1. Home
  2. Prezentacije
  3. Druga mladost za Hyundai Ioniq
Druga mladost za Hyundai Ioniq

Druga mladost za Hyundai Ioniq

251
0
Podelite sa prijateljima:

Predstavnici game modela Hyundai Ioniq prezentovani su svetskoj publici pre tri godine, a njihova popularnost je kroz vreme postepeno rasla. Evo primera, u Evropi je korejski kompakt nadmašio Toyotin Prius tokom prošle godne. Prodajni rezultati kažu da je Hyundai prodao 32 hiljade primeraka svog hibrida, spram Toyotinih 13 hiljada. 

Iako se Ioniq nudi i “preko bare”, tamošnji prodajni rezultati su dijametralno suprotni: 88.000 spram 15.000 isporuka u korist japanske marke. U međuvremenu, u Koreji je predstavljen osveženi Hyundai Ioniq, koji sada poseduje mnogo više moderne elektronike.

Dizajnerske izmene su minimalne. Rešetka hladnjaka sada uključuje “saće” većih gabarita, preoblikovan je prednji branik, a restilizovan je i izgled naplataka. Pored toga, modifikovane su i prednje i zadnje svetlosne grupe, izrađene u LED tehnologiji.

Najopsežnije promene su zahvatile kabinski prostor. Ranija verzija Ioniqa je izgledala veoma konzervativno, a sada je nakon redizajna, centralni instrumentacioni panel dobio sekciju izrađenu od plastike visokog sjaja, na kojoj se nalaze komande klima uređaja, ventilacioni otvori, kao i veliki ekran info-zabavnog sistema.

Pomenuti ekran, koji je ranije posedovao 7 inča po dijagonali, sada u osnovnoj verziji nudi 8 inča, dok se u višim paketima opreme, nudi i sa 10,25 inča! Korejska kompanija Kakao je potpisala novi sistem upravljanja glasovnim kontrolama.

Od naprednih sistema vozačke asistencije se izdvajaju: autonomno kočenje u kritičnim situacijama, pomoć u održavanju saobraćajne trake, unapređena detekcija vozila u mrtvom uglu. Pored toga, interesantna je i funkcija autonomne aktivacije nove funkcije nazvane “Green-Zone”, koja uz pomoć navigacije prepoznaje kretanje vozila u zonama gde se koristi samo električni pogon.

Ukoliko na osnovu unete navigacione rute, sistem prepozna deonice koje vode kroz prirodne parkove ili područja pod posebnim režimom zaštite prirode, sistem će se postarati da akumulira dovoljno električne energije, kako ne bi bilo potrebe za aktiviranjem motora sa unutrašnjim sagorevanjem, tokom vožnje tim rutama.

Što se tiče pogonskih sklopova, tu izmena nije bilo. Osnovni Hyundai Ioniq Hybrid poseduje benzinsku jedinicu 1.6 GDI (105 konjskih snaga), elektromotor snage 44 “grla”, kao i bateriju kapaciteta 1,56 kW/h. Plug-In verzija koristi jači elektromotor od 61 konjske snage, kao i kapacitativniju bateriju od 8,9 kW/h). Čisto električna verzija će biti osvežena kasnije, a očekuje se implementacija većeg baterijskog pakovanja.

Prodaja na matičnom tržištu kreće neposredno nakon debija, uz cene koje startuju od 20 hiljada američkih dolara za osnovni hibrid, pa do 28 hiljada zelembaća za osnovnu PHEV verziju, koja poseduje i nešto bogatiju standardnu opremu. Kada će novitet stići na naše tržište još uvek nemamo informaciju, a ono što je sigurno je da se nismo nagledali Ioniqa na našim ulicama, ni u godinama koje su za nama.

AutoRepublika

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments