1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes S klasa Coupe & Cabriolet (2018.)
Mercedes S klasa Coupe & Cabriolet (2018.)
1

Mercedes S klasa Coupe & Cabriolet (2018.)

2.83K
1
Podelite sa prijateljima:

„Neprikosnoveni lider“

U svetu luksuznih automobila teško da postoji veće i moćnije ime nego Mercedes S klase. Još od svog zvaničnog predstavljanja, ovaj slavni nemački automobil je uvek bio lider najmoćnijih političara širom sveta i svih onih sa dubokim džepom. Ali to ne znači da su njegovi kupci samo oni koji žele da se voze na zadnjim sedištima pa Mercedes u ponudi ima i kupe i kabriolet pored standardnog sedana. Za 2018. godinu S klasa je dobila male, ali vidljive promene dok je zvanična premijera usledila na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu.

Kratka istorija

Prva S klasa (skraćenica za Sonderklasse ili „specijalna klasa“) koja je nosila takvu oznaku je stigla 1972. godine, ali se Mercedes takmičio u ovoj klasi decenijama pre toga. Njegovo poreklo vuče još od 1954. godine kada je debitovao čuveni W180 „Ponton“, a tokom godina on je dobijao na dimenzijama i uglavnom predvodio automobilsku industriju po tehnologiji. Mercedes je nudio i nekoliko različitih verzija sa kraćim i dužim međuosovinskim rastojanjem, zatim sa četiri, šest, osam i 12 cilindara, kao i benzince, dizele i hibride. U ponudi su trenutno kupe i kabriolet pod kodnom oznakom C217 i sedan pod kodnom oznakom W222 u standardnim, sportskim AMG i luksuznim Maybach verzijama. S klasa nema mnogo direktnih rivala, a najveći od njih su BMW serije 7 i Audi A8. Prošle godine u Evropi je prodato 14.967 primeraka, što je bilo jedva dovoljno da se nadmaši serija 7 (13.320 primeraka, rast prodaje od 123%). Sa druge strane, i pored pada prodaje od 14% u Americi (18.803), S klasa je iza sebe sa velikom ralikom ostavila seriju 7 (12.918) i novi Cadillac CT6 (9.169).

Dizajn & enterijer

Za 2018. godinu S klasa je dobila nekoliko malih, ali značajnih izmena sa kojima je jasno na prvi pogled da je reč o osveženoj verziji. Najveća dizajnerska promena leži u zadnjem osvetljenju sa novim OLED svetlima. Svako svetlo pruža čak 66 individualnih OLED dioda, čime se dobija ne samo bolje osvetljenje već i novi stil. Minimalne promene su dobili i branici u vidu novih maglenkih dok su izduvne grane slične onima koje su ranije mogle biti viđene na S65 kupeu. Performantni modeli stižu sa najnovijom generacijom AMG maske hladnjaka, koja je sada šira da bi se oslobodilo hlađenje za motore, a tu su i nešto elegantniji branici (za razliku od prethodnih agresivnih).

Enterijer donosi sledeću generaciju elektronike sa povezivanjem na mobilni telefon, a kupac može da bira između tri nova nivoa opreme. Oni se zovu Classic, Sport i Progressive, a odlikuje ih 12,3-inčni monitor i grafike boljeg kvaliteta. Povezivanje na mobilni telefon nikada nije bilo lakše preko Apple CarPlay i Android Auto, a tu je i dugačka lista sigurnosnih mera sa kojima bi sedan, kupe i kabriolet ponovo trebalo da dobiju maksimalne ocene u testovima sudara.

Mehanika

Za 2018. godinu mehanika startuje sa S450 4Matic Coupeom, a on je zadržao trolitarski V6 motor sa 367 ks i 500 Nm obrtnog momenta iz prethodnika S400. Kupe i kabriolet takođe dobijaju sledeću generaciju V8 motora koji je već dostupan u sedanu zapremine četiri litre, a novi S560 4Matic Coupe i Cabriolet treba da zamene dosadašnji 4.6-litarski S500 Coupe i Cabriolet. On podiže snagu na 470 ks dok je obrtni moment ostao identičnih 700 Nm. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 4,6 sekundi i maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h. Veće promene je pretrpeo i sportski S63 4Matic, a njih sada pokreće identičan V8 motor kao i S560. Međutim, zahvaljujući većem turbu snaga je povećana za 26 ks na 620 ks, a maksimalni obrtni moment od 900 Nm se nije menjao. Zahvaljujući modifikovanom devetostepenom automatskom menjaču i pogonu na sva četiri točka ubrzanje do 100 km/h je spušteno na samo 3,5 sekundi, ali je i ovaj put maksimalna brzina ostala identičnih 250 km/h. Kao i u prošlosti vrh ponude čini S65, a on je zadržao šestolitarski V12 motor sa 630 ks i 1.000 Nm obrtnog momenta. Zanimljivo je da S65 ipak nije najbrži zbog svoje visoke težine tako da je za 0,6 sekundi sporiji od S63. S560 je jedini model iz ponude sa pogonom na zadnje točkove, dok svi ostali modeli pružaju pogon na sva četiri točka.

Zaključak

I pored svih unapređenja cena se nije promenila u velikoj meri, ali čak i da jeste to ne bi bio problem za Mercedes. S klasa je izgradila dovoljno veliku reputaciju da ga samo ime može prodavati, a nemački predstavnik je ujedno jedini koji pruža kupe i kabriolet. Iako oni čine svega 15% od ukupne prodaje S klase, takvi proizvodi podižu imidž celog automobila do te mere sedan automatski postaje traženiji. Ostaje samo da se zapitamo da li će BMW i Audi pratiti isti potez …

Zoran Tomasović

(2833)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

poslednji takav svoje vrste