1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osveženi liftbek i karavan Peugeot 508
Osveženi liftbek i karavan Peugeot 508
9

Osveženi liftbek i karavan Peugeot 508

3.89K
9
Podelite sa prijateljima:

Porodica modela Peugeot 508 počinje da gubi popularnost na našem kontinentu, iako je sve manje rivalskih modela u toj kategoriji i taj broj se kontinuirano smanjuje. Ako je tokom 2019. godine, na lokalnom tržištu plasirana 41 hiljada vozila s oznakom 508, onda je jasno koliki je gubitak entuzijazma, kada kažemo da je prošle godine isporučeno svega 23 hiljade komada.

S druge strane, možemo pogledati prodajna postignuća krosovera zvanog Peugeot 5008, a koji je uspeo da privuče više nego dvostruki broj kupaca. Svejedno, kompanija ne planira da napusti najprestižniji model i već je pripremila restilizovane modele unutar porodice 508-ice.

Pre i posle restilizacije

Novo lice su dobili liftbek i karavan i ono je u potpunosti usklađeno s onim što vidimo na nedavno lansiranim predstavnicima game lavića. Rešetka hladnjaka dakle, sada nema okvir, novi amblem je postavljen po sredini a umesto prepoznatljivih očnjaka koji su predstavljali dnevno svetlo, sada su trojne LED trake.

Visina farova je snižena i već u serijskoj opremi se nalaze matriks LED farovi. Već i to pokazuje da uvodni model ni u kom slučaju ne može biti siromašan. Komapnija je pre nekoliko godina napustila ponudu početnog paketa Active, pa se Peugeot 508 nudi samo u pakovanju Allure i GT.

Zadnji kraj nije bio subjekt nekih ozbiljnijih izmena. Svetlosne sekcije na stražnjici su više nagnute, dok je po sredini ispisano ime marke, tamo gde je nekada bio grb lavića. Uzgred budi rečeno, oblik slova korišćen za ispis naziva brenda je izmenjen.

Novi su i točkovi, zapravo 18-inčni naplaci, mada se mogu dobiti i felne promera od 17 do 20 cola u prečniku. Naposletku, predmet revizije je bila i paleta raspoloživih nijansi za školjku.

Enterijer je samo blago retuširan. Najprimetnija promena se tiče minijaturizovanog selektora transmisije, kao i različite grafike instrumentacijije, i dalje virtuelne. Nova generacija multimedijalnog sistema i-Connect Advanced sa istim desetoinčnim ekranom, ali i unapređenim softverom koji uklkjučuje i funkcije napredne glasovne kontrole i mogućnosti osvežavanja bežičnim putem. Obećani su skuplji i kvalitetniji materijali završne izrade.

Novi hibridni pogonski sklop koji je utemeljen na turbobenzinskom motoru s tri cilindra i 1,2 litra radne zapremine je nedavno debitovao pod haubama krosovera s oznakama Peugeot 3008 i 5008, ali ga nije bilo u 508-ici. On ni sada nije dobacio do ovog modela. Stoga je jedina novina u asortimanu bila ponuda još jedne verzije dopunjivog hibrida čije srce čini 1,6-litarski četvorocilindarski turbobenzinac.

Ako je ranije u ponudi postojala isključivo verzija ovog sklopa sa snagom od 225 „konja“, sada je ponuđeno i izvođenje sa 180 „grla“. Poseduje isti električni agregat od 110 konjskih snaga, ali je moć benzinskog motora snižena sa 180 na 150 „konjića“. Hibridi raspolažu i novom trakcionom baterijom i njen kapacitet je uvećan sa 11,8 na 12,4 kWh.

Uvodnu 508-icu pokreće motor 1.2 PureTech. Sagoreva benzin i razvija 130 konjskih snaga, dok verzija 1.5 Blue HDI podrazumeva turbodizel s četiri cilindra i istom snagom. Benzinski turbo motor 1.6 (218 konjskih snaga) je sada instaliran samo na izvoznim automobilima namenjenim Africi, Aziji i Bliskom istoku, dok je dvolitarski dizel isključen iz ponude još 2020. godine.

