1. Home
  2. Prezentacije
  3. Električni hiperautomobil Subaru STI E-RA debitovao
Električni hiperautomobil Subaru STI E-RA debitovao

Električni hiperautomobil Subaru STI E-RA debitovao

196
5
Podelite sa prijateljima:

Glavna zvezda na štandu marke Subaru, na aktuelnom Salonu automobila u Tokiju koji je danas otvorio svoja vrata, jeste potpuno neobičan model za kompaniju koju reprezentuje. U pitanju je električni hiperautomobil zvan Subaru STI E-RA, a koji je razvijen od strane divizije Subaru Tecnica International, tokom poslednje dve godine.

Automobil je osmišljen kao sastavni deo projekta STI E-RA Challenge. On uključuje razvoj tehnologije elektromobilnosti zarad stavljanja u funkciju auto-moto sporta.

Kupe Subaru STI E-RA je pun aerodinamičkih elemenata i konstruisan je isključivo za nastup na stazi, iako poseduje široku kabinu s dva mesta za sedenje. Reći ćemo i da Subaru nije sredio putničku kabinu toliko da bi bila slikana ili otvorena za radoznale oči publike.

Baterijski hiperautomobil je dugačak 5.010 milimetara, širok je 2.000 mm, dok je visina na koti od 1.310 mm. Između prednje i zadnje osovine se nalazi 2.690 mm. Japanski hiperautomobil je dizajniran, što se kaže „od nule“ i nije utemeljen ni u jednom serijskom modelu azijskog brenda.

Naravno, novi kupe je opremljen sistemom prenosa snage na sva četiri točka, što je rešeno tako što je svaki dobio po jedan električni motor s individualnom kontrolom. To je omogućilo vektorsku kontrolu potiska na jednom sasvim novom, višem nivou.

Sami motori poseduju ugrađene invertere razvijene od strane Yamahe, uz ukupnu isporuku monstruozne snage od 1.088 „konja“ i 1.100 Nm obrtnog momenta. Trakciona baterija poseduje kapacitet od 60 kWh, dok je težina vozila na nivou od 1.690 kilograma.

Subaru još uvek nije pružio nikakve informacije u pogledu dinamičkih karakteristika noviteta, pa čak ni indikativne. Ali, zato jeste objavio koji je glavni cilj noviteta, a on se ogleda u postizanju vremena na Nirburgringu koje bi bilo kraće od 6 minuata i 40 sekundi.

Zanimljivo, skraćenica E-RA potiče od kovanice u slobodnom prevodu „pokušaj električnog obaranja rekorda“ (Electric-Record Attempt), ali cilj nije postizanje rekordne cifre. Još 2019. godine je Volkswagen sa svojim električnim prototipom ID.R (680 konjskih snaga) provezao stazu dugu 20,8 kilometara na Nordšlajfeu za samo 6 minuta i 5,336 sekundi. Još interesantnije, rekord koji drži automobil u „civilnoj“ upotrebi, benzinski Porsche 911 GT2 RS je uporediv u potpunosti s onim što inženjeri Subarua nameravaju da postignu s novitetom, i iznosi 6 minuta i 43,3 sekundi.

Kako bilo, divizija STI je tek na početku probnog perioda kroz koji će proći ovaj hiperautomobil. Ideja je da u ovoj fazi ostane najkraće godinu dana, dok je selidba na pomenuti Nordšlajfe planirana tek za 2023. godinu.

AutoRepublika

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Kada bi se oduzeli spojleri bio bi kraći za metar.

Novak

Bravo za SUBARU. Odličan šamar Amerikancima, Evropljanima, pa i Kinezima, od strane Japanske kompanije, koja je pri tom i mali proizvođač automobila, i ovo je za nju veliki i skup poduhvat.

Branko

Volio bih da je tako, ali bojim se da je to samo koncept; unutra vjerojatno nema ničega. Subaru se u zadnjih 15 godina puno puta izblamirao…

Goran Jurkovic

Zašto se uopće trude a nisu niti parirali najjačem. Rimac Nevera. Ovo je slabije od C1

BB

Može li ta baterija sastaviti jedan krug Nirburgringu? 😂🤣😂
I čemu služi ovaj koncept? Da se kaže neki rekord? Ako neće ga serijski praviti, šta će im… Ako misle tehnologiju dolazivati, pa onda bibtrebali samo raditi a oni angažuju Yamahu (ako se ne varam Subaru je dio korporacije Fuji, a oni imaju u svojoj paleti i invertere). Sasvim sigurno ovakav auto nije napravljen da demonstrira ekologiju a ni ekonomičnost… Jedino je bi bio dobar za duplerice da ga klinci drže kao poster u sobi, ali štapmanih izdanja više nema a i klinci imaju druga interesovanja…