1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krosover Chery Tiggo 9 postao nova perjanica kineske marke (20 – 25 hiljada evra)
Krosover Chery Tiggo 9 postao nova perjanica kineske marke (20 – 25 hiljada evra)
22

Krosover Chery Tiggo 9 postao nova perjanica kineske marke (20 – 25 hiljada evra)

4.77K
22
Podelite sa prijateljima:

Titulu najprestižnijeg modela marke Chery je izgubio Tiggo 8 Pro Max, a to zahvaljujući tome što je u Kini predstavljen SUV po imenu Chery Tiggo 9. On je i veći i bogatije opremljen, pa samim tim i skuplji od modela G8. U stvari, to je najbliži rođak taze SUV modela zvanog Exeed Yaoguang SUV, a to kažemo jer vozila dele platforme i karoseriju, ali su u hijararhiji brendova unutar grupe Chery različito pozicionirani. Stoga Tiggo 9 predstavlja nešto siromašniju ponudu, lišenu pojedinih naprednih opcija.

Novajlija je, u smislu veličine i oblika, rival modelu Changan Uni-K a može biti posmatran i kao konkurent modelu Geely Monjaro. Dugačak je 4.820 milimetara, širok je 1.930 mm, dok je visina na nivou od 1.699 mm. Međuosovinski razmak iznosi 2.820 mm, spram dužine od 2.710 mm koliko karakteriše model Tiggo 8.

Ali, ako je „osmica“ u većini izvođenja ponuđena s tri reda za sedenje, onda je važno naglasiti da Tiggo 9 dolazi isključivo kao petosed, iako je u prošlosti bilo i nagađanja da bi se mogao pojaviti kao vozilo s mogućnošću transporta do sedam individua.

Krosover nudi sklopive ručice za otvaranje vrata i kod najskupocenijih izdanja se mogu dobiti čak i naplaci prečnika 20 cola, a i laserska, matriks svetla. Najavljen je „autopilot“ (u stvari pomagala koja omogućavaju klasifikaciju sistema u segmentu „nivo 2“ autonomije). Set uključuje adaptivni tempomat, sistem raspoznavanja saobraćajnih znakova.

Ipak, Chery nije dobio pravo na sistem prilagodljivog oslanjanja, takozvano vazdušno vešanje, za razliku od bratskog, ali više pozicioniranog Exeeda.

Pogled na stanje u putničkoj kabini asocira snažno na ono što se vidi u Mercedesu. U prilog tome govore i tasteri u okviru kontrolnog panela kojima se upravlja podešavanjima sedišta, a koji su smešteni na unutrašnjem panelu vrata, baš kao kod Švaba. Dodatno, s desne strane, a na stubu upravljača se nalazi polugica menjača, opet kao u Mečki, dok su tri otvora za strujanje vazduha postavljena po sredini centralnog panela.

Sva dugmad na volanu i na središnjem tunelu su osetljiva na dodir, dok je kontrola uređaja za klimatizaciju integrisana u multimedijalni sistem, tačnije u menije unutar istog.

Lista opcionala uključuje i muzički sistem čuvene marke Sony, stakleni panoramski krovni otvor, projekcioni ekran (takozvani head up display – HUD), a tu su i skupi materijali za potrebe dekoracije. Nasuprot ovom dahu luksuza stoji unutrašnji retrovizor s ručnim podešavanjem dnevnog i noćnog režima. Potpuno čudno! Povrh toga, nikakva podešavanja nisu dostupna niti predviđena za zadnju klupu i naslon.

Do sada je najavljena ugradnja samo unapređenog turbo motora koji sagoreva benzin i integriše četiri cilindra a nosi indeks 2.0 TGDI i pripada porodici agregata iz serije Kunpeng. Taj blok proizvodi solidnih 254 „grla“ i 390 Nm najvišeg obrtnog momenta. Lokalni kineski mediji navode da je krosover opremljen istim sedmobrzinskim robotizovanim menjačem s dvostrukom spojnicom, baš kao i rođak nazvan Exeed Yaoguang.

Pogonska formula može doticati samo prednje, ali i sva četiri točka. Naposletku, očekuje se lansiranje i hibridnog izvođenja noviteta.

Chery Tiggo 9 će se pojaviti pred kupcima u Kini u najlepšem mesecu u godini, a to je po slobodnom nahođenju autora teksta, mesec maj. Što se tiče cene, tek to će biti hit, jer se očekuje da ovo vozilo bude pristupačnije od sličnog Exeeda, za koji se traži od 22 do 29 hiljada dolara.

Najkuplja verzija krosovera po imenu Tiggo 8 košta 25 hiljada američkih dolara, a kompanija još uvek nije objavila da li računa s prodajom noviteta na inostranim tržištima.

