1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Volvoa napenalio Toyotu
Šef Volvoa napenalio Toyotu
10

Šef Volvoa napenalio Toyotu

2.42K
10
Podelite sa prijateljima:

Specijalizovani poslovni magazin koji se bavi pitanjima iz nama omiljene privredne grane, Automotive News je objavio detalje razgovora sa izvršnim direktorom kompanije Volvo Cars, Džimom Rovanom koji je kritikovao rivalske firme usled sporosti u prelasku na električna vozila.

Rovan smatra da je ozbiljna greška to što neki prouzvođači nastavljaju s razvojem motora s unutrašnjim sagorevanjem usporavajući tranziciju ka elektromobilnosti. Izjava data tokom priče o poslovnim rezultatima Volvoa je podstaknuta ponašanjem kompanija kao što je Toyota na primer, a koja se veoma glasno protivi svođenju svih pogonskih izbora na samo jedan – električni.

Izvršni direktor viđenog skandinavskog proizvođača tvrdi da je rizično nastavljati s ulaganjima u konvencionalne automobile i da se njegova firma usudila da se u potpunosti okrene elektrifikaciji i pre nego što je postalo potpuno izvesno da povratka na staro neće biti.

„Veliki problem u situacijama kada dolazi do zaokreta jeste taj što mnogi odlučuju da oklevaju do prelomnog momenta, a onda kada u ulaganja krenu, onda su već propustili da okupiraju deo tržišta koji bi inače mogli da su s promenom krenuli na vreme, to jest pre vremena.“

Podsetićemo da je početkom ovog meseca Toyota objavila plan koji predviđa uvećanje prodaje kako električnih, tako i konvencionalnih vozila, navodeći da je pravi pristup problemu pogonske formule današnjice, „skriven“ u diversifikovanom pristupu:

„Vreme će pokazati da je naš pristup zapravo pravi,“ kazao je u Tokiju šef Toyotine grupe naučnika Džil Prat. „Ovako ili onako, ali očekuje nas širok spektar ponude pogonskih sklopova koji će biti korišćeni u svetu.“

Sada, šef Volvoa tvrdi da će švedski brend do 2025. godine uspeti da dođe u situaciju da ponudi električna i konvencionalna vozila po identičnim cenama, dok je to i ranije mogao da bude slučaj da nije bilo visokih cena sirovina, posebno litijuma kao ključnog elementa modernih baterija s visokim naponom.

„To je praktično jedini ozbiljan problem u omasovljenju EV,“ reče Rovan. „U priči smo s rudnicima i fabrikama za preradu kako bismo dobili direktan pristup litijumu po ceni koju je lakše anticipirati,“ rekao je on dodajući da tehnologije poput one koja omogućava ponudu litijum-gvožđe-fosfatne baterije pomaže u daljem sniženju troškova proizvodnje električnih vozila.

Volvo želi da postane u potpunosti električna marka do kraja ove decenije i promoviše jedan od najagresivnijih planova u ovom trenutku, po pitanju tranzicije ka elektromobilnosti. Volvo u električnoj paleti već poseduje modele C40 Recharge i XC40 Recharge, ali mora da nastavi sa širenjem ponude. To će se desiti početkom prodaje modela sa sedam mesta za sedenje, onog nazvanog EX90, a tu je i manji EX30, za koji je plan da bude uglavljen u gamu na mestu ispod krosovera XC40, kako u smislu gabarita, tako isto i cene. Upravo taj model će biti jedini koji će biti moguće uzeti u formi pretplatničkog odnosa.

AutoRepublika

(2415)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Čist dokaz da ne tako pametan čovek mož biti direktor jedne tako velike firme.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tradicija
s mile

Rizično je ići u krdu, gde svi tu i ti… Treba misliti svojim mozgom, i imati alternative.

Bravo za Toyotu. Prvi su krenuli sa hibridima.

BB

Znači Volvo se samoograničio na tržište zapadne Evrope…

Matija

U EU demokratija je pobedila razum – protiv gorivnih motora glasali su oni koji nemaju auto-industriju, rezultat je bio: 340 za zabranu gorivnih motora, 279 protiv. Pobuna se vec dize a kulminaciju ce dostici nekoliko godina pre 2035 kada svi budu ukapirali da mobilitet a sa njim i civilizacija pocinju da umiru. Sto se samog Volvoa tice, on ne mora da brine za sirovine – tata mu je Kinez, sirovina ce biti! Jos jednom da naglasim: interesantno je da niko ne spominje sagorevanje fosilnih goriva u domacinstvima, gas i naftu, koji se sagorevaju direktno u naseljima, bez filtera i bez… Pročitaj više »

Mile mocevic

Volvo ne moze da parira toyoti.
Toyota polako al sugurno drzi prvu poziciju u svijetu.
Odatle takva drskost predstavnika volvoa

Laki

👍

Matija

Mile, Volvo ne zeli da parira Tojoti! Misljenje Dzima Rovana nije drskost jer svako ima pravo na sopstveno misljenje. Da li je to misljenje ispravno – to je vec sasvim druga stvar.

moron

Pa, valjda bi Volvo trebalo da je srećan i da slavi ako mu konkurencija greši i ide putem suicida. Samo, mislim da je Toyota ta koja globalno veoma pametno igra. Mnogo pametnije od Volva u svetskim razmerama.

Matori

Čak mislim da Tojota hibridi na godišnjem nivou više umanjuju zagađenje nego svi električni Volvo automobili.

Stari Dejan

Izuzetno glupo i nedovoljno promišljeno izrečene tvrdnje. Tojota se još pre par godina lepo izjasnila da budućnost ne vidi u EV rešenjima već u hibridnoj tehnologiji i da će sve svoje napore za nove projekte preusmeriti tamo. Na pitanje zbog čega, odgovor je glasio da se pri eksploataciji EV vozačke navike drastično menjaju ( stil vožnje, punjenje, održavanje) a da oni nisu sigurni da je to nabolje i da ne žele da idu tim putem zasad. Kada se stanje stvari promeni, kada baterije dođu do određene granice tehnološkog razvoja siguran sam da će se i Tojota pridružiti kolektivnom ludilu, a… Pročitaj više »