1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Daimlerov profit porastao dok se nad nemačkim markama navlači senka optužbi
Daimlerov profit porastao dok se nad nemačkim markama navlači senka optužbi
0

Daimlerov profit porastao dok se nad nemačkim markama navlači senka optužbi

255
0
Podelite sa prijateljima:

Daimler je saopštio porast profita od 15 odsto u drugom kvartalu, što može da se zahvali Mercedesu koji je ponovo isporučio značajan procenat porasta prihoda.

Prihod pre obračunatih kamata i taksi se popeo na 3,75 milijardi evra, sa 3,36 milijardi prošle godine.

Mercedes-Benz divizija, koja takođe uključuje i Smart, postavila je porast od 70 odsto (EBIT), dok je profit Daimler Trucksa pao za 13 odsto, a on je drugi po veličini generator zarade. U segmentu vanova takođe je došlo do pada od 11 odsto.

Porast prodaje novih Mercedesovih modela je doprineo i porastu marže u automobilskom poslovanju na 10,2 odsto.

Mercedes je prodao 595.200 auotmobila u prvom polugodištu zahvaljujući porastu potražnje od 28 odsto u Kini, dok je potražnja u Nemačkoj neznatno porasla.

Daimler je revidirao prognoze u vezi sa godišnjim EBIT-om i prihodima, koji će biti značajno veći od očekivanog. Predviđa se takođe da će se poslovanje popraviti u segmentu kamiona i lakih komercijalnih vozila. Ranije prognoze su govorile da će u segmentu vanova i autobusa poslovanje biti ispod prošlogodišnjeg nivoa.

Daimler Trucks je naglasio planove u aprilu, koji se tiču redukovanja fiksnih troškova od 400 miliona evra, delom kroz isplaćivanje otpremnine radnicima i redukovanja radne snage. Projekat će rezultirati  u vidu 500 miliona evra troškova ove i sledeće godine.

Polugodišnji troškovi u oblasti istraživanja i razvoja su skočili za 19 odsto, jer nemački proizvođač cilja lansiranje novih modela pogonjenih baterijama. Daimler je u martu saopšteio da će lansirati 10 novih električnih modela do 2022., tri godine ranije u odnosu na prethodno zacrtani cilj. Radi se i na adaptiranju fabrike motora, koja treba da se transformiše u proizvodni pogon za proizvodnju baterija.

Antimonopolska istraga

Svaki pozitivan porast prodaje koji je posledica zainteresovanosti kupaca za Mercedesovo „novo odelo“, ovog meseca će biti zasenjen činjenicom da istražitelji pokušavaju da pronađu dokaze da li su decenije razgovora nemačkih proizvođača automobila na temu tehnologije prekršili anti-monopolske zakone.

Tvrdnje su otvorile čitav niz izazova, koji uključuju i zabrane vožnje za dizel automobile, masovne opozive i veliko opterećenje u vidu investicija u razvoj električnih modela. Daimler je saopštio pre nedelju dana da povlači više od 3 miliona vozila radi ažuriranja softvera zaduženog za emisiju izduvnih gasova, što će inicirati značajne troškove u trećem kvartalu.

Vrednost akcija proizvođača automobila je pala od kada je magazin Spiegel izvestio da su Daimler i Volkswagen informisali vlasti prošle godine u vezi sa razgovorima koji egzistiraju još od devedesetih godina prošlog veka, a u koje je uključen i BMW. Tokom prošlog vikenda, nadzornik monopola u okviru Evropske unije je potvrdio da je moguće da su proizvođači bili u dosluhu.

Iz tog razloga, mogli bi da se suoče sa kaznama od nekoliko stotina miliona do par milijardi evra, po mišljenju Evercore ISI-ja. Mada su odbili da komentarišu optužbe, obelodanjivanje stvari organima vlasti bi navodno moglo da pomogne kompanijama da redukuju kazne ili ih izbegnu u potpunosti. BMW je saopštio da su razgovori unutar nemačke automobilske industrije uključivali i postavljanje infrastrukture za dopunjavanje tečnosti za tretman izduvnih gasova.

Volkswagen, koji tek treba da izvesti o kvartalnim finansijskim rezultatima, saziva vanredni sastanak nadzornog odbora nakon što su predstavnici radnika zahtevali objašnjenje u vezi sa dotičnim pregovorima između proizvođača. Zaposleni čine moćnu silu u glavnim neačkim kompanijama jer drže polovinu stolica u nadzornim odborima. Daimlerovi lideri sindikata su takođe zahtevali objašnjenje potonjih tvrdnji.

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments