ko primijetio sljedece : zašto odustajete od djurine platforme? Jer nemore na nju dildo. A maserati napravi na njoj dildu.
Zamisli da je alfa na njoj izbacila karavana, pa istog al na štiklama, pa kabrio i kupe, sad kad navodno imaju para, i onda je promoviraju po salonima psa grupacije, ali jok, oni gase platformu i pri tome otvoreno lažu, a onda sami sebi skaču u usta.

Iznogud Časni

sve ekrani, nigdje dugmeta ni za lijeka, a kamo li tockica. 🙁

BB

Ima na volanu 😉

Iznogud Časni

🙂 ti mali :)))

Iznogud Časni

uglavnom, milina ga za vidjeti, neka ga…:)

Rikošet

Pošto dijeli platformu sa Stelviom bilo bi možda adekvatnije da su ga nazvali Grebale…

Iznogud Časni

A kad bude na pezoovoj?

Rikošet

Onda će biti Penzionale 😉

Iznogud Časni

Ahahahaha, genijalno 🤭 samo neću ga ja vozit , nemam vremena a i mlad sam 🤪

Laki

Čemu onolike „viljuške“ na volanu?

M M

Dal ovaj Trozubac ima više „zanimacija“ od Jarića ?
Izgleda Žabari „pokrali“ opremu…. Ne svira sam, neće da blinka, seva, izvodi bravure, nema igrice za malu decu i sl…. Izgleda došo Kole pa pokro opremu 🙂