1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen ekstremni sedan BMW M3 CS
Predstavljen ekstremni sedan BMW M3 CS
5

Predstavljen ekstremni sedan BMW M3 CS

300
5
Podelite sa prijateljima:

Prošlogodišnji kupe plasiran pod imenom BMW M4 CSL se ispostavio zaista radikalnim. Doneo je sto kilograma manje žive vage, putničku kabinu sa samo dva mesta za sedenje, dodatno navijeni motor, zadnji pogon. Međutim, novi sedan BMW M3 CS je skockan po nešto drugačijem receptu, manje ekstremnom.

Novitet je zadržao enterijer podesan za prevoz do pet osoba, a vozilo je pride i dalje dovoljno upotrebljivo da je prikladno za svakodnevnu eksploataciju. Ipak, na trkačkoj stazi ima dodatne argumente.

Moćna limuzina je utemeljena na sedanu s integralnim pogonom, na modelu BMW M3 Competition xDrive. Tu je aktuelan osmostepeni automatski menjač i aktivni zadnji diferencijal s indeksom M. Očuvan je režim rada „drift“, a njegova aktivacija podrazumeva isključivanje prednje osovine, uporedo s diskonektovanjem sistema za stabilizaciju vozila.

Dodatno navijeni biturbo agregat zapremine tri litra je identičan onom koji je pod haubom pominjanog modela M4 CSL. Nova kovana radilica, drugačija kontrolna jedinica i uvećani pritisak potiska (sa 1,7 na 2,1 bara) su izvršene izmene koje su donele uvećanje snage sa velikih 510 na još impresivnijih 550 „konja“, iako se najviši obrtni moment nije menjao, što znači da ostaje na nivou od 650 Nm. Ugrađeni su i više čvrsti nosači motora.

Konstruktor se borio protiv prekomerne težine, ali to nije činio s previše žara. Na primer, prednja sedišta, iako izrađena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i ovde nude ceo set električnih podešavanja i grajanja. Nema ni reči o pojednostavljenju zvučne izolacije, ona ostaje vrhunska ali nosi i manu dodate mase vozila.

Ali, proširena je upotreba komponenti izrađenih od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, pa se na popisu tih delova našao krov, hauba, kućišta retrovizora, kućišta usisnika vazduha, spojler, difuzor, razdelnik, kao i kutija centralnog tunela. Novitet poseduje sistem odvoda izduvnih gasova koji je izveden upotrebom titanijuma. Kao rezultat svega pobrojanog, masa je ipak snižena… Za skromnih 20 kilograma, tako da neto težina performantnog sedana iznosi 1.765 kg.

Sistem ogibljenja je osmišljen na način da bude najpodesniji za divljanje na trkačkim stazama. Nove su opruge, prilagodljivi amortizeri i stabilizatori. Upravljački mehanizam je nanovo podešen, naplaci su od kovane legure dok su i pneumatici takvi da najbolje što imaju, pokažu na stazi. Ko ipak poželi drumske gume, dobiće ih bez potrebe da za to doplati.

Ali, ako znamo da kupe BMW M4 CSL poseduje ugljenično-keramičke kočnice u standardnoj opremi, onda je ovde važno reći da su one deo opcionog arsenala u ponudi. Osnovni izbor su klasični diskovi.

Koji je efekat načinjenih unapređenja? Pa, sada BMW M3 CS može iz mirovanja da doleti do „stotke“ za 3,4 sekundi, umesto 3,5 sekundi koliko potroši donorski sedan s pogonom na sve točkove, ili 3,7 sekundi za onu verziju sa zadnjim pogonskim točkovima i nalepnicom M4 CSL.

Ali, zato u ubrzanju „iz mesta do dvesta“, tu već dominira kupe verzija jer utroši 10,7 sekundi spram 11,1 sekundu koliko je potrebno modelu M3 CS. Uređaj za ograničenje brzine kretanja je uklonjen pa je najviša brzina kretanja  302 km/h. dok je ona na nivou od 290 km/h kod “običnog” BMW-a M3, iako kupe M4 CSL može čak i brže, pa stiže do 307 km/h, ako je vozač baš uporan.

Glavne razlike koje određuju verziju CS u odnosu na „civilni“ M su došle u vidu nozdrva s crvenim trimom i jarko žutih migavaca. Čeoni panel pruža dva objedinjena ekrana bez natkrivke, uostalom, kao što to taze „trojke“ i poseduju, što je promena stigla s restilizacijom.

Mnoštvo je pojedinosti u putničkoj kabini a koje su utemeljene na korišćenju plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, kako to kažu jezički hendikepirani „karbon fajberom“. Zato obruč upravljača pruža presvlaku od antilopa, prevrnute kože, kao i nultu oznaku.

Proizvodnja limuzine po imenu BMW M3 CS će krenuti u martu, dok broj primeraka formalno nije ograničen, za razliku od pominjanog kupea zvanog M4 CSL, ali će takva vozila biti sklapana u malim količinama, u svakom slučaju. Nije ni čudo jer ovaj automobil iz D segmenta će biti čak i skuplji od Alpinine verzije Serije 5 koju predstavismo pre dan-dva (kada i konstruktor)

Dakle, cena lansiranog sedana koji ovde opisujemo je 146 hiljada evra, a odmah da kažemo da je to i skoro 46 hiljada evrića više nego što se traži za originalni M3 s pogonom na obe osovine. Da je sve relativno dokzauje i kupe BMW M4 CSL koji je pak još skuplji, i kao takav počinje na koti od 165 hiljada evra.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Bembara je to.

moron

„Doplata“ od 46 hiljada evra da bi se dobilo ubrzanje bolje za jednu desetinku od „običnog“ ( 3,5/3,4 sekinde)?
I da bi Vmax bio 302 u odnosu na 290 ?
Vredi li to zaista tog novca?
Jasno mi je za onih 20 kg manje, ali, opet, ovo čudo ima 1.765 kg ???

Renault Terminator

Vjerovatno ne vrijedi,ali ova dva dodatna slova CS su prestiž.E da bi imao taj prestiž mora da se dreši kesa😁

Laki

Jedino CS ima dnevna žuta svjetla, možda i to doprinosi cijeni? 😂

moron

To je to. Sigurno. Sada znamo zašto je ta cena 😊