U isto vreme je iz ponude povučen i ručni menjač, pa svi primerci liftbeka i karavana Peugeota 508 nude osmostepeni automatski menjač (Toyotine) marke Aisin, s tim da hibridi računaju na vlažnu spojnicu umesto konvertora obrtnog momenta.

Mimo „civilne“ ponude, izdvaja se najprestižnija verzija zvana 508 Peugeot Sport Engineered. Iste vizuelne promene su pogodile i ovu varijantu, ali mehanika nije dirana. Imamo posla s priključnim hibridom s integralnim pogonom. Prednje točkove u rotaciju teraju četvorocilindarski turbobenzinac zapremine 1,6 litara sa 200 „konja“ i elektromotor od 110 „grla“, dok je na zadnju osovinu smešten još jedan električni agregat sa još 113 konjskih snaga.

Ukupna moć hibridnog sklopa je 360 konjskih snaga i 520 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovakav liftbek i karavan mogu ubrzati do “stotke” za 5,2 sekundi, a takođe poseduje i sistem prilagodljivog vešanja kao standard, dok je za verzije s prednjim pogonom, to stavka s liste opcionala.

Osveženi Peugeot 508 će se u Evropi pojaviti tokom leta. Sada cene ovog dueta u Francuskoj kreću od 40.820 evra i teško je verovati da će pojeftiniti. Kinesko izvođenje u formi sedana s oznakom Peugeot 508L, sledeće je na listi za ažuriranje.

AutoRepublika

(3885)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zasluzuje kompliment pre svega zato sto nije postao SUV vec je ostao limuzina! Vrlo hrabro u danasnje vreme! U pogledu sa strane i od pozadi obe varijante karoserija su minimalisticki elegantne. Prednji deo je i dalje pretovaren detaljima, i ako su sada sasvim drugaciji.

J4ZZ3R

Ja sam ljubitelj modela 508, mada većina komentatora smatra da je to vozilo „bez motora“. Meni bi bio sasvim dovoljan jer uglavnom vozim sam. E sad za porodičnu primenu bi sigurno zafalilo mesta za glavu pozadi, ćerkica se zaustavila na 170-175, ali stariji sin već sa 16 puca preko 185, srečom je ovaj najmlađi još ispod 160. Elem, treba ovo videti uživo, kao što reče Matija otpozadi i bočno deluje elegantno i prefinjeno, ali je zato spreda malo nakićen ovim ADIDAS led svetlima, čini mi se da je pre bio efektniji, mada mi se baš dopadaju prednje uže svetlosne grupe… Pročitaj više »

moron

Na ovim obradjenim fotografijama mi se jako dopada ova bela boja.
I tu je (za mene) kraj svih lepota i dobrota.

J4ZZ3R

Ma ti to ne posmatraš očima nego trupom 😛

Mixito

Po meni najlepsi sedan

shaft88zg

Steta izbacili su 2.0 dizel iz ponude. A ove 1.2 motore, to nebi nikad kupio u ovakvom velikom autu. Bolje onda gledati uzeti Mazdu 6.

Nekadašnji ljubitelj francuskih kola

Ovaj Peugeot je meni kao mnogo, mnogo lepa devojka. Koja, posle pola sata razgovora, shvatite da ne poseduje nikakav drugi vid atraktivnosti, osim te spoljašnje. Bez emocija.

Dragan

Takve volim. 😊

MRN

„Ažurirali“ su i cenu. Ali, jedva primetno. Treba baš jaka dioptrija naočara da bi čovek to uočio.
Sa 1,2T od 130 ks u osnovnoj opremi u Nemačkoj sada startuje sa skromnih 44.580.
https://www.peugeot.de/content/dam/peugeot/germany/downloads/Preisliste_Der_neue_PEUGEOT_508.pdf
Treba potrčati, dok se sve nije rasprodalo 😊