1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao je osveženi Fiat Tipo! (GALERIJA)
Debitovao je osveženi Fiat Tipo! (GALERIJA)
28

Debitovao je osveženi Fiat Tipo! (GALERIJA)

5.21K
28
Podelite sa prijateljima:

Italijanski hečbek prošao je kroz obimnu restilizaciju koja je donela niz novina kod ovog modela iz C segmenta. 

Fiat Tipo je uz Dacijine modele jedan od retkih evropskih četvorotočkaša koji je zadržao niskobudžetnu filozofiju. Stoga je i mnogima na ovim prostorima interesantna opcija za kupovinu, jer je cenovno pristupačan. Tipo je i nakon restilizacije dostupan kao hečbek, karavan i limuzina, s tim da je dodatak varijanti Cross verzija.

Dakle, italijanski proizvođač želeo je da produži životni vek Tipu pre nego što dođe do spajanja sa PSA grupacijom i uneo je niz izmena u svoj model. Pre svega, onih na vizuelnom planu. Prvi pogled na osveženi automobil iz C segmenta ukazuje na novu rešetku koja u svojoj sredini „čuva“ i novi logo italijanske kompanije.

Izmenjene su i svetlosne grupe, koje su sada na oba kraja vozila izvedene u LED tehnologiji. Osim toga, tu su i blago izmenjeni odbojnici, te novi dizajn točkova od 16 i 17 cola. Fiat je u paletu dodao još dve boje: Ocean BluePaprika Orange.

Detaljno osvežavanje sprovedeno je i u kabini. Umesto analognih instrumenata na fotografijama vidimo digitalni displej od 7 inča koji je preuzeo ovu ulogu. Povrh centralne konzole postavljen je ekran osetljiv na dodir od 10,25 inča kojim se upravlja informativno-zabavnim sistemom.

Ispred vozača je novi, značajno elegantniji upravljač, a drugačija je i ručica menjača. Fiat je rešio da ubaci nešto „hromiranih“ i crnih umetaka u kabinu, što doprinosi razbijanju monotonije.

Fiat Tipo Cross

Restilizacija je donela i novo izdanje – Tipo Cross. Radi se o modelu koji koketira sa SUV segmentom uz neke od vizuelnih odlika ove klase i nešto veći klirens naspram standardne hečbek verzije.

Dakle, proizvođač iz Torina želeo je model koji će privući i one kupce koji su usmereni ka popularnim SUV četvorotočkašima. Otuda je Tipo Cross „bogat“ plastičnim oplatama na karoseriji, ima nešto robusniji izgled, ali i izmenjen prednji kraj u odnosu na standardni model. Prisutna je nova rešetka koja se prostire gotovo celom širinom vozila, zalazeći čak ispod prednje svetlosne grupacije.

Fiat navodi da je Tipo Cross gotovo 7 cm viši od hečbek izdanja, s tim da je klirens veći 4 cm, a Italijani ističu i da su izvršili rekalibraciju ogibljenja.

Tehnologija

Italijanska marka rešila je da isprati sve aktuelne trendove povodom tehnoloških inovacija. Već smo naveli da je u kabini došlo do digitalizacije, uz upotrebu digitalne instrumentalne table i velikog centralnog displeja koji je ujedno i „mozak“ informativno-zabavnog sistema.

Fiat ističe veliki broj naprednih sistema za aktivnu bezbednost, kao što su održavanje vozila u traci, limiter brzine, potom sistem za detekciju saobraćajnih znakova, upozorenje na vozila u „mrtvom“ uglu, zatim sistem za prepoznavanje prvih znakova umora kod vozača, te automatski prelazak na „duga“ svetla kada se vozi noću, a nema automobila iz suprotnog smera.

Uz to, Tipo može biti opremljen i sa zadnjim i prednjim parking senzorima, a može raspolagati i sa „ključem slobodne ruke“, odnosno tzv. keyless entry sistemom. Fiat navodi da je moguće dobiti i bežični punjač za pametne telefone u kabini, kao i da je putnicima na zadnjoj klupi dostupna USB utičnica.

Paleta motora

Marka iz Torina posebno se potrudila oko revizije ponude agregata kod osveženog Tipa. Dostupni su benzinske i dizel pogonske jedinice. Kada govorimo o benzincima, ponudu otvara 1,0-litarski trocilindarski turbo agregat koji razvija 100 ks i 190 Nm. Kako Fiat navodi, ovaj benzinac u stanju je da obavi sve osnovne zadatke, a ističu da se pri brzini od 130 km/h „vrti“ na 3.200 obrtaja u minuti.

Proizvođač sa Apeninskog poluostrva nije dao sve podatke, ali koliko se može zaključiti iz šturog saopštenja za javnost, izgleda da će inicijalno osveženi Tipo biti dostupan samo sa navedenim benzinskim agregatom, odnosno da će 1,4-litarski atmosferac, na kog su se kupci često žalili da je „preslab“, otići u penziju.

