1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai predstavio novi Tucson!
Hyundai predstavio novi Tucson!
30

Hyundai predstavio novi Tucson!

6.04K
30
Podelite sa prijateljima:

Tucson četvrte generacije je konačno imao svoj debi. 

Novi Tucson je značajno drugačiji od prethodnika, pre svega u vizuelnom smislu. Očigledno je da je južnokorejska marka želela da učini ovaj automobil jedinstvenim u dizajnerskom smislu, kako bi se lakše istakao u veoma kompetitivnom C segmentu među SUV modelima.

Najradikalnije izmene u odnosu na treću generaciju Tucsona odigrale su se na anfasu. Dvodelna svetlosna grupacija je veoma interesantna, jer je gornji deo gotovo integrisan u masku hladnjaka i ima ulogu dnevnih svetala, dok će glavni svetlosni snop za noćnu vožnju stizati iz donjeg, većeg dela.

Napred vidimo i potpuno novi odbojnik i haubu. Pogled s boka ukazuje na plastičnu oplatu pri dnu vozila, namenjenu zaštiti SUV-a od gradskih oštećenja. Otpozadi je nastavljena „dijamantska“ tema koju je Hyundai forsirao sa novim Tucsonom, jer su želeli da SUV izgleda isklesano. Atraktivna zadnja svetlosna grupa povezana je LED trakom koja čini da nova iteracija popularnog korejskog modela izgleda šire nego što to zapravo jeste.

Novi Tucson je porastao u odnosu na prethodnika za 20 mm u širinu i dužinu, 5 mm u visinu i ima 10 mm veće međuosovinsko rastojanje. Tako su dimenzije novog modela 4.500 mm dužine, 1.865 mm širine, 1.6500 mm visine uz 2.680 mm međuosovinskog razmaka. Prtljažnik ima korisnu zapreminu od 546 l u osnovnoj konfiguracija, no pomeranjem odnosno preklapanjem zadnjih sedišta to se može uvećati na ogromnih 1.799 l.

Hyundaijevi inženjeri i dizajneri su posvetili posebnu pažnju enterijeru novog Tucsona. Tako vidimo potpuno novu kabinu, potpuno u skladu sa aktuelnim trendovima u automobilskoj industriji. Pred vozačem se nalazi digitalna instrumentalna tabla, dok je na centralnoj konzoli postavljen displej od 8 inča (10,25 za najbogatiji trim) za upravljanje informativno-zabavnim sistemom. Hyundai nije izvršio kompletan egzodus fizičkih prekidača, pa su najbitnije komande i dalje lako dostupne.

Nije se štedelo ni kod aktivnih bezbednosnih sistema. Tako nova generacija Tucsona poseduje AEB sa detekcijom pešaka, upozorenje na vozilo u „mrtvom“ uglu, sistem za održavanje vozila u traci…

Kada je reč o paleti motora, Hyundai je morao da „razmišlja unapred“, pre svega zbog nadolazećih emisionih pravila u EU. U ponudi će pored standardnog benzinca i dizelaša biti i klasični hibrid, potom plug-in hibrid, kao i sistemi blagog hibrida.

Hyundai nije odmah saopštio sve detalje u vezi sa pogonskim jedinicama, pa ćemo pojedinosti u vezi sa plug-in hibridom dobiti kasnije, kada se približi datum prvih isporuka vozila.

Motor Pogonsko gorivo Snaga Pogon
1.6 T-GDi Benzin 150 ks Napred/Na sve točkove
1.6 CRDi Dizel 115 ks Napred
1.6 T-GDi Benzin MHEV 150 ks Napred
1.6 T-GDi Benzin MHEV 180 ks Napred/Na sve točkove
1.6 CRDi Dizel MHEV 136 ks Napred/Na sve točkove
1.6 T-GDi Hibrid 230 ks Na sve točkove
1.6 T-GDi Plug-in hibrid 265 ks Na sve točkove

Nova generacija Tucsona ući će u prodaju prvo na domaćem korejskom tržištu, dok će Evropljani morati da sačekaju do naredne godine. Hyundai ističe da će prvi primerci na Starom kontinentu biti isporučeni u prvoj polovini iduće godine, te da će se verzija za Evropu proizvoditi u fabrici u Češkoj.

AutoRepublika 

(6035)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

30 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Radikalno i uspelo!

Dikh tu kava

Da, za jedan Chery ili BYD. Meni upravo trenutno br. 1 najodvratniji u segmentu. A volan i da ne komentarisem, čuvena Paćoti „lepota“. Osim ako nije samo za kinesko tržište. Onda „OK“..

Zoca

Kada u jednoj Nemackoj zadnjih cetiri godine „udaju“ po dvadeset pet hiljada komada ,treba Tuscona shvatiti ozbiljno!

moron

Nestadoše 1,6 GDI i 2,0 CRDI?
Spolja mi se baš i ne dopada. Unutra mi je ok.
Pametno što je zadržao razumnu dužinu ( 450cm), što je oko 15-ak cm manje od savremenih karavana C segmenta.

slk

meni se dopada

s mile

Enterijer, i organizovanost – odlična.
Zadnji kraj, baš nekako baš REZAK, odličan.
E sad, prednji deo, treba se navići na njega ali mislim da će mnogi slediti ovaj dizajnerski pravac

Laki

Ide na bolje ali slab dizel iz „proslog vijeka „mozda i namjerno?

Slavko

Enterijer mi se dopada. Prednji i zadnji deo takodje. Jedino nikako da mi se svidi taj dizajn sa tako izlomljenim bocnim linijama karoserije. Kao da je auto bio pa pobegao ispod prese.

