1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Italijani su imali Fiat Multiplu, a Nemci…
Zanimljivost dana: Italijani su imali Fiat Multiplu, a Nemci…

Zanimljivost dana: Italijani su imali Fiat Multiplu, a Nemci…

6.33K
28
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko godina smo u sekciji Zanimljivost dana posvetili pažnju Fiatu Multipli, i baš smo ga ishvalili. Nazvali smo ga neshvaćenim genijem, i to iz razloga što je bio toliko revolucionaran krosover, ali nikada nije ostvario zasluženi komercijalni uspeh, zbog ne baš privlačnog dizajna.

U ovom izdanju zanimljivost dana ćemo obratiti pažnju na još jedan model koji je nastupio ispred svoga vremena, i kojeg je stil sprečio da ostvari veći uspeh. Sigurno ga svi prepoznajemo na fotografijama, a reč je o Audiju A2.

Istorijat ovog automobila je započeo sredinom devedesetih godina prošlog veka, kada je nemački proizvođač vozila započeo realizaciju ambicioznog plana koji je podrazumevao da ponudi serijski model sa prosečnom potrošnjom od tri litre goriva na pređenih sto kilometara. Da bi uspeo u tom planu, automobil je morao da bude lagan i aerodinamičan, a da pritom i dalje zadovolji sve najmodernije zakone na račun bezbednosti.

Inženjerima je poslat zadatak prema kojem bi novitet mogao da preveze četvoročlanu porodicu i njihov prtljag od Štutgarta do Milana sa jednim rezervoarom goriva, ali im je takođe rečeno da rade na „malom, a ne jeftinom Audiju“. To je takođe označilo da Audi mora da napravi model u klasi takozvanih „superminija“, a u toj kategoriji se nije takmičio još od ranih sedamdesetih godina prošlog veka, odnosno još od  modela s indeksom 50. Ranije je postojao „problem“ na račun džentlemenskog dogovora da se proizvođači neće mešati jedan drugome u posao, ali kada je Mercedes ušao u jeftiniju klasu sa A Klasom, odjednom je i Audi dobio befel da rivalima pokvari račune.

Većina ideja je sprovedena u delo 1997. godine kada je debitovao koncept Al2, a nemački gigant je već tada najavio da će javnost videti serijsku proizvodnju. Publika ipak nije bila ubeđena, posebno nakon što je Audi obećao da će masa serijskoj modela iznositi svega 750 kilograma. Pošto je koncept bio težak 810 kilograma i pritom nije imao krov, skepticizam je bio savršeno razmljiv.

Ali tri godine kasnije, serijski A2 je ipak ugledao svetlost dana. I nije bio težak najavljenih 750 kilograma već 895 kilograma, ali je i takva brojka bila neverovatna za vremena o kojima pišemo ovaj put. Pa kako su inženjeri uspeli u takvom poduhvatu? Sve je počelo od veoma simboličnih dimenzija, pa je A2 tako bio dugačak tek 3.826 milimetara, ili drugim rečima, bio je za 128 mm kraći od kasnijeg modela A1.

I pored toga je mogao komotno da smesti četvorotočlanu porodicu uz 390 litara prostora u prtljažniku. Zatim, iz enterijera je eliminisano sve što je dodavalo na nepotrebnoj masi. Primera radi, bazni A2 nije imao klimu, prozore sa staklima pokretanim pritiskom na dugme (u drugom redu sedišta), pa ni CD plejer, osim ako je kupac bio spreman da doplati.

Ali najveća ušteda je stigla u izradi školjke od aluminijuma. Inženjeri su zaključili da mogu da uštede minimalno 250 kilograma na masi u tom slučaju, pa je A2 bio prvi masovno proizvedeni četvorotočkaš, uglavnom izrađen od aluminijuma. Da bi se dobila skromna potrošnja goriva, Audi je morao da eksperimentiše i sa aerodinamikom.

Zavisno kojim izvorima verujete, za stil se postarao Derek Dženkins ili Luk Donkervolk pod komandom Pitera Šrejera. A2 je krasio otpor vazduha od samo 0,25 do 0,28 (zavisno od konfiguracije), a i na račun toga je bio najaerodinamičniji masovno proizvedeni četvorotočkaš u istoriji. Ono što će ga posebno proslaviti je nešto nazvano „Serviceklappe“. Reč je o delu gde se kod drugih automobila nalazi maska hladnjaka, ali u slučaju A2, taj deo bi se otvarao i vlasnik bi mogao baš tu da proveri nivo ulja, tečnosti za šoferšajbnu i slično. Hauba se takođe nije podizala već samo skidala.

Sa mehaničke strane, izabrana je platforma PQ24 na kojoj su se proizvodili modeli Škoda Fabia Mk1, Seat Ibiza Mk3 i Volkswagen Polo Mk4. A2 će da postane prvi model brenda posle dužeg vremena bez pogona na sva četiri točka, i on se nije nudio čak ni kao deo opcione opreme, pa su sve konfiguracije pružale samo pogon na prednje točkove.

