1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: AMC Van postaje funkcionalan
Zanimljivost dana: AMC Van postaje funkcionalan

Zanimljivost dana: AMC Van postaje funkcionalan

327
5
Podelite sa prijateljima:

Možda se mnogi neće složiti sa ovom tvrdnjom, ali uvek sam smatrao da su mali i nezavisni proizvođači imali bolje konceptne modele od onih firmi sa zvučnim imenima. Jednostavno, nisu imali budžet i vreme da mnogo eksperimentišu, a sama svrha koncepta je uvek bila da bude u samom centru pažnje, pa su pokušavali s nekim zaista suludim zamislima.

Uzmimo na primer ovaj AMC Van iz 1977. godine. Na prvi pogled deluje kao uvećani AMC Pacer ili možda umanjena verzija već skraćenog minivana, značke na njemu nam govore da ga pokreće turbo motor i da možda ima pogon na sva četiri točka. Ali zapravo, reč je o karoseriji na drvenoj šasiji i točkovima, a koja je napravljena samo za izložbu.

American Motor Company ili AMC je poslovao do 1954. do 1987. godine kao „najveći američki samostalni proizvođač“. Daleko od toga da je zaista bio samostalan već se takav opis koristio za firme koje ne pripadaju pod kišobran tri najveće korporacije iz svog vremena (General Motors, Ford i Chrysler).

AMC se proslavio sa malim i ekonomičnim modelima, a tokom sedamdesetih godina je pokušao da privuče pažnju dramatičnim stilom na modelima kao što su Pacer i Gremlin. Takođe je debitovala nova serija koncepata sa još radikalnijim dizajnom.

AMC-u je bilo bitno da se o toj kompaniji priča kao firmi sa velikim i naprednim idejama za budućnost. Model Van iz 1977. godine je bio jedan od njih, i mnogo je podsećao na kombinaciju između spomenutog Pacera i nekog Jeepa (koji je u to vreme bio u vlasništvu AMC-a).

Celokupna školjka je bila razvijena od plastike ojačane staklenim vlaknima, a takođe se mogao pohvaliti i još nekim zanimljivim detaljima, kao što su bočni završeci izduvnih cevi i velike felne. S bočne strane i na zadnjem delu vozila možemo da vidimo natpise „turbo“, ali Van zapravo uopšte nije imao takvu mehaniku.

Turbo tehnologija se činila kao egzotična i kao budućnost pa je AMC verovao da natpis zvuči fantastično, ali kao što smo rekli, oni koji su radili na njemu su znali tajnu. Natpis „4×4“ takođe nije bio tačan pošto Van nije bio funkcionalan ni po ovom pitanju. Zapravo, školjka je postavljena na drvenu šasiju, a na nju nekako „okačeni“ točkovi. Iako je imao volan, prednji točkovi zapravo nisu skretali, pa ga je dosta puta bilo veoma teško postaviti na binu pred javnost.

Van je defnitivno uradio svoj posao i često se navodi kao najzanimljiviji američki koncept sedamdesetih godina. Nikada naravno nije ušao u serijsku proizvodnju, a AMC ga je zadržao sve dok firma nije otišla u stečaj 1987. godine. Tada ga je kupio kolekcionar po imenu Džo Borc i u njegovim rukama se nalazio sve do nedavno.

Pokušao je nekoliko puta da ga proda, a zadovoljavajući ponudu nije dobio sve do protekle godine. Tada ga je kupio drugi kolekcionar Andreas Vatcki iz Frankfurta i odlučio da uradi ono što je AMC trebalo da napravi pre 46 godina. Naime, Nemac želi da preradi Van u funkcionalni model i nedavno je kupio Jeep CJ-7 takođe iz 1977. godine, s ciljem da mu podari šasiju.

Nažalost, ovaj model nikada nije imao turbo motor u ponudi pa je Vatcki odlučio da preuzme najveći i najmoćniji benzinac AMC-a tih godina. To je onaj radne zapremine 304 kubna inča (5,0 litara) sa osam cilindara. Kaže da će morati da sprovede velike izmene na karoseriji da smesti Jeepovu šasiju i mehaniku, a kad posao bude kompletiran za tri godine, Van će biti predstavljen javnosti širom sveta.

I, šta mislite o ovoj odluci? Da li spadate među one koji veruju da original može biti original samo jednom, ili pak smatrate da ne treba ponavljati iste greške?

Zoran Tomasović

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cim sam video sliku lice mi se razvuklo u osmeh :-)! Ovaj miniven je toliko oroginalan i simpatican da bih ga licno rado uzeo i od njega napravio pravo vozilo! To je vozilo sa jakim karakterom, sto cenim iznad svega! Svaba iz Frankfurta ide sasvim pogresnim putem: namerava da postavi ovu karoseriju na sasiju Dzipa a miniven ima sportski karakter, svi detalji na njemu to govore! Kakav pogon izabrati za njega – V8 ili elektricni, pitanje je sad? Mislim da bi veliki gorivni motor u „nosu“ vozila izazvao los raspored tezine, motor u centralnoj poziciji napravio bi od vena dvosed,… Pročitaj više »

BB

I meni se ovaj van svidio na prvu, ne mogu reći da puca od ljepote, ali praktičnost se vidi iz aviona ali možemo reći da je simpatičan… Trpati neki V8 u ovo je bespredmetno…to može i da se razleti pod tolikom silom. Bolje da iskopira ovu karoseriju pomoću alata od stakloplastike i da napravi mini seriju sa eletkričnim pogonom.

Bungi

Ne može Džip šasija na ovaj model ni pod tačkom razno.Okvir od poliestera nije dovoljno čvrst da izdrži prevrtanje, tako da u obzir dolazi samo rešetkasta samonoseća konstrukcija kao kod buseva.Jedina mehanika iz „kuće“ koja bi odgovarala ovom modelu je AMC Pacer sa tim da bi njegov „maleni“ 3.8 litarski šestak morao da se ugradi poprečno zbog manjka motorskog prostora.Buljava svjetla kao kod Pacera napred obavezno izbaciti i zamijeniti sklopivim.

Matija

Pazi, majku mu, govoris kao da smo zajedno bili u skoli! 🙂 U pravu si, bas tako!

Bungi

😊