D_C

Japanska ‘origami’ skola dizajna. Po mom ukusu – nije. Enterijer mnogo bolji, osim volana. Nadam se da je kvalitet materijala poboljsan.

Yankee

Bas. Da nema oznake pomislio bi da je Mitsubishi.

BB

a ja sam pomislio da su napravili kombinaciju Toyote i Opel Astre karavan

Rikošet

Živi bili pa vidjeli. Bez 1.6 GDi i bez klasičnog enterijera izgubiće veliku većinu aktuelnih kupaca… Sad je npr. bazni benzinac dostupan za 18.000 eura, a dizel za 20.000 eura što je uz solidnu ulaznu opremu jak mamac za kupce… kako naše tako i evropske… Kod ovog ovako niska cijena neće biti moguća, jer nema više GDi motora, a digitalija je uzela maha. Volan je preuzet od novog i20 i nikako mi ne ide uz ovaj koncept enterijera. Daj tri kraka i ne izmišljaj… Očekujem da vidim kako izgleda bazni „golać“ pa da ga „pljunem“. Ono čemu aplaudiram je činjenica… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
J4ZZ3R

Enterijer odlican, (meni volan bas simpa) , prednji deo, maska originalan i efektan, zadnji deo je vrlo dobar, ali mi ne ide uz prednji.

E sad, bocna linija i ova papazjanija linija, oblika, zatim debilni otvori tockova cine da ovo s boka izgleda gore cak i od RAV4, Takodje mi ceo auto iz profila izgleda kao da prednji deo vuce prikolicu…

Steta

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Don

Ssangyong,nisam te prepoznao!
Imam razlog otic kod komšije cim ga dobije u salon,sta rece kad dolazi!?. Moram u međuvremenu skontat sta od hrane stvara najviše pljuvacke pa da podjem, jer već vidim da ima materijala za dobru pljuvacinu.

Balkanboj

Neko mi jednom reče: – kad nemaš šta lepo da kažeš, ti ćuti.

Evo, ćutim.

da11

Hvala Eko normama pa odlaze dizeli u zaborav.
Slavit cu dan kada se zabrane dizeli kao drugi rodjendan.

TNT

Počni kao u Alisi da slaviš ne-rođendane…

don

comment image

Bossman

Ponosni sam vlasnik 2020 tucsona, ali dizajn enterijera je u najmanju ruku dosadan i materijal zavrsne izrade nije najbolji na svetu, na ovom novom mi se bas svidja kako su enterijer doterali da je zabavan i nadam se praktican i naravno nadam se boljem materijalu jer kako stoje stvari za par godina cu kupiti sledeceg.

Dikh tu kava

Off: „no hard feelings“, držim da bih lako mogao biti ponosan na sina, ćerku, pa i oca, majku, brata, sestru.. međutim ne i na motorno vozilo, niti sam ga dizajnirao, niti sam ga napravio, samo sam ga kupio, a nije ni živo biće. Ponavljam, samo moje mišljenje, bez da ubeđujem ikog u suprotno. On: kudikamo lepša je još uvek aktuelna verzija, ne bih ja žurio da ga menjam. A i nikako ne bih mogao da razumem koji će mi moj taj infotainment, osim što je od „analogije“ dosta jeftiniji kad se proizvodi, ali bezobrazno skuplji kad se menja pošto se… Pročitaj više »

Bungi

Konačno nešto orginalno u SUV svijetu!

Don
moron

Preterali su malo sa onim taktilnim prekidačima. Cela centralna konzola je „na dodir“. Što je svakako „moderno“, ‘bem ti modu …

Don

Pa da, ali će kija mislim ponudit klasične prekidače, ako je suditi po carnivalu za 2021, koji je meni jako lijep i izvana i iznutra. Steta što ga nema ovdje (možda dodje?), Baš bih volio da sam u Kanadi recimo i takvo vozilo djirati. Bem ti život.

moron

Ako neko može da mi pojasni oko (odnosa) kapaciteta baterija kod novog Tucsona, zavisno da li je MHEV ili HEV.
Prvi (MHEV) ima bateriju 48V i 9,8 Ah, a drugi ( HEV) 270V i 55Ah. Druga je otprilike oko tri puta većeg „kapaciteta“ od prve i to je normalno, kao odnos „veličine“ baterija MHEV i HEV ?

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Branko

MHEV ima kapacitet baterije od 48×9,8=0,47 kWh, tipično za blage hibride. Koristi Belt Driven Motor Generator (BDMG) tehnologiju, kod koje elektropokretač ujedno služi i kao pomoćni motor i generator. Relativno jeftina tehnologija koju je lako upariti i sa ručnim mjenjačem. HEV već ima 270×55=3,85kWh, što je prilično za hibrid. Npr. Toyota RAV4 Hibrid ima oko 1,5 kWh. Pravi hibrid se uvijek uparuje sa automatskim mjenjačem i tehnički je kompleksniji.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
moron

Mislim da ti je ovo računski pogrešno ( „270×55=3,85kWh“ ). Kako sam ja sračunao, rezultat je oko 1,485 kWh, zato sam i rekao da je razlika oko tri puta u odnosu na „kapacitet“ baterije MHEV verzije.

Branko

Btw, baterija kod HEV je skoro 8x većeg kapaciteta prema MHV; zanemario si radni napon.

moron
Branko

Jbg, kalkulator me zeznuo, sasvim si u pravu. HEV obično imaju oko 1,5 kWh, a PHEV 10+