AutoRepublika

(4767)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Prava jahta 👍
Ne mogu reći da mi je lijep D stub, doduše nije ni ružan, ali svakako zanimljiv … Jedino zanimljivije od njega jeste cijena… Odmah bi ga kupio…

Tradicija

Čuj kupio bi ga odmah pa za ove pare kupiš novog pola ili čak onaj T-cros.😉

BB

Pa bolje čitav nego pola 😜🤣😂

Tradicija

Znači ovaj T 🤣🤣🤣 ma ja njemac je bolji🤣🤣🤣

Matija

Sa onom svetloplavom metalik bojom kombinovanom sa tamnim staklima i krovom auto deluje elegantno. Dizajn je homogen, sto znaci da sve oblasti karoserije i svi detalji prate jedan jedinstveni dizajnerski koncept. Da bi se shvatilo koliko je ovo bitno za kvalitet dizajna, mogli bi da uporedimo dizajn ovog Cerija i novi dizajn BMWa X5M i X6M, kod kojih prednji deo, stranice i zadnji deo predstavljaju tri zasebna sveta koji jedan sa drugim nemaju nikakve veze a gomile detalja su „metodom slucajnog uzorka“ kreirane i razbacane po karoseriji! Prednja maska je impozantna, moze da se meri sa novim Audijevim i BMWovim… Pročitaj više »

Laki

Tako je junače.Mladim vozačima je glavna briga da ne bude dosadno a sigurnost praktičnost tek posle!

igi

Apsolutno, ne aBsolutno.
Zvučno b ispred bezvučnog s prelazi u svoj bezvučni par p jednačeći se sa njim po zvučnosti.

Matija

Znam. Ali se ne slazem sa time. Originalna rec glasi „absurd“, sasvim lako se izgovara i nema potrebe da je deformisemo. Sa nekakvim nebuloznim pravilima mi unosimo u nas jezik bezbroj neregularnosti koje su sasvim nekorisne i suvisne.

igi

Mislio si na apsurd? Srpski jezik ima svoja pravila i gramatiku, slagali se mi ili ne. U protivnom, postaje srBski jezik, a onda ode sve u krasni…

Matija

Ima logike: Srbija – Srbi – srbski!
Ni u jednom jeziku nema toliko neregularnosti kao u nasem!

igi

A ček, ima još – čime unosimo neregularnosti? Nekavim nebuloznim pravilima. Dakle – bez „sa“.
To je onaj čuveni padež instrumental iz škole kad su nas učili „da li jedeš burek rukama ili sa rukama?“.
Samo nemoj da se nerviraš, ovo je sve dobronamerno 🙂

BB

Ja zubima 😜

Matija

Mislis na recenicu: „Ali se ne slazem sa time“. Recica „sa“ ne sme da se upotrebljava za predmete i orudja, na primer „iskopao sam rupu sa motikom“ vec „iskopao sam rupu motikom“. Rec „time“ na kraju recenice nije orudje vec pokazna zamenica. Recica „sa“ oznacava prisustvo jos neke osobe ili zivog bica. Ovo je akademska diskusija, nema sukoba! 🙂

Matija

Ovde je primer kako boja enterijera – narocito u zoni prednjeg stakla! – moze da utice na vidljivost a time direktno na bezbednost voznje. Na slici je poredjenje vidljivosti iz jednog istog automobila: levi ima svetlu oblogu A nosaca koja se opticki stapa sa okolinom a desni ima tamnu oblogu A nosaca cime se dobija jak kontrast izmedju enterijera i okoline, sto pomaze vozacu da se fokusira na okolinu!

comment image

Laki

Tamni stub se „ozbiljno“ shvata pa je fokus bolji.Dali neka vozila umaraju vozača brže nego inače dok su druga zabavna i relaksirajuća??

Matija

Gornje slike poticu iz jedne studije vidljivosti koju sam 2012 godine radio za BMW. BMW ima izvanredno dobru ergonomiju, njihov tim se sastoji od samih diplomiranih ergonoma, sto je retkost! Ostalo je nerazjasnjeno pitanje zbog cega su trazili pomoc sa strane? Vodja ovog projekta, koji nije bio ergonom, u pocetku je bio vrlo skeptican u pogledu mogucih rezultata. Vremenom je promenio misljenje jer mi je uspelo da u njihove analize unesem sasvim nove kriterijume. Jedan od njih je ovaj kontrast enterijer – okolina. Najvece iznenadjenje doziveo je na finalnoj prezentaciji, gde ja nisam bio prisutan zbog tajnosti informacija. Iznenadjenje je… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Laki

Mene lično najmanje umara Bmw kod dugih relacija. Prvo sam mislio da je to samo do vozača ali sam shvatio da se malo veća „nauka“ krije iza toga.Nemogu se oteti utisku da su švabe vodeće kad je ergonomija u pitanju!Hvala ti na stručnom i iscrpnom odgovoru.

Matija

Nema na cemu! Vrlo rado delim informacije. Svabe imaju odlicnu ergonomiju, ne zna se ko je bolji! Interesantno je sledece: u BMWu i Mercedesu postoje veliki timovi koji se permanentno bave istrazivanjem u oblasti ergonomije. U Porseu je tim za ergonomiju imao samo jednog specijalistu! Pre desetak godina dobio je jednog mladog inzinjera kao pojacanje. Predpostavljam da se Porseov specijalista bavio iskljucivo pozicioniranjem vozaca, za sve ostalo sto pripada ovoj nauci koristio je iskustva drugih – koliko su bila dostupna. Moj slucaj: u porodici imamo Citroen C5 2015 godina. U njemu do danas nisam uspeo da pronadjem optimalnu poziciju za… Pročitaj više »

Laki

Vozili u porodici od prve do zadnje serije. Svi su tražili česte korekcije nebi li se pronašla optimalna pozicija za volanom.

Simostep

Matija molim te reci mi kakav je Fiat u ergonomiji tvoje mišljenje?

BB

Ja sam to riješio tako da manje dugačke h puteva imam… A ono što imam, strpim se 😜😀

Laki

Berlingo zadnji model je bolji u toj disciplini.