1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Nova Continentalova tehnologija obećava veću efikasnost i domet elektromobila
Nova Continentalova tehnologija obećava veću efikasnost i domet elektromobila

Nova Continentalova tehnologija obećava veću efikasnost i domet elektromobila

2.06K
8
Podelite sa prijateljima:

Maksimalna efikasnost električnih automobila je ključna za najbolju upotrebu energije sačuvane u njihovim baterijama. Najnoviji testovi koji su sproveli stručnjaci utvrdili su da najprodavaniji električni automobili na tržištu prikazuju preuveličane cifre što se dometa tiče, nešto što će bez sumnje uticati na kupce, jer značajno manja stvarna autonomija u odnosu na deklarisanu nije baš pozitivna reklama.

Okolnost koja postaje relevantnija u verzijama opremljenim sa dva električna motora. Dodatna težina druge jedinice uzima procenat autonomije, nešto što je Volvo rešio sistemom koji isključuje jedan od električnih motora u zavisnosti od potrebe za napajanjem. Na ovaj način, ista količina kilometara ostaje dostupna i sa jednim i sa dva motora. Ovo rešenje dodaje težinu i upravo je suprotno onome što je potrebno električnom automobilu, ali čini se da Continental ima rešenje za ovaj problem.

Nemačka firma je razvila snažan senzor koji je sposoban da se rotira na maksimalnoj brzini od 480.000 o/min, što je 20 puta više od brzine električnog motora, posebno dizajniran za sinhrone električne motore.

Kroz ovaj senzor, nazvan „eRPS“, generisanje i prenos obrtnog momenta motora tačno se kontroliše, a koristan život električnog motora je produžen. Naprednije rešenje od trenutnog „resolvera“ – rotirajući električni transformator koji obavlja istu funkciju, ali nema i preciznost novog Continentalovog senzora i koja može podesiti brzinu motora na osnovu opterećenja bez smanjenja radnog veka.

Za lakše razumevanje, to je senzor koji je ekvivalentan senzoru položaja radilice u termičkom motoru SUS. Continental je najavio da će ovaj novi senzor ući u proizvodnju početkom 2025. godine, ali nije otkrio da li postoji već određena marka automobila zainteresovana za ovu tehnologiju.

AutoRepublika

(2064)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ne razumijem kako će enkoder koji se vrti na toj brzini biti koristan ako se motor, na koji se ovaj kači, vrtiti 20 puta manjom brzinom… 🤔
Enkoder ili neki senzor položaja je koristan zato što određuje tačan položaj rotora pa invertor bolje zna kakav „paket struje“ da mu pošalje da bi imao najmanju potrošnju i najbolju iskoristivost, ali to već odavno postoji i ne vidim šta je novo…

moron

Ja „brate“ pročitao ono gore, ali, nemam predznanje da bih bilo šta razumeo (mada sam se negde na pola teksta „ponadao“ da je u pitanju neki KERS ) … Glup sam, pa to ti je 😊 Nije struja za svakoga …

BB

Ma nije tu problem da ti ne razumiješ, problem je da nije dobro prezentovano rješenje. Da je logički objašnjeno, shvatio bi i ti i ja, ali je objašnjenje pisao neki PR koji nema pojma o životu…

S mile

Tek da se „pohvali“…

Matija

Prilicno nejasno objasnjenje, nista nisam shvatio.

BB

Ni onaj što je pisao 😜

Matija

https://www.continental.com/de/presse/pressemitteilungen/20230222-rotorpositionsensor/ Na webu Kontinentala pronasao sam sledece objasnjenje za gorepomenuti senzor: 1. Radi se o sinhronim motorima, kod kojih obrtno magnetno polje i rotor moraju da imaju istu brzinu sa vrlo malom tolerancijom odstupanja. Odstupanje broja obrtaja rotora od broja obrtaja magnetnog polja koje generise stator moze da dovede do „proklizavanja“ i time do naglog opadanja obrtnog momenta. 2. Da bi se precizno kontrolisao broj obrtaja rotora neophodan je specijalan senzor tzv. „resolver“. Dosadasnje konstrukcije ovog senzora su glomazne i nedovoljno precizne a zbog svoje vrste pogona oduzimaju mali deo snage motoru. 3. E, sada dolazi Kontinental sa svojim novim… Pročitaj više »

Homer

Ako treba, mogu da vam pošaljem kataloški broj bošovog senzora ugla koji se koristio na test opremi za vp dizel pumpe, i koji određuje ugao od 360 stepeni na 7200 delova. Koristi se na eps 815 blizu 20 godina.