1. Home
  2. Prezentacije
  3. Alpha Saga Estate kao spektakularni karavan s integralnim pogonom
Alpha Saga Estate kao spektakularni karavan s integralnim pogonom
2

Alpha Saga Estate kao spektakularni karavan s integralnim pogonom

552
2
Podelite sa prijateljima:

Kalifornijski startap, odnosno novoosnovano društvo Alpha Motor Corporation za sada raspolaže samo jednim električnim pikap kamionetom, ali u isto vreme ima i bogat koktel obećavajućih projekata. Tu su kupe, krosover, nekoliko verzija iz pikap segmenta i sedan…

Tom skupu je sada pridodat još jedan adut, koji je takođe još uvek prisutan samo u formi kompjuterske animacije. Pred nama je fascinantno stilizovan karavan nazvan Alpha Saga Estate.

Svi projekti kompanije su utemeljeni na jednoj platformi osmišljenoj za kreaciju baterijskih modela i imaju unificiranu strukturu karoserije i prepoznatljiv dizajn. A opet, karavan (ili kako razvojni tim voli da kaže „heč s petoro vrata ili krosover) je najbliži limuzini Saga.

To ime predstavlja skraćenicu od „Sleek Adaptive Geometric Architecture“ što bi se moglo prevesti kao „elegantna adaptivna geometrijska struktura“. Prema zamisli nadležnih iz kompanije, karoserija je izvedena od čelika visoke čvrstoće, ali su zato spoljni paneli izrađeni od aluminijuma.

Ako bi se posmatralo kroz prizmu gabarita, moglo bi se navesti da je s dužinom od 4.850 milimetara, Alpha Saga Estate je bliska karavanu s oznakom Škoda Superb. Vozilo s rendera je široko 1.970 mm, a visoko 1.460 mm. Osnovni točkovi integrišu felne od 17 inča, ali su za opcionu ugradnju predviđene i jedinice prečnika 20 inča.

Ponuđen je i paket namenjen eksploataciji u nehumanim uslovima, odnosno u vanterenskoj vožnji, pa tako i nosi ime Offroad. On uključuje povišeno odstojanje od tla za 50 milimetara, gume podesne za upotrebu na negostoljubivim lokacijama, kao i ostale karoseriske dodatke, metalni krovni nosač i dodatni paket za napajanje.

Ukupna zapremina korisnog prostora za odlaganje prtljaga, kako nazad, tako i napred (jer je u pitanju elektromobil), iznosi 991 litar. Zadnja klupa je izdeljena u tri sekcije, a enterijer je uopšteno gledano, potpuno identičan onima koji su predviđeni za druge projekte Aplhe. Ipak, na centralni ekran je dodat set analognih tastera za upravljanje radom muzičkog uređaja, kao i onog za klima uređaj.

Kalifornijski preduzetnici tvrde da su zamislili da karavan ponudi pogon na sva četiri kraja karoserije, ali nisu objavili podatke o, verovatno dva električna agregata, koji bi i obezbedili silu na obe osovine. Uostalom, to je slučaj i sa ostalim modelima u razvoju, koje pripreme ova firma.

Ono što već sada znamo jeste da Saga funkcioniše na naponu od 450 volti i da će posedovati litijum-jonsku bateriju od 85 kWh. Tu bi trebalo da se može smestiti dovoljno soka za žurku koja bi trajala nekih 480 kilometara, figurativno rečeno. Navedeno je da bi ovako koncipiran karavan bio težak 2.050 kilograma, dok bi do 97 km/h (Amerikanci ne vole kilometre, već milje) dobacivao do 6,3 sekundi. Onda možemo i sami pretpostaviti da bi pogonska sila ovog vozila bila negde oko 280 konjskih snaga.

Proizvođač, zapravo još uvek samo konstruktor kaže da bi želeo da karavane prodaje u cenovnom rasponu od 45 do 55 hiljada dolara. Već sada je omogućena prijava zainteresovanosti za kupovinu, putem kompanijskog vebsajta, ali nije potpuno jasno kada će, i da li će se uopšte ovaj model pojaviti u prodaji.

Alpha Motor Corporation tek treba da obelodani vlasničku strukturu kompanije kao i izvore finansiranja. Zna se da je zamišljeno da proizvodnja započne u poslednjem tromesečju 2023. godine, ali da neki konkretni aranžmani s kompanijama angažovani u sklapanju vozila za treća lica postoje, već bismo to imali kao informaciju. Zato smo uskraćeni i za planirani obim godišnje proizvodnje.

Ali, jesmo sigurni da bi s ovakvim dizajnom, onim koji replicira putanju lopte kada je Siniša Mihajlović svojevremeno upućivao ka golu rivala iz slobodnog udarca (kifla) i koji smo premijerno videli na Mercedesu CLS prve generacije, karavan bio pun komercijalni pogodak.

AutoRepublika

(552)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači još jedna Alfa… Koja će se prodavati kao i Alfa…

Djole

Pa sta ti imas od toga kako ce se prodavati.Ocigledno je automobil za entuzijaste.Sa strane kupaca entuzijasta je pozitivna stvar da se sto manje prodaje,da bude redak i eksluzivitet.