1. Home
  2. Prezentacije
  3. Sinhrona restilizacija Forda Rangera i Everesta
Sinhrona restilizacija Forda Rangera i Everesta
0

Sinhrona restilizacija Forda Rangera i Everesta

135
0
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna generacija američkog pikap kamioneta srednje veličine (po tamošnjim kriterijumima) Forda Rangera T6 je u službi još od 2011. godine i zamena za njega „samo što nije“, pa je tako i poznato da će biti osmišljena na način koji će podeliti s Volkswagenovim takmacem, a kao rezultat alijanse sklopljene pre par godina.

U međuvremenu, Ford je sproveo još jedan mini kozmetički zahvat modernizacije modela koji silazi s proizvodnih traka fabrike na Tajlandu. Momenat je iskorišćen kako bi se analogne izmene prenele i na sestrinski, da ne kažemo blizanački SUV pod oznakom Everest.

Bezmalo glavna novina na osveženom kamionetu se odnosi na instalaciju mrežaste maske hladnjaka koja poseduje dve zasebne sekcije na bokovima rešetke, što je ranije bilo rezervisano samo za skupocene posebne verzije, kao što je bila ona s oznakom Thunder, namenjena evropskom kupcu.

Pored toga, i ostali dekor je blago redefinisan, dok je bogato skockana varijanta nazvana Wildtrak, dobila elektropokretanu rolo zavesu za tovarni odeljak.

Sveža prinova familiji Rangera predstavlja varijanta s oznakom XL Street, a koja svojim dodacima budi veru u očima gledaoca da se radi o vozilu namenjenom uličnim trkama. Na karoseriji su aplicirane trkačke trake, montirani su točkovi s crnim felnama i još su vidne neke specifične sitnice. Dodatno, ovakva konfiguracija je ponuđena samo za izvođenja s takozvanom King Cab, to jest onom koja nudi za polovinu veću zapreminu od standardne.

Izmena u pogonskim sklopovima nije bilo. Tako će u kontigentu namenjenom tajlandskom i ostalim tržištima jugoistočne Azije biti ponuđen Ranger sa starim turbodizelom kog smo poznavali nekada pod imenom 2.2 TDCi (160 ks), kao i sa svežijim dvolitarskim dizel motorom s jednim ili dva turbo punjača. U prvom slučaju, kamionet se razmeće sa 180 konjskih snaga dok je u drugoj varijanti, pikap za 33 konjske snage moćniji.

SUV Ford Everest je pretrpeo još skromnije modifikacije, kako po broju – tako i po dubini. Takođe je sada bogatiji za novu rešetku hladnjaka, nasleđenu od nekadašnje verzije Sport, a tu je proširen set dodataka od materijala koji asociraju na hrom (a po običaju se u stvari radi o jeftinoj plastici). Nov je i stil naplataka.

Kada govorimo o organizaciji prostora u putničkoj kabini, kao i o materijalima upotrebljenim za izradu prostora namenjenog putnicima, možemo samo da konstatujemo da su i Everest i Ranger tu ostali „svoji na svome“, to jest konstruktor je poslušao antologijski savet iz vica o prasićima u kosmosu i simpatičnog Muje kao astronauta, gde mu iz kontrolne sobe, sa Zemlje govore: „Nahrani prasiće i ne pipaj ništa!“

Kao što i možete pretpostaviti, SUV model Everest je nastao nasađivanjem karoserije na istu šasiju koju koristi Ranger, pa je na Tajlandu, Everest opremljen modernijim dvolitarskim motorom, takođe s dva pomenuta nivoa snage. Takav motor radi u duetu s desetostepenim automatskim menjačem.

Restilizovana vozila o kojima ovom prilikom izveštavamo su već pristigla u izložbeno-prodajne salone lokalnih dilera gde se cene kreću od 18 hiljada američkih dolara za bazični Ranger (s najmanjom kabinom i pogonom iza vozača), dok je Everst u uvodnoj konfiguraciji, 42 hiljade dolara težak.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments