1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla na američkom tržištu po prodaji daleko nadmašila BMW i Mercedes
Tesla na američkom tržištu po prodaji daleko nadmašila BMW i Mercedes
7

Tesla na američkom tržištu po prodaji daleko nadmašila BMW i Mercedes

877
7
Podelite sa prijateljima:

Ne samo da je Tesla uspela da nadmaši zemljačke, američke luksuzne marke tokom 2022. godine, već je to učinila s „nepristojnom“ razlikom. Naravno, pod pretpostavkom da se Tesla može smatrati premijum imenom u industriji. BMW je ranije bio šampion segmenta, ali se suočio s padom prodaje u Americi od 5%, dok su postignuća Tesle unapređena za nestvarnih 40%.

Posebnu pikanteriju čini podatak, to jest podsećanje na činjenicu da Tesla nudi samo vozila iz segmenta BEV, a da joj aktuelna paleta trenutno broji samo četiri modela. Čak i u takvim okolnostima, Tesla je uspela da isporuči 484.351 vozilo tokom prošle godine na domaćem tržištu, uz rast prodaje od 41%. BMW je zabeležio minus od 5,3% i isporučio je 327.929 komada, dok je Mercedes-Benz praktično održao isti nivo prodaje kao u 2021. godini, što će reći da je realizovao 269.511 primeraka.

Kompanija Tesla, kao ni njen šef Ilon Mask ne vide konkurenciju u segmentu električnih vozila jer su predvodnici tranzicije, već je, kako vidimo, pozicija samo donekle ugrožena ponudom konvencionalnih premijum vozila. Kako bilo, najpopularniji modeli Tesle na američkog tržištu su bili „trojka“ i „ipsilon“.

Ako se analizira rezultat prodaje vozila u premijum segmentu kao celini, onda se zaključuje da je tokom 2022. godine došlo do pada popularnosti od 3,5%, i to samo zahvaljujući lideru – Tesli. Kada bismo ovaj brend isključili iz statistike, pad bi bio više drastičan i izneo bi 11%.

Hajde da zaokružimo ovu priču i kažemo da je u segmentu EV, BMW isporučio oko 14 hiljada primeraka, dok je Mercedes dodao oko 11,5 hiljada. Koliko su to tragikomične cifre, ponavljamo, najbolje ilustruje podatak o prodaji Tesle (preko 484 hiljada vozila).

AutoRepublika

(877)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Zamislimo da podele Kubi par hiljada novih besplatnih Tesli..I ostanu izolovana zemlja..Sta bi radili s njima za 30 -40 god.?🤣

Yankee

Isto ono sta su uradili i sa onim silnim americkim autima iz 1950-ih godina – ubacili Ladin motor i nastavili da voze. 😉

Zoca

Pasuje motor od Lade Veste ,sraf na sraf..Hahaha.Na Teslu..

moron

😀😀😀

Bungi

Nije baš da ubacuju ladin motor. Više rade sklapanje automobila od dijelova više proizvođača:motor od Kadilaka, mjenjač od Bjuika, šasija od Pontiaka, karoserija od Ševroleta sjedišta od Oldsmobila. Obzirom da su sve to vozila sličnih godišta iz GM grupacije, većina dijelova su kompaktibilni.Gledao sam jedan prilog o havanskim mehaničarima kako to rade.Veoma inteligentni i snalažljivi ljudi.

Yankee

Mnogo je komplikovaniji posao nego sto zvuci jer bices iznenadjen kada ti kazem da iako su svi ti brendovi dolazili iz General Motorsa, zapravo nisu delili mnogo mehanickih delova. Nije kao danas. Sve do kasnih 1970-ih godina svaka divizija General Motorsa je razvijala sopstvenu mehaniku.
To su promenili tek krajem 1970-ih godina kada je Oldsmobile tajno poceo da ubacuje Chevroletove motore zbog cega je nastala tuzba. Pisao sam o tome prosle godine.

https://autorepublika.com/2022/06/10/zanimljivost-dana-chevy-mobile/

'79 DeVille

Kakvo glupo predjenje. Isto kako se moze reci da Tesla nije prodao ni jedan automobil na benziski pogon.