1. Home
  2. Life
  3. Novi motor na vodonik grupacije Hyundai-Kia bi navodno trebalo da promeni svet (automobila)
Novi motor na vodonik grupacije Hyundai-Kia bi navodno trebalo da promeni svet (automobila)

Novi motor na vodonik grupacije Hyundai-Kia bi navodno trebalo da promeni svet (automobila)

10.68K
6
Podelite sa prijateljima:

Hyundai i Kia su nedavno u Koreji predstavili vodonični motor sa nultom emisijom koji bi mogao da poremeti tržište električnih vozila. Oba proizvođača automobila su jedni od predvodnika razvoja tehnologije vodonika, fokusirajući se na sisteme gorivnih ćelija i istražujući mogućnosti sofisticiranih motora SUS na vodonik.

Budućnost održive mobilnosti je oblikovana Hyundaijevim i Kijinim kontinuiranim istraživanjem i posvećenošću vodoniku kao čistom transportnom rešenju. Sve veći broj proizvođača razvija motore na vodonik kao alternativu električnim automobilima i vozilima koja koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem s pogonom na fosilna goriva.

Ovaj inovativni motor na vodonik, koji ima potencijal da potpuno uništi konkurenciju, razvili su Hong-gil Bae iz laboratorije Hyundai-Kia za istraživanje motora bez ugljenika (HMC) i Jang Čoi, istraživač na Korejskom institutu za mašine i materijale (KIMM).

Prema Jang Čoiju, korišćenjem ove tehnologije, fosilna goriva mogu biti delimično zamenjena trenutnom i pristupačnom alternativom. Testovi za potvrdu dugovečnosti motora biće sprovedeni u saradnji sa HMC-om, a istraživaće se i potencijalna upotreba ove tehnologije u putničkim automobilima, komercijalnim vozilima i jedinicama za proizvodnju energije.

Ono što je još izuzetnije u vezi sa ovim novim vodoničnim motorom predstavljenim u Koreji je to što navodno rešava sve probleme izdržljivosti i održivosti velikih razmera koje su do sada imali motori na vodonik.

Projektni tim je uspešno obezbedio da Hyundai-Kijin motor na vodonik, dizajniran da sagoreva vodonik, može da održi visoku toplotnu efikasnost tokom svog rada ulivanjem vodonika u komoru za sagorevanje pod pritiskom od 30 bara.

Iako su performanse uređaja poboljšane upotrebom turbo punjača, otkriveno je da poboljšane performanse i niže emisije zagađenja ove vrste „direktnog ubrizgavanja“ eliminišu probleme koje većina proizvođača automobila ima sa motorima na vodonik. Pošto su emisije ugljen-dioksida i finih čestica smanjene za 99% i 90%, smatralo bi se da ovaj motor na vodonik ima stvarnu nultu emisiju.

Korejski proizvođač automobila najavio je da će potpisati ugovor o prenosu poslovanja sa Hyundai Mobisom i preuzeti sve njihove domaće poslove sa vodoničnim gorivnim ćelijama. Ovaj strateški potez želi da okupi odeljenja za proizvodnju, istraživanje i razvoj industrije vodoničnih gorivnih ćelija u cilju zbližavanja glavnih kompanija u toj grani industrije.

Hyundai Motor je objavio da će proširiti svoj zaštitni znak gorivnih ćelija, „HTWO“, na poslovni brend Hyundai Motor Group u lancu vrednosti vodonika. Pored razvoja i proizvodnje automobila na vodonik, HTWO će ponuditi rešenja za svaki korak procesa proizvodnje, skladištenja, tranzita i korišćenja vodonika formiranjem ekosistema.

HTWO Grid će biti uspostavljen ovom poslovnom akvizicijom kombinovanjem proizvodne tehnologije Hyundai Mobisa sa originalnom tehnologijom Hyundai Motora. Dugoročno, Hyundai predviđa da će ovaj napor imati direktan i indirektan uticaj na rast ponude automobila na vodonik-električni pogon jer se nada da će poboljšati efikasnost, robusnost i kvalitet proizvodnje vodoničnih gorivnih ćelija.

