1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: Džejms Din
AR pijaca klasika: Džejms Din

AR pijaca klasika: Džejms Din

173
1
Podelite sa prijateljima:

Da, da, znamo da je čuveni holivudski glumac Džejms Din poginuo davne 1955. godine za volanom modela Porsche 550 i nemački automobil će uvek biti povezivan s njim. Bio je veliki ljubitelj Porschea, pa je tako pre modela 550 posedovao i model 356, ali ga Amerikanci zapravo pamte po jednom drugom četvorotočkašu. To je model Mercury Eight („Osam“) iz 1949. godine koji je vozio u svom poslednjem filmu pod imenom „Buntovnik bez razloga“.

Kao i glavni lik u tom filmu, spomenuti Mercury danas ima imidž buntovnika i nosi nadimak „Džejms Din“. Međutim, retko kada ćete ga videti u originalnom stanju kao što je ovaj na priloženim fotografijama, pošto je veoma popularan u takozvanoj kulturi „lead sled“. Ukoliko ste ikada gledali film „Kobra“ sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi, onda znate o čemu pričam.

U svakom slučaju, model Eight se proizvodio i pre Drugog svetskog rata, ali je pravu slavu stekao sa generacijom od 1949. do 1951. godine. Bio je to prvi novi posleratni Mercury i originalno je zamišljen kao model Forda, ali s dužinom od 5,3 metra se smatrao prevelikim za takvu ulogu.

Svi modeli Mercuryja pre spomenute 1949. godine su bili na bazama Forda, ali je taj trend promenjen te godine tako što je delio osnovu s većim i skupljim Lincolnom. Pokazao se velikim komercijalnim uspehom pošto je navedene godine prodato 301.319 primeraka, ili za čak šest puta više u poređenju sa godinu dana ranijim periodom. Nudio se u verzijama sa dvoje i četvoro vrata (od čega su ona zadnja bila u stilu kontraša), zatim kao kabriolet i na kraju je ponuđen i kao karavan.

Međutim, bez obzira na to koliko je dobro Eight izgledao, nije imao mehaniku da parira stilu. Ispod haube se ponovo krio zastareli „Flathead“ kao poslednja evolucija čuvenog motora iz 1932. godine. Razvijao je 110 konjskih snaga iz radne zapremine 255 kubnih inča (4,2 litre) i konačno će biti zamenjen 1952. godine. Takvih 110 „grla“ svakako nisu bila impresivna kada se uporede s modernijim Oldsmobileom, ali je Mercury barem imao prednost nad Chryslerom koji je još uvek „gurao“ motore sa šest cilindara.

Mercury takođe još uvek nije imao ni automatski menjač na baznom Eightu, pa se izbor zasnivao na trostepenom manuelnom menjaču. Fabričke informacije kažu da je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 17,1 sekundu i da dostigne maksimalnu brzinu od 133 km/h. Nismo baš sigurni šta je Din toliko video „buntovnički“ u takvim karakteristikama pa ćemo pretpostaviti da ga je oduševio stil i ništa drugo.

Eight iz 1949. godine je popularniji od gotovo identične braće iz 1950. i 1951. godine zbog povezanosti sa Dinom, a jedan takav nam je zapao za oko na sajtu „Bring a Trailer“. Prešao je do sada svega 43.200 kilometara, i trenutno se nalazi u gradu Londerhil unutar američke savezne države Floride, iako dokumentacija pokazuje da je registrovan u Mičigenu.

Kao što smo spomenuli, videti Eight u originalnom stanju je retkost pošto je popularan kod tjunera, a „spasio“ ga je muzej gde je bio pakiran više od pedeset godina. U spomenuto vreme oprema je bila gotovo nepostojeća, a ovaj Eight se može pohvaliti sa spoljnim vizirom, dodatnim osvetlenjem na vratima, prekrivenim zadnjim pneumaticima, duvostrukim završecima izduvnih cev, radijom i grejačem u enterijeru.


Desetodnevna aukcija je donela čak 28 ponuda od čega je najviša iznosila 45.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Volim ovaj stil 50-tih sa klinastom haubom! Steta je sto se dizajneri ne pozabave malo ovim stilom. Moj ljubimac iz te generacije je Buick Roadmaster.

comment image