1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Istraživanje: Sistemi za prepoznavanje pešaka nepouzdani kada su najpotrebniji
Istraživanje: Sistemi za prepoznavanje pešaka nepouzdani kada su najpotrebniji

Istraživanje: Sistemi za prepoznavanje pešaka nepouzdani kada su najpotrebniji

283
5
Podelite sa prijateljima:

Autonomno kočenje u kritičnim situacijama kao savremeni sistem pomoći vozaču inkorporira i funkciju prepoznavanja pešaka. Međutim, studija koju je sprovela Američka automobilska asocijacijacija (AAA) je ovu (pod)funkciju identifikovala kao „potpuno neefikasnu“ tokom noći.

Tokom istraživanja su korišćeni adekvatno opremljeni primerci automobila Tesla Model 3, Toyota Camry, Chevrolet Malibu i Honda Accord. Situacije kojima su bili izloženi testni automobili obuhvatile su sledeće:

  • Prilazak odrasloj osobi u ulozi pešaka brzinama kretanja od 32 km/h i 48 km/h;
  • Prilazak detetu koje se na drum provuklo između dva parkirana automobila brzinama kretanja od 32 km/h i 48 km/h;
  • Kada neko kroči na kolovoz u situaciji u kojoj vozilo skreće u ulicu koja je postavljena pod pravim uglom, s desne strane;
  • Prilazak dvema odraslim osobama koje hodaju ivicom puta brzinama od 32 km/h i 48 km/h;
  • Prilazak odrasloj osobi u ulozi pešaka tokom noćnog perioda, brzinama kretanja od 40 km/h.

Tokom testiranja, figure koje su simulirale decu su bile udarene od strane testnog vozila u 89% situacija, a apsolutno niti jedan automobil nije uspeo da izbegne kontakt s pešakom, onda kada se kretao (legalnom) brzinom od 48 km/h. Još dramatičnije je to što nijedan od automobila nije čak ni usporio, a kamoli se zaustavio, u pomenutoj situaciji u kojoj skreće u ulicu desno.

Dalje, sistemi za detekciju pešaka su se pokazali potpuno neefikasnim tokom noći. Inače, noć je period u kom se dogodi 75% od ukupnog broja nesreća koje uključuju smrtni ishod za pešaka u Severnoj Americi.

„Nesreće u kojima smrtno stradaju pešaci su sve ućestalije, ukazujući nam tako još očiglednije na važnost sistema koji bi mogli biti predmet daljih unapređenja,“ rekao je Krejg Brenan, direktor odeljenja  automobilskog inženjeringa i odnosa unutar industrije u organizaciji AAA.

„Pa ipak, studija koju smo obavili je pokazala da aktuelni sistemi, najblaže rečeno, nisu savršeni i da je na njima potrebno raditi. I pored ugradnje ovih pomoćnih sredstava, angažman vozača u izbegavanju nesreće je apsolutno ključan,“ završio je on kratko izlaganje.

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne postavljajte ovakve tekstove, molim vas … Treba da radite na promociji aktivnih bezbednosnih sistema, a ne na ukazivanju na manjkavosti i ograničenja njihovih postojećih izvedbi i rešenja …

Rade

Pogotovo ne o Tesli. ?

moron

Izgleda da je ovo kokošije slepilo genericno.

Balkanboj

Što bi „dida Toni“ rekao: – gledaj kud’ voziš pizda ti materina!
Da, jebale vas i tač skrin multimedije jer ne gledate na put i oko sebe nego čekate da automobil sam odreaguje. Ne treba svako da dobije vozačku dozvolu.
Mrš tamo, voziću i dalje sám.

BojanNeki

Postojeći Tesla modeli će se daljinski popravljati vremenom, ostali na testu teško.

ovde je npr drugačije (4:10sec)
https://www.youtube.com/watch?v=il2jmMRgFV8&feature=youtu.be&t=210