1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova Mazda2 donosi raznovrsnost i živopisni kolorit za desetak hiljada evra
Nova Mazda2 donosi raznovrsnost i živopisni kolorit za desetak hiljada evra
1

Nova Mazda2 donosi raznovrsnost i živopisni kolorit za desetak hiljada evra

1.46K
1
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila sa sedištem u Hirošimi, Mazda je tokom prethodnih godina uložila ogromne novčane resurse u konstrukciju premijum modela s klasičnom postavkom, a pride se potrudila i da udahne novi život rotacionom agregatu, pa se malo zakasnilo sa antiejdžing tretmanom modela s početka liste ponude. I ne samo njih, eto i Mazda6 se nalazi u upotrebi već jedanaest godina, sve u istom naraštaju, doduše uz nebrojene zahvate zatezanja bora.

Zato i ne bi trebalo da se čudimo što je maleni hečbek Mazda2 na tržištu svega devet godina (od 2014), a evo i njega sada osveženog, ne i u novom pokolenju. Ovo je druga restilizacija za preslatki heč.

Osnovna stvar koju ćemo prvo primetiti da je stigla s restilizacijom, tiče se praznog panela na mestu rešetke hladnjaka, uz opasku da je jedino pri vrhu tog prostora ostala malena površina za usis vazduha. Navikli smo na ove prizore zbog navale električnih vozila, ali ova „dvojka“ nema ne samo baterijsko izdanje, već ni hibridno. Ok, znamo za evropsku Mazdu2 Hybrid, ali to je potpuno drugo vozilo, zapravo klon Toyote Yarisa.

Pride, japanski heč o kom ovde izveštavamo, je dobio potpuno novi odbojnik u prednjem delu vozila, dok su i naplaci novorazvijenog stila. S vozila je uklonjen sav hromirani dekor. Zapravo, ti detalji nisu ni bili od (legure) hroma, već od plastike koja je višestruko jeftinija.

Dodatno se mora naglasiti veoma brzo po otvaranju priče, razvojni tim se potrudio da značajno obogati program personalizacije vozila. Restilizacija je „dvojčici“ donela najširi mogući izbor dekorativnih opcionala, a svaka konfiguracija nudi neke svoje kombinacije. Kućišta retrovizora, ratkapne, alternativnu (gore opisanu) masku hladnjaka, spojler i elemente koji mogu biti farbani najrazličitijim bojama.

Pride, dostupne su i raznovrsne nalepnice i kontrastni krov, iako je sve to posledica lepljenja folija. Kao rezultat svih pobrojanih zahvata, „ajtijevci“ su sračunali da je dostupno čak 198 koloritnih šema!

Nalik opisima upotrebljenim da se dočaraju novine na spoljašnosti vozila, može se govoriti i o izmenama unutar putničke kabine. Ipak, ovde je izbor nešto sužen, pa je moguće poigrati se kontrastnim šavovima na čeonom panelu i centralnoj konzoli. Isto važi i za linije kojima se akcentiraju prelazi među površinama – trimovima.

Drugih ažuriranja u enterijeru nije bilo, pa je i lista opreme ostala identična. Verzija Sport se ističe u porodici ovog azijskog mališana i kod nje je zadržana klasična maska hladnjaka, a vidan je i crni dekor na karoseriji uz crvene detalje u kabini. Valjda da vuku na rados’! (smajli p.a)

Dakle, sva oprema je ista. Mazda2 se u Japanu nudi s jednoipolitarskim benzinskim motorom sa 110 ili 116 konjskih snaga u verziji 15MB. Moguće je poručiti ga i s turbodizelom iste zapremine, a tada do točkova (prednjih) stiže sila od 105 konjića. Oba motora sarađuju s ručnim menjačem sa šest stepeni prenosa, ili s automatikom koji nudi jednak broj „brzina“.

Rekosmo da su osnovni pogonski točkovi oni napred, ali moguće je dobiti i modifikaciju s pogonom na sve točkove, ali tada znajte da u paketu stiže i automatska transmisija.

Prodaja renovirane Mazde2 na japanskom tržištu kreće s početkom marta, dok su cene apsolutni hit: od 11,8 hiljada američkih dolara. Kasnije će se mališan naći i na izvoznim destinacijama, ali je njihov broj osetno manji. Pored Japana, ovo vozilo će biti sklapano i u Meksiku i Tajlandu.

AutoRepublika

(1459)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
fa14

Mazdi neka je sa srecom, krenuli su rizicnom putanjom. Dizajn novih automobila vise nije ni prelep, ali istina je da je tesko suditi o tome na divovima od preko dve tone.