1. Home
  2. Life
  3. WurstWagen teži da postane VegeWagen
WurstWagen teži da postane VegeWagen
0

WurstWagen teži da postane VegeWagen

185
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogi radnici Volkswagena su još uvek u šoku. U pitanju je, može se reći na neki način proteinski šok. Potres je usledio nakon što je u glavnoj fabrici u Hanoveru gde se sklapaju komercijalna vozila (VW Nutzfahrzeuge – VWN), došlo do nagle i neočekivane promene proizvodnog programa. Doduše, mislimo na kuhinjski proizvodni program, s obzirom na činjenicu da su u kompanijskoj menzi Sektora 1, to jest u popularnom restoranu „Nordwind“ ukinuti mesni obroci, a da su uvedeni vegetarijanski.

Tako su radnici u pogonima gde se sklapao Bulli ostali uskraćeni za čuvene i tradicionalne ćufte. Umesto takvih obroka, u jelovniku se mogu pronaći kulinarski dragulji poput: “Pljeskavice s džemom od pomfrita” ili pak “Testenina Rossini s „biljnim“ višnjama”. Ne možemo a da se ne nasmešimo. Ovo mu dođe kao nastavak serijala „Umri muški“, samo na nemački „vege-način“.

Srećom po mesoždere Volkswagena koji rade na toj lokaciji, i dalje je aktivno trinaest drugih kompanijskih restorana i samoposluga, pored pomenutog Severca (Nordwind), i tamo se mogu naručiti jela na koje je digestivni trakt proletera navikao. Takođe su u ponudi nalaze i Volkswagenovi klasici: “Kobasice ostaju dostupne u svim ostalim kantinama, baš kao i ranije,” kaže Horst Burghard, koji se nalazi na čelu ove poslovne funkcije fabrike u Hanoveru.

U samom Volkswagenu, ta funkcija, institucija koju vodi Burghard je zadužena za širok spektar zadataka, pa pokriva i obezbeđenje od požara, ostala bezbednosna pitanja, reciklažu i zimsku službu. Povrh svega, kao što rekosmo, nadležna je i za snabdevanje kantina tonama hrane. Početkom maja će na funkciju rukovodioca ove poslovne jedinice nemačke marke doći Zenab Ataman i pod njegovom kontrolom će se naći 2.900 radnika zaposlenih širom Nemačke.

Interesovanje među radnicima Volkswagena za pilot-projektom nazvanim “Nordwind” je ogromno, pa je čak i najviše rukovodstvo kompanije iskazalo interesovanje za vegetarijanske kobasice. Šef Volkswagena Herbert Dis i direktor odeljenja za kadrove Gunar Kilijan su nedavno pozvali zaposlene da pomognu u borbi protiv klimatskih promena tako što će „umanjiti svoju zavisnost od mesnih obroka“. Čak je i bivši šef divizije VWN Tomas Zedran obavestio javnost preko naloga na poslovnoj društvenoj mreži Linkedin, da je izgubio pet kilograma od telesne mase, nakon što se oslonio na novu fabričku kuhinju.

Naravno, u nemačkoj je sve stvar dogovorne, nacionalne ekonomije, pa tako i BMW i Daimler, ali i nemački IT div SAP, takođe nude sve „zelenije“ obroke za svoje radnike, privlačeći simpatije poklonika narastajućih trendova veganstva i vegetarijanstva.

Međutim, u Volkswagaenu, prvo nakon tranzicije sa motora s unutrašnjim sagorevanjem na električne pogonske sklopove, u toku bi mogla biti još jedna fundamentalna i dugoročna promena. Nakon što su rešili smer razvoja pogonskih sklopova, sada je opredeljenje da se izvrši „konstruktivan i prema prirodi blagonaklon“ uticaj i na apetit radne snage. Sve ovo je u liniji s dugoročnim ciljem da kompanija postane s neto nultim emsijama ugljovodonika do 2050. godine.

Za kraj još da se našalimo i podsetimo čelnike Volkswagena da, ako stvarno žele da postanu firma lišena štetnih emisija, pod hitno moraju iz jelovnika svih kompanijskih restorana, menzi i kantina, da izbace mahunarke. Inače, ništa od „zero emissions“.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments