1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pre par dana osvežen krosover Cadillac XT4
Pre par dana osvežen krosover Cadillac XT4
4

Pre par dana osvežen krosover Cadillac XT4

178
4
Podelite sa prijateljima:

Cadillac XT4 je pre nekih pet godina postao najkompaktniji krosover u aktuelnoj paleti američkog proizvođača. Tamošnja publika ga je prihvatila veoma toplo. Na primer, prošle godine je isporučeno oko 22 hiljade primeraka ovog krosovera, dok je model XT5 i dalje nešto popularniji s obimom otpreme od oko 27 hiljada jedinica. Ali, zato je više tražen od većeg modela XT6 koji je dospeo u ruke oko 20 hiljada uživalaca.

Pre par dana je ova „četvorka“ postala prvi član porodice modela XT, a koja je dobila pravo na promociju novog korporativnog stila, kako na eksterijeru, tako i u unutrašnjosti vozila.

Levo beše – desno postaše

Indikativne su bile promene u stilu noviteta, pa je tako osveženi Cadillac XT4 dobio novu tehnologiju rasvete s uspravnim sekcijama farova koje se protežu na dole.. Vodoravne trake postavljene pri vrhu korpusa su tu samo dekoracije radi.

Odbojnik, rešetka hladnjaka i hauba su redizajnirani, dok je izmenjena pozicija dodatnih svetala na zadnjem delu vozila. Zato su glavne zadnje signalne grupe ostale tamo gde su i bile, i istog su oblika kao ranije. Sve pobrojane inovacije nisu uticale da se promeni dužina vozila od 4.599 milimetara. Ali, krosover je dobio felne novorazvijenog dizajna, prečnika u rasponu od 18 do 20 cola.

U unutrašnjosti imamo posla s novim izgledom inspirisanim skupocenim duetom modela po imenu Escalade i Lyriq. Cadillac XT4 se oprostio od tradicionalne arhitekture i analognih dugmića, pa se sada ispred vozača nalazi zakrivljeni 33-inčni displej s rezolucijom od čak 9K. Središnji otvori za provetravanje, upumpavanje vazduha u kabinu, sada su izmešteni na nešto nižu poziciju, ali je svakako zadržan zaseban taster za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju.

Na listi dodatne opreme se i dalje može pronaći projekcioni ekran i napredni audio sistem marke AKG Studio. Uključuje trinaest zvučnika. Centralni tunel je isti, ali je nova ručica menjača postavljena. Trim je takođe revidiran, a razlike između paketa Luxury, Premium Luxury i Sport su dodatno produbljene. Uzgred budi rečeno, na slikama je prikazana verzija u paketu Sport.

Ali, u oblasti mehanike nije bilo novina. Cadillac XT4 se u Americi nudi samo s dvolitarskim turbomotorom koji sagoreva benzin i razvija 238 konjskih snaga uz 350 Nm najvišeg obrtnog momenta. Taj agregat je uparen s devetostepenom automatskom transmisijom.

Bazični pogon je na prednju osovinu dok se uz doplatu može dobiti i prenos snage na sva četiri kraja karoserije iz kompanije GKN, a koji dolazi s bočnim spojnicama umesto zadnjeg diferencijala. Verzije s indeksom Sport dolaze s prilagodljivim, takozvanim vazdušnim sistemom vešanja.

Osvežena verzija namenjena kupcima u Kini

Osveženi Cadillac XT4 će pred domaće kupce na leto. Krosoveri koji se i dalje prodaju s ovim imenom, oni pre zatezanja bora, nosili su cenovnu etiketu koja je po pravilu bila viša od 36,3 hiljada dolara. Restilizovani primerci su već sertifikovani, odnosno homologovani u Kini gde će novajlija izgledati potpuno isto kao ovde prikazani primerci. I njihov tržišni debi će se vremenski poklopiti.

S druge strane, „četvorka“ je pala na evropskom ispitu, uprkos tome što je deo paleta bila i turbodizel verzija. Lokalni distributerui su uspevali da prodaju samo 400 do 450 primeraka ovog modela, pa nije izvesno hoće li se restilizovani model i nuditi dalje, od strane oni par trgovaca koji ga i dalje na Starom kontinentu uopšte i nude.

AutoRepublika

(178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajneri su dobro obavili svoj posao, facelifting je uspeo. Barem prednji deo. Kada se uporede stari i novi prednji deo neverovatno je kako se sa sasvim malo izmena osvezio lik ovog modela – postao je elegantniji i dobio je vise karaktera. Zadnji deo vozila je, na protiv, i dalje haotican i vizuelno pretezak. Umesto ovih masivnih lampi sa nedefinisanom formom trebalo bi montirati dve vertikalne svetlosne „strafte“ koje bi stilski izjednacile prednji i zadnji deo. Uopste receno, Kadilaku je uspelo da kreira svoj moderan lik koji je u masi absolutno prepoznatljiv i koji reprezentuje njegovu tradiciju. Ovaj facelifting je pokazao… Pročitaj više »

'79 DeVille

„…koji dolazi s bočnim spojnicama umesto zadnjeg diferencijala…“

Zanima me na koji nacin funkcionise prenos snage na zadnje tockove ako automobil nema zadnji diferencijal ?

Matija

Ulogu diferencijala preuzimaju frikcione spojnice, levo i desno od tanjirastog zupcanika. Spojnice su elektronski kontrolisane tako da se njima omogucava ne samo razlicit broj obrtaja u krivini vec i razlicit obrtni momenat u krivini i u slucaju proklizavanja tockova. To je tzv. „torque vectoring“ efekat.

'79 DeVille

Still a differential. Biće zanimljivo uporediti GKN rešenje sa prethodnom verzijom.