Hyundai Motor je postavio svoju misiju da napreduje i ulaže u tehnologiju u svakoj fazi proizvodnog procesa. Prvo i najvažnije, traži načine da koristi standardne komponente vodoničnih gorivnih ćelija i infrastrukturu za proizvodnju „zelenog vodonika“ ili vodonika koji je ekološki prihvatljiv, po konkurentnijoj ceni.

Pored toga, stvara dve vrste tehnologija za proizvodnju vodonika: „konverzija vodonika iz otpadne plastike (P2H – plastic to hydrogen)“ i „konverzija vodonika iz organskog otpada (V2H – vaste to hydrogen)“, koje omogućavaju stvaranje vodonika iz kućnog smeća.

Kao što je Jang Jae-hoon, predsednik Hyundai Motora, izjavio, kroz sjedinjenje istraživanja i razvoja sistema gorivnih ćelija i proizvodnog lanca vrednosti, unapredićemo vodonično društvo i ponovo osmisliti vodoničnu mobilnost. Sistemi gorivnih ćelija su centralna komponenta budućeg vodoničnog ekosistema.

AutoRepublika

(10684)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Problem je cena i ekologija proizvodnje vodonika. Distribucija i cuvanje, kao i motori. A tek na kraju omasovljavanje. Previse nerazvijenih stavki. Ima puno da se radi na temi vodonika u automobilima.

garbage

Slažem se – ne bi davao previše nade u vodik iako vjerujem da ima potencijal recimo u brodskom prijevozu. Nije problem vodika sam motor nego sve ostalo.

Metan bi bio nekakvo prijelazno riješenje prema vodiku- ali ni to nije baš zaživjelo osim kod autobusa. Razlog visoki tlakovi, odmah moraš imati debele stijenke spremnika, velika težina, mala količina goriva, skupe pumpe – a sada zamisli vodik sa tlakom od 700 bara ? U kaliforniji su upravo pogasili sve crpke za vodik jer su ionako stalno bile u kvaru baš zbog pumpi.

s mile

da čitao sam o gašenju nekoliko pumpi na vodonik, mislim da ih je bilo 7kom.

lepo je što vode ima, za proizvodnu vodonika, ali loše je što treba puno ekergije, koju da imamo punili bi baterije 😉

Matija

Pricu o utrosku energije za proizvodnju vodonika znaju vec i vrapci! Energija ne kosta nista – jer pada sa na neba, samo se treba prikaciti. Onaj ko zeli da proizvodi vodonik morao bi sam sebi da obezbedi energiju, tj. da investira u svoje vetrenjace i solarne uredjaje a ne da placa skupu struju distribuciji. Sve firme koje nameravaju da proizvode vodonik i sinteticka goriva vec su pocele sa izgradnjom postrojenja u ekvatorijalnom pojasu, gde ima dovoljno Sunca, vetra i vode. Punjenje baterija strujom ima sasvim drugu tezinu jer mora da se izvrsi ovde, u Evropi. U EU ne postoji dovoljno… Pročitaj više »

Slobodan

Nadam se da ih nece „zeleni“ sabotirati, jer se vec mnogo ulozilo u proizvodnju elektricnih automobila. Vodonik je spas. Mada Kinezi su razvili baterije na morsku so, koje su ekolski prihvatljive za proizvodnju sa nultom emisijom zagadjenja. Verujem pre u Kineze, jer su ekonomski najaci od svih.

Matija

U najvisim strucnim i politickim krugovima sve je manje onih koji cvrsto veruju u zabranu gorivnih motora 2035 godine i sve je vise onih koji su za trazenje pogodnih alternativa. U ovom procesu nedostaje jedan odlucan „klik“ koji bi definitivno otvorio vrata alternativama. Licno mislim da ce baterija zauzeti dominantno mesto u gradskom saobracaju a sve ostale alternative za medjugradski saobracaj. Jos uvek nedostaje odluka da se teretni saobracaj prebaci na zeleznicu. Razlog – podsvesni strah od kapitulacije proizvodjaca kamiona i velikog broja nezaposlenih, koji ce pasti na teret drzave. Moje misljenje jeste da ce nam elektricni ili vodonicni teski… Pročitaj više »