1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Hyundai Mobis je razvio jednostavan uređaj za podešavanje klirensa
Hyundai Mobis je razvio jednostavan uređaj za podešavanje klirensa

Hyundai Mobis je razvio jednostavan uređaj za podešavanje klirensa

536
1
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejski dobavljač komponenti Hyundai Mobis, koji pripada Hyundai Motor Group, najavio je novi sistem pod nazivom Electronic Leveling Control (ELC) za električna vozila, koji bi uskoro trebalo da bude dostupan. Ovo je elektronska kontrola nivoa odstojanja od tla.

Trenutno je podešavanje klirensa skoro isključivo moguće u vozilima sa vazdušnim oslanjanjem – to jest, obično prilično skupim vozilima u kojima je čak i vazdušno vešanje ponekad opcioni dodatak. Sa ELC-om, jeftiniji električni automobili sa karoserijom sa čeličnim oprugama takođe bi trebalo da mogu da iskoriste prednosti kontrole nivoa odstojanja od tla. „Sjajna stvar u vezi sa ELC-om je to što možete uživati u karakteristikama koje ste očekivali od premijum sistema vazdušnih opruga“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima dobavljača, ELC omogućava podešavanje visine vozila nagore ili nadole do šest centimetara, u zavisnosti od situacije u vožnji. Ovo ima za cilj da se spreči oštećenje visokonaponske baterije na donjoj strani vozila, na primer na ivičnjacima ili na neasfaltiranim putevima. Prilikom vožnje autoputem, spuštanje vozila minimizuje otpor vazduha i time povećava domet. Sistem takođe poboljšava upravljanje spuštanjem težišta.

ELC koristi električnu hidrauličnu pumpu za kontrolu visine vozila na sva četiri točka. Senzori koji su pričvršćeni za automobil su dizajnirani da detektuju promene u visini vozila u zavisnosti od brzine vožnje i dozvoljene ukupne težine vozila, a zatim automobil automatski reguliše visinu. Alternativno, visina se može podesiti i ručno ako je potrebno. Prema Hyundai Mobisu, planira da razvije ELC tehnologiju u vezi sa prednjom kamerom za skeniranje puta i navigacionim podacima u budućnosti.

„ELC je tehnologija koja je razvijena da bude primenljiva ne samo na tržištu EV i namenskih vozila već i na automobilima visokih performansi“, rekao je Park Jung-hun, potpredsednik, šef laboratorije za bezbednosne delove u Hyundai Mobisu. „Očekujemo da će ELC privući ogromnu pažnju na tržištu u budućnosti jer će realizovati razne nove karakteristike.

AutoRepublika

(536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma koristan uredjaj! Nadajmo se da ce imati prihvatljivu cenu i da ce ga prihvatiti ostali proizvodjaci vozila.