1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault živnuo u smislu finansijske pozicije grupacije
Renault živnuo u smislu finansijske pozicije grupacije

Renault živnuo u smislu finansijske pozicije grupacije

157
1
Podelite sa prijateljima:

Francuski proizvođač automobila Renault je najavio isplatu dividendi po prvi put u poslednje četiri godine pošto preduzeti koraci na popravljanju finansijske pozicije počinju da daju rezultati i poslovna dobit nadmašuje inicijalna očekivanja.

Iako je kompanija ponovo u zoni gubitaka, oni su u sferi ostalih prihoda/rashoda i uslovljeni su povlačenjem s tržišta Rusije (praćeno otpisom dela imovine društva), poslovna dobit grupacije je udvostručena tokom prošle godine, pa je sada na nivou od 5,6%. Boljitak je posledica primene strategije fokusirane na novitete, električna vozila i izbegavanje popusta, objavljeno je ranije danas od strane predmetne firme.

„Temelji grupacije Renault su iz osnova izčišćeni i neće biti vraćanja na staro,“ kazao je izvršni direktor entiteta, Luka de Meo u pisanoj izjavi. „Prognoze u pogledu finansijskog rezultata za 2023. godinu i prateće raspodele dividendi, još su jedan dokaz da povratka na pređašnje stanje neće biti.“

Renault, koji je u postupku reanimacije ortakluka s Nissanom koji je 24 godina duge tradicije, sada nišani poslovnu dobit od najmanje 6% u ovoj godini. Predloženo je da se isplati po četvrtina evra dividende za svaku akciju, dok je poslednja isplata po ovom osnovu bila još 2019. godine i podrazumevala je 3 evra po akciji. Ostaje da ovu odluku odobri skupština akcionara društva na dan 11. maj, za kada je zakazana.

Neto priliv gotovine Renaulta iz poslovnih aktivnosti je dostigao plus od 2,1 milijarde evra tokom prošle godine, odnosno značajno više od prognoziranih 1,68 milijardi evra. Proizvođač automobila koji se 2021. godine (na kratko) vratio u zonu dobiti, nakon dve godine gubitaka, objavio je da neto prihod porastao sa 1,1 milijardu evra iz 2021. na 1,6 milijardi u 2022. godini. Naravno, ovo ako bi se zanemario rashod izazvan otuđenjem imovine u Avtovazu za svega jednu rusku rublju, uz mogućnost ponovnog otkupa u narednih šest godina.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Za ovaj rezultat mogu jedino da zahvale brendu Dacia.