Što se tiče dizel pogonskih jedinica, ovde imamo potpuniju sliku. U ponudi će biti dva agregata, 1,3-litarski motor sa 95 ks, i snažnija varijanta 1,6-litarski dizelaš od 130 ks. Potonji je prošao određene izmene te sada nudi 10 „konja“ više od agregata koji je bio dostupan pre restilizacije.

Italijanski mediji pišu da je za očekivati da Fiat ponudi i sistem blagih hibrida na nekom od agregata, ali da će ti noviteti biti predstavljeni u prvoj polovini naredne godine.

Uspešan model

U saopštenju za javnost pres predstavnici Fiata hvale se dosadašnjim uspehom svog aduta iz C segmenta. Otkako je stupio na scenu 2016. godine Tipo je pronašao put do više od 670.000 kupaca. Posebno se ističe da je više od 70% prodatih vozila završilo van matičnog, italijanskog tržišta.

Sa dolaskom nove verzije, i velikim brojem unapređenja, nema razloga da Fiat Tipo ne nastavi sa dobrim prodajnim rezultatima. Ažurirani Tipo stiće će prvo u italijanske izložbeno-prodajne salone, i to već narednog meseca.

AutoRepublika

(5211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

1,6 MJ sada ima 130 „konja“?
Pa, bravo Žabari !
Što se tiče T3, dobra je to motorizacija, ali, malo mi neverovatno da to bude ulazna motorizacija, a da 1,4 sa 95 ks bude ukinut. Ko zna.

BB

1.4 je odlična, jednostavna sprava… Nisu svi vozači trkački raspoloženi, treba nešto i za „laganice“

Risto

Tako je, mnogi bi da se trkaju a ne razmišljaju da lako mogu postati deo crne hronike i statistike. Inače moj najjači utisak je Info-zabavni deo svakog automobila. Vozači u ovakvom ludom saobraćaju bi trebalo da gledaju na put i okolinu vozila a ne da čeprkaju po touch screen-u.

moron

Slažem se. Nekome će potencijal atmosferskog 1,4 biti sasvim dovoljan.

D_C

Od viska glava ne boli 😂 Auto od 200ks uvek mozes da vozis kao da ima 100 ali ne i obrnuto. Neka samo jednom zatreba taj visak a nema – nastaje problem.

D_C

Moron, zasto smatras da je neverovatno da ovaj 1,0-litarski trocilindarski turbo agregat bude ulazna motorizacija? Zar to nije kod Focusa, Civica, kod VW grupacije i verovatno kod mnogih drugih? Na osnovu mog iskustva sa Focusom 1.0, ja naprotiv mislim da je ovo odlican ulazni motor. Bez obzira na samo 100 ks, on se sa njegovih 190 Nm u sirokom radnom podrucju sigurno vrlo lepo vozi. Ne sumnjam da nije dobra opcija za nekog ko bi zeleo da ugradjuje plin, za taksiste ili za nekog ko planira da ga kupi, drzi 20 godina i odrzava sam. Za nekog ko ce ga… Pročitaj više »

moron

Ne mislim ja da je T3 motor loša motorizacija, ni da je loše da bude ulazna motorizacija. Ali, jeste mi malo neobično da bude ulazna motorizacija za Tipo, koji je ipak zamišljen kao jeftiniji model tog segmenta, a takav ulazni motor će da utiče i na višu ulaznu cenu.

D_C

A-ha, jasno. Predpostavljam WLTP i sl. Morali…

BB

A zar nije matično tržište Tipa u stvari Turska? 🤔

Slavko

Kao i u slucaju Dacie, i ovde ce plasman zavisiti od cene. Zanimljivo da nema AEB, ili, pak, nije naveden.
A sto se motora tice, mislim da ce, ako se na nesto starog 1.4 stavi ovaj novi turbak, uz blagu korekciju cene, privuci dosta kupaca koji su ga zaobilazili upravo zbog karakteristika motora (govorim za one koji hoce prihvatljive performance za 12k, tj. preskup im je mjet).

moron

zAjEB već sada imaš (i) u Tipu. Istina, ne u svim verzijama.

Slavko

Nisam pogledao paketiranje, pa otud izostanak spoznaje. 🙂
Nego, ne bi li od naredne godine svi novoprodati automobili u Evropi trebali imati AEB?
Nekako mi mirise da cemo na nasem trzistu za mnoge modele biti uskraceni po tom pitanju…

Rade

Od sredine 2022. za nove modele, a za postojeće od sredine 2024. godine.

YugoFlorida

A pozadi nema promena? Na onoj slici je čak i znak ostao isti. Što se ostalog tiče, dobar posao.

don

odlican, ali plastika iznutra ostaje ista. svaka cast za ostavaljanje dizela i jos ga nabiju za 10 ks 😀 steta sto nema i jedan pravo jaci motor, tipo je to zasluzio, pa makar kao neka posebna verzija sa limitiranim brojem primjeraka. Zajeb ce, ako je istina sto je neko rekao da ga EU uvodi pod obavezno od 2021., morati uvesti tako da se ne sikiraj, ne zato sto hoce, nego sto moraju. 1.0 nije trkac, tako da ga ubacuju vjerovatno jer ispusta manje CO2 pa da prodju ispod granice i smanje eventualne kazne. glede velicine ekrana, jebga, vama nikad ugoditi.… Pročitaj više »

Zoca

Najlepsi mi je znak iz osamdesetih sa pet ukosenih crta,kao legendarni Uno,Regatta,Croma……/////.Trebalo je tako nesto smisliti.

Rade

U Brazilu baš forsiraju te kose crte https://www.fiat.com.br/

BB

Ja sam čak na prvoj slici pomislio da su te ukošene crte pa se obradovao „evo Argenta“.

A nekad sam vozio Cromu sa tim crticama, joj koji je to auto bio… 😎

Rikošet

Iz mog ugla jedini kompakt, koji je do sada cjenovno bio zadržan na zemlji. Škoda sada ubija cijenu Scale, ali je u startu toliko podigla da je ne može spustiti na nivo Tipa… Kia i Hyundai imaju isti „problem“ sa svojim modelima, a Opel je sa trocilindrašima u Astri jednostavno sam sebi pucao u nogu… Šteta što Fiat ima taraba imidž, a ne zna ni da se ulizuje kao mnogi ostali, pa ga narod ignoriše. Za naše uslove atmosferski motori su jedna od najisplativijih opcija iz perspektive održavanja, a 1.4 iako antiperformantan motor nije bio leš, a ni osjetljiv kao… Pročitaj više »

Don

Gledam net, al svi imaju isti par slika za Tipo…u međuvremenu nabasah na test novog tupsona.
https://youtu.be/q5io3hOyIGw
Valja kod komšije u nedjelju da vidim Jel dobio…vjerujem da nije.

J4ZZ3R

Lepo. Meni se bas i logo dopada, led potpis je odlican, samo je pitanje kakva ce biti plastika unutra, ali i sa losijim plastikom ako zadrze one cene skroz zdravorazumska ponuda

Sto se mene licno tice FIAT brend mi je uvek drazi od Skoda / Seat / Opel kombinacija.

sami

Logičan izbor – za tebe. A ima i pedigre po tvom ćefu. Za ostale normalne to je najgori auto Golf klase što se može kupiti, što i jeste. Nasledio Logana. Unutra smrde plastike i lepila kao nekad u Ruskim vozilima. Dizel i Bože pomozi, a benzin motor gori nego i Mazdi

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
J4ZZ3R

Ja vozim Civic i u toj klasi dopada mi se bas jos Mazda 3, ali ako pricamo o budzetskoj ponudi ovo za 14-15k je BAS LOGICAN izbor u odnosu na onaj Leon od 24k, meni licno je i za iste pare simpaticniji izbor od SKODE SCALA

sami

Ovo nije auto, nego kokošar, a cenu poredi sa dacijom, ne sa škodom-jer nije ista kategorija. Čak nije običan Fiat nego turski produkt koji je zalutao u Evropu. Civik i Mazda 3 su opet auti (neki) ali Tipo je budget car, kao Dacija ili Suzuki

Dikh tu kava

Сами, искористи опцију „измени“, и ласте код Весе на сплаву одавно већ знају – горег бензинца од Маздиног нема, нити се у догледно време планира, осим кад се планира у Хофу/Хирошими..

BB

Sad da ima Lada Riva u ponudi po cijeni po kojoj je moj otac kupio (naravno indeksirana na sadašnju vrijednost), odmah bi je kupio. Sa svim mirisima novog ruskog vozila…
Kada pričate o kvalitetu (tačnije rečeno percepciji kvaliteta) vozila, stavite to u odnos sa cijenom i potrebama.

sami

Nisu slučajno slike slikane u tmini, posebno enterijer. Da sakriju jade

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Slavko

Generalno, iz mog ugla (ali sa ovim novim osnovnim motorom 1.0) je posve ok, mada treba videti cena kakva ce biti.
Dizajn je solidan, steta sto nisu jos malo podmladili zadnji deo, ali I ovako je ok. Dopada mi se tablet, I enterijer generalno. Plastika ce verovatno odgovarati ceni I ciljanim kupcima, jer ne moze se dobiti ceo enterijer od mekane plastike za 12k. I dvostruko skuplja vozila ugradjuju slicnu bez imalo srama, tako da…
Znam par ljudi koji su pazarili Tipo I to sa ovim 1.4, I posve su zadovoljni autom.