1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova porodica krosovera i sedana marke Geely
Nova porodica krosovera i sedana marke Geely
1

Nova porodica krosovera i sedana marke Geely

304
1
Podelite sa prijateljima:

Ma samo što se Ford oprosti od minivana po imenu Galaxy, a zapravo će proizvodnja istog trajati do aprila kada nastupa obustava, već je pokupio kineski holding Geely. Sveobuhvatna prezentacija nove porodice modela Geely Galaxy je upriličena u Kini, i to više nije zaseban brend u strukturi holdinga. Menadžeri Geelija su shvatili da bi negovanje previše brendova moglo da ošteti, naruši poslovanje, pa su počeli s konsolidacijom raspoloživih imena.

Shodno tome, za očekivati je da elektromobili marke Geometry uskoro budu plasirani pod znamenjem marke Geely (uz dodatak imena Geometry). Kako ćemo imati Geely Geometry, tako sada dobismo dakle i Geely Galaxy.

Podmarka Galaxy je dobila ime po galaksiji Mlečni put i biće korišćena za označavanje električnih automobila i dopunjivih hibrida u cenovnom rasponu od 22 do 44 hiljade američkih dolara.

Glavni rivali novog podbrenda će biti modeli iz kompanija BYD i Wey. Zaseban logotip je osmišljen za brendiranje vozila iz porodice Galaxy, a istih šest ćelija su implementirane kao i na štitu Geelija, ali su stilizovani u formi pravilnog pravougaonika. Programom je predviđeno lansiranje sedam modela do 2025. godine, uključujući i tri električna vozila s indeksom E, kao i četiri priključna hibrida koji će nositi znamenje L.

Prvi model nove porodice je već pred nama i zove se Geely Galaxy L7. Pripada segmentu krosovera i na tržište matične države će u drugom tromesečju. Postao je demonstracioni panel novih rešenja i tehnologija koje je proizvođač pripremio za celu porodicu vozila. SUV je postavljen na elektrifikovanu modularnu platformu E-CMA (Compact Modular Architecture), a koju je izvorno razvio Volvo. Strukturalno je objedinjena s taze generacijom modela Geely Boyue/Atlas. Iako poseduju osoben dizajn, automobili kao zajedničku crtu imaju čak i neke panele karoserije.

Dužina krosovera Galaxy L7 iznosi 4.700 milimetara, širina je 1.905 mm, dok je visina na nivou od 1.685 mm. Između prednje i zadnje osovine se nalazi prostor dug 2.785 mm. Instalirane su obične ručice za otvaranje vrata što nikako nije usklađeno s aktuelnim modnim trendovima, ali doprinosi prirodnijem položaju ruku kod tvaranja vrata. Pride, Kinezi objašnjavaju i da nisu želeli sklopive kvake jer se one mogu zalediti, pa u nekim ekstremnim slučajevima mogu čak čoveka koštati i života. Nije nam jasno kako ovo zaključiše, ali hajde, sigurno imaju neki scenario u glavi…

Geely Galaxy L7 je pogonjen novom generacijom hibridnog pogonskog sklopa nazvanog NordThor Hybrid 8848. Uključuje 1,5-litarski turbobenzinski četvorocilindraš visoke termičke efikasnosti od 44,26%, duet električnih motora i trostepenu transmisiju DHT Pro. Pogonski sklop može raditi i u serijskom i u paralelnom režimu, ali nezavisno od toga, pogon uvek ostaje na prednjoj osovini.

Moć ovog pogonskog sklopa krosovera još uvek nije obelodanjena, ali jeste data najveća vrednost budućih modela. Za verzije s prednjim pogonom i pogonskim sklopom NordThor Hybrid 8848, najviša snaga iznosi do 390 „konja“, dok je kod vozila s integralnim pogonom ona na nivou od maksimalno 664 „grla“!

Bez obzira na to, ostale karakteristike modela Galaxy L7 su već obznanjene, iako navodi variraju. Na primer, na prezentaciji je indikovano da uobičajeni sprint do „stotke“ traje 6,9 sekundi, dok u saopštenju za medije stoji podatak o 7,5 sekundi. Maksimalna brzina je na 200 km/h, dok je deklarisana prosečna potrošnja benzina od 5,23 litara na 100 km. Domet vozila s punom baterijom i rezervoarom goriva iznosi 1.370 km. Korišćena su načela za merenje koja su opisana u kineskom standardu CLTC.

Spisak inovacija uključuje trakcione baterije s bezbednosnim sistemom po imenu Aegis. Njegova funkcija je da brzo isključi i izoluje pojedinačne ćelije u slučaju kvara ili kratkog spoja, na koji način se umanjuje rizik od izbijanja požara.

Uz novitet je najavljen i autopilot trećeg nivoa autonomije. Zove se Geely Galaxy Smart Drive i njegovu funkcionalnost obezbeđuje satelitski geopozicioni sistem u vlasništvu kineskog holdinga. Divizija Geespace obećava da će do 2025. godine u rad staviti 72 satelita u niskoj orbiti.

U putničkoj kabini, tačnije na centralnom panelu su dostupna tri ekrana: onaj instrumentacioni od 10,25 inča, centralni za multimedijalni sistem s 13,2 inča i zasebni pred očima kopilota od 16,2 inča, pri čemu je taj osetljiv na dodire.Tu je i projekcioni ekran koji pomaže vozaču da prati važne informacije bez da skreće pogled s druma.

Instaliran je nov operativni sistem Galaxy N-OS i na njega se oslanja elektronika ugrađena u automobil, kao i jedan mikroprocesor Snapdragon 8155. Analogni dugmići su opstali samo na obruču upravljača i na unutrašnjim panelima vrata. Za rad transmisije je zadužena ručica menjača s uobičajene desne strane od vozača.

Jednovremeno s predstavljanjem serijske verzije krosovera, prezentovan je i konceptni sedan nazvan Geely Galaxy Light. Ovo je električni četvorotočkaš s veoma pojednostavljenom i elegantnom školjkom. Shodno tome je i  obnarodovan koeficijent otpora vazduha koji je izvanredan, pa Cx iznosi samo 0,19.

Limuzina promoviše neobična vrata, a u zadnjem delu se umesto uobičajenog prtljažnika nalazi zaseban odeljak za letilicu koja se opisuje pomodnim anglosaksonskim izrazom „kvadrokopter“ (quadrocopter). Drugih pojedinost nema pa ih ni ne možemo preneti.

Na osnovama ovog koncepta će u toku ove godine pristići i dva serijska sedana. Njihov debi će biti skoro simultano organizovan, pa najavljujemo premijere hibrida po imenu Geely Galaxy L6 i elektromobila koji će poneti naziv Geely Galaxy E8. Prvi stiže u trećem, dok drugi dolazi u poslednjem tromesečju 2023. godine. Preostali najavljeni aduti marke Geely Galaxy pristižu 2024. ili 2025. godine.

AutoRepublika

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Model Geely Galaxy Light zasluzuje punu paznju – veoma je elegantan i estetski perfektan! Igra sa imenima „Geometry“, „Galaxy“ je periferija dogadjaja, ko zna gde ce da se zavrsi. A nije ni bitno, auto je bitan.