1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda iznedrila Civic Si
Honda iznedrila Civic Si
1

Honda iznedrila Civic Si

287
1
Podelite sa prijateljima:

Potpuno nova jedanaesta generacija modela Honda Civic je nedavno počela da pristiže u izložbeno-prodajne salone i to s velikim inicijalnim uspehom, čak i u današnja vremena kada se čini da svi kupci samo žele krosovere. Japanski proizvođač vozila smatra da još uvek postoji tržište za pristupačne manje modele za šire narodne mase, mada je Civic daleko od jeftinog četvorotočkaša, ali celokupni doživljaj ne bi bio potpun bez konfiguracije sa sportskim duhom.

Naravno, tu je uvek Type R, ali njegovu povisoko razrezanu cenu ne može svako da isprati. Za sve one koji žele neku „zlatnu sredinu“, Honda takođe nudi i model koji je u Americi poznat kao Si, a u ostatku sveta kao SiR. Prvi put je debitovao još 1984. godine kao skraćenica za reči „Sport Injected“, a naravno ponovo ćemo ga vidite i u novoj generaciji japanskog heča.


Krenimo od najboljeg dela, a to je svakako ono što se krije ispod haube. Tu ćemo pronaći poznati 1,5-litarski turbobenzinac koji razvija 200 konjskih snaga i maksimalnih 260 Nm obrtnog momenta. Nažalost, Si je još jedan od modela koji je izgubio na snazi, zbog zahtevnijih zakona po pitanju izduvnih gasova, pošto je prethodnik bio za pet „konja“ moćniji, ali nam Honda kaže da je crveno polje obrtomera sada na 6.000 rpm umesto na ranijih 6.500 i da se maksimalnih obrtni momenat postiže već na 1.800 obrtaja kolenastog vratila.

Takve brojke možda neće napraviti neku značajnu razliku ukoliko vozite agresivno na stazi, ali nas Japanci uveravaju da će vozač sigurno primetiti promene u svakodnednoj vožnji. Verzija Si stiže samo sa šestostepenim manuelnim menjačem koji pomaže u prenosu snage na prednje točkove, ali kako je njegovo glavno tržište ono američko, verovatno neće morati da prođe puno vremena pre nego što vidimo i modifikaciju s automatskom transimsijom.

Prethodnik je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za samo sedam sekundi u limuzinskom izdanju. Kupe je bio za 0,7 sekundi brži, ali kao što je poznato Honda više ne nudi takvu konfiguraciju.


Si donosi i nove završetke izduvnih cevi zahvaljujući kojima japanski gigant tvrdi da će biti 27% bučniji nego standardni model. Modifikovano je i ogibljenje, ubačene su veće kočnice (tačnije diskovi), a standardne felne su 18-inčne.

Od Honde nismo ni očekivali neke veće stilske promene i uglavnom se odnose na nešto agresivnije branike, mali spojler i zamračenu masku hladnjaka. Spomenućemo da je ovakva narandžasta boja nazvana „Blazing Orange Pearl“ i ekskluzivna je za varijante s oznakom Si, pa tako nije dostupna na ostatku ponude.

Enterijer stiže sa devetoinčnim monitorom, dvanaest zvučnika i opcijom povezivanja softvera automobila s onim instaliranim na mobilnom telefonu vlasnika, i to preko funkcija konektivnosti Apple CarPlay i Android Auto. S izuzetkom sedišta, enterijer je uglavnom sličan standardnom modelu, a razlike se kriju u par crvenih detalja, pa Si svakako nije izgubio na svojoj praktičnosti.

Prethodnik je koštao 26.195 američkih dolara i nema sumnje da će novitet biti nešto skuplji. U izložbeno-prodajne salone stiže do kraja godine, a kasnije možemo očekivati istu značku i na heču, a onda stiže i glavna premija, naravno sa oznakom Type R.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šteta što i kod „nas“ (u Evropi) ovako nešto biti u ponudi. „Mi“ ćemo dobiti samo neki hibrid … Doduše, ljubitelji CTR-a će verovatno dobiti (nehibridnu) klasiku. Samo, ako Ford Mondeo, sa dužinom od 4.872 mm, kao hibrid ima gepek od samo 383 litra, pitam se šta će tom civicu od gepeka ostati u hibridnoj verziji… Na kraju će CTR možda imati veći gepek. Smešno. I tužno.