U samom početku su ponuđena dva motora. Bazni 1,4-litarski benzinac se mogao pohvaliti sa 74 konjske snage, a pružao je maksimalnu brzinu od 173 km/h. Kupce je mnogo više interesovao 1,4-litarski dizel sa tri cilindra i istom snagom, ali značajno većih maksimalnih 195 Nm obrtnog momenta. Dizelaš je imao manje-više iste performanse kao i benzinac, ali sa potrošnjom u mešovitom ciklusu od 4,3 litre na pređenih sto kilometara je bio ekonomičniji. Audi se nadao godišnjoj isporuci od 60 hiljada primeraka, a proizvodnja se odvijala u nekadašnjoj fabrici NSU-a u gradu Nekarsulmu.

Nažalost za nemačkog giganta, A2 nikada nije opravdao očekivanja. Kupci su se svakako divili tehnologiji, ali A2 je ipak bio relativno malih dimenzija, bez mnogo opreme, sa ne baš privlačnim stilom i sa relativno visokom cenom (oko 28.015 američkih dolara u današnjoj vrednosti novca).

Audi je godinu dana nakon premijere proširio ponudu mnogo očekivanom verzijom nazvanom 3L. Napravljena je da ispuni obećanje dato nekoliko godina ranije, a koje je glasilo da je moguće napraviti drumski automobil sa prosečnom potrošnjom od tri litre na sto kilometara. 3L je pružao 1,2-litarski dizel sa 60 konjskih snaga i takođe je bio oguljen od opreme.

Pored školjke napravljene od aluminijuma, takođe se mogao pohvaliti i sa 14-inčnim felnama od mangezijuma i raznim aeordinamičnim dodacima. Spomenućemo da je spomenuti 1,2-litarski dizel bio težak tek sto kilograma. Kada proizvodnja bude okončana 2005. godine, fabriku će napustiti 6.450 primeraka.

A2 se jako malo promenio tokom svoje petogodišnje istorije. Spomenućemo da je kasnije postojala i moćnija verzija opcionog 1,4-litarskog dizela sa 89 konjskih snaga, a za ljubitelje benzinaca je predstavljen i novi 1,6-litarski motor sa 109 „grla“. Ovaj poslednji je inače bio najbrži A2 u ponudi, sa ubrzanjem od nule do 100 km/h za 9,8 sekundi i maksimalnom brzinom kretanja od 202 km/h.

Proizvodnja će trajati od 2000. do 2005. godine i u tom periodu će biti prodato 177.377 primeraka, a pretpostavlja se da je Audi izgubio oko pet hiljada evra na svakom od njih. Tehnologija naravno nije bila jeftina, a kupci ipak nisu odreagovali na način na koji se Audi nadao da hoće.

A2 je otišao u istoriju kao komercijalni promašaj, ali je danas veoma cenjen kao zanimljiv mladi klasik čija je tehnologija bila daleko ispred svog vremena.

Zoran Tomasović

(6328)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Jedna mala digresija. Pojam „krosover“ se koristi za vozila sa povišenim odstojanjem od tla što Multipla svakako nije. Multipla je monovolumen ali ne klasični jednozapreminski kao Espace jer ipak ima čudnu, dvozapreminsku karoseriju.Audi A2 je gradski monovolumen kao i prvobitni Mercedes A.Upotreba aluminijuma je poskupila A2 tako da je od malog laganog postao mali skupi.Ni kao polovan nije bio tražen jer je popravka aluminijumskih panela izuzetno skupa i malo ko zna sa njima da radi.U smanjenju mase karoserije Mazda je krenula drugim putem.Olakšati svaki dio karoserije koji nije bitan za strukturnu čvrstoću. Efikasno a mnogo jeftinije.

Matija

Jos jedna mala digresija: ni Multipla ni A2 nisu „monovolumen“ automobili. Ovaj naziv koristi se za automobile kod kojih prednje staklo i hauba grade (priblizno) jedinstvenu povrsinu. Monovolumen je, na primer, stari Renault Twingo, Fordovi venovi, stara mercedesova A klasa itsl. Multipla i A2 imaju napred sasvim naglasenu „njusku“.

Pojam „crossover“ podrazumeva ukrstanje dva tipa automobila, obicno limuzina i terenac pa se dobije SUV, koji nije ni tamo ni amo. Kod A2 i Multiple o nekakvom krosoveru nema ni govora – kod njih se bas nista „ne ukrsta“.

Izmenjeno 10 dana pre od strane Matija
BB

Digresija na digresiju 😜
„Multipla je monovolumen ali ne klasični jednozapreminski“ a zar „jednozapreminski“ nije prevod od „monovolumen“? 😉

Matija

Upravo.

Bungi

Ti nikad nebi dobio 7 na ispitu:-)Kