1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Da li će ovako izgledati budućnost kamionskog transporta?!
Da li će ovako izgledati budućnost kamionskog transporta?!
0

Da li će ovako izgledati budućnost kamionskog transporta?!

245
0
Podelite sa prijateljima:

Volvo Trucks predstavio je svoju viziju budućnosti u sferi transporta robe. 

Švedsko tehnološko čudo nosi naziv Vera, a u pitanju je autonomno električno vozilo sposobno da vuče masivnu prikolicu. Kako kažu u Volvou, inovativnost je duboko u njihovom DNK, te ne čudi pojava jednog ovakvog konceptualnog rešenja.

Mada u opisu stoji da je Vera autonomno vozilo, to nije potpuna istina. Vera ima sve sisteme za samoupravljanje, ali konačne odluke donose se u kontrolnom centru iz kog se vrši nadgledanje rada svih primeraka Vere. Odavde se može ograničiti brzina kretanja, proveriti koliko je energije preostalo, u kakvom je stanju teret itd…

Volvo navodi da Vera koristi elektromotor i baterije koje ova kompanija planira za svoje električne kamione, kao i da je u pitanju rešenje koje ne bi trebalo da bude samo koncept, već da će nastaviti dalje da se razvija.

„Verujemo da bi ovakav tip vozila mogao u potpunosti promeniti transport. Vera je izuzetno precizna u vožnji i parkiranju, što donosi novu efikasnost u radu. Ovako nešto posebno je bitno u megalomanskim logističkim centrima. Takođe, mogućnost ljudske greške smanjena je na minimum“, stoji u saopštenju Volvoa.

Osim toga, Šveđani ističu da Vera ne emituje štetne gasove, kao i da je buka svedena na minimum. Za kraj Volvo ističe da Vera još uvek ne može da zameni iskusnog vozača, kao i da tehnologija nije potpuno ispitana i bezbedna.

„Ovo vozilo je još uvek u fazi ispitivanja. Trenutno vršimo testove pri manjim brzinama, i proći će neko vreme pre nego što budemo bili sigurni da Vera može da se koristi na javnim putevima.“

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments