1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Lotus Eletre otkriva tajnu tehnologiju sportskog električnog SUV-a iza koje stoji ZF
Lotus Eletre otkriva tajnu tehnologiju sportskog električnog SUV-a iza koje stoji ZF

Lotus Eletre otkriva tajnu tehnologiju sportskog električnog SUV-a iza koje stoji ZF

179
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche mora mnogo da se potrudi pri razvoju budućeg električnog krosovera Landjet koji priprema u okviru projekta K1. Novi model biće vodeći u pogledu performansi i udobnosti, ali novi Lotus Eletre će to otežati. Britanski SUV otkrio je jednu od svojih najvažnijih tajni.

Novi Lotus Eletre je potpuno transformisao britanski brend. Najradikalniji sportski automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ostavljeni su po strani u ovom potpuno drugačijem poglavlju koje je kompanija pokrenula, sada posvećena električnim automobilima.

Evropski brendovi imaće težak zadatak da nadmaše ovaj električni SUV sa istinskim karakteristikama hiperautomobila.

Prema proizvođaču, njegova dužina više od pet metara i 2.700 kilograma mase nisu prepreka da se kreće sa agilnošću tipičnom za modele Lotusa. Malo deluje nerealno, ali to će iskusiti iz prve ruke kupci kojima je krenula isporuka od februara. U prodaji sa tri verzije, Lotus iznosi važan argument usmeren ka potencijalnim kupcima, hvaleći se da je „najbrži električni SUV sa dva motora na svetu“, što mnogo govori o njegovim performansama, ali ne sve.

Lotus Eletre je bio velika novina brenda pre samo godinu dana. Tada su, osim cena na glavnim tržištima, objavljene skoro sve informacije o opremi, dizajnu i tehničkim specifikacijama. Međutim, jedan od onih koji su možda najinteresantniji i koji objašnjavaju kako SUV takvih proporcija može da ponudi tako agilno dinamično ponašanje ostao je bez odgovora, prema izvorima brenda u njihovoj prezentaciji.

Ključ leži u dodatnoj „pomoći“ koju su imali od ZF-a. Specijalista za automatske menjače, ali i u drugim oblastima, razvio je moćan softver pod nazivom „cubiX“, koji je zadužen za stalnu kontrolu svih funkcija šasije. Kočnice, upravljanje, prilagodljivo ogibljenje sa elektronskim amortizerima, aktivno upravljanje zadnje osovine i sistem aktivnih stabilizatora sa funkcijom protiv prevrtanja su upravljani ovim softverom, regulišući uzdužnu, bočnu i vertikalnu dinamiku.

Softver takođe uzima u obzir doziranje snage i obrtnog momenta elektromotora, pored parametara režima vožnje, što omogućava pružanje maksimalne udobnosti ili visokog nivoa sportskog karaktera, dajući slobodu svim „konjima“, kojih ima maksimalno 918. Sistem će uvek biti aktuelan zahvaljujući bežičnim ažuriranjima i koji će ponuditi dinamiku vožnje u krivinama koje je teško zamisliti.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Totalna elektronska kontrola svih komponenti sasije! Ova informacija ukratko govori kolko komponenata sasije je odgovorno za stabilnost vozila, najkrace receno – sve! Ideja da se sve komponente podvrgnu kontroli jednog „mozga“ je veliki korak u evoluciji automobila, do sada je svaka komponenta zasebno kontrolisana. Princip globalne kontrole potice od Tesle koji je prvi integrisao brojne elektronske kontrolere u jedan uredjaj.

S obzirom da softver potice od ZF sigurno nece ostati rezervisan samo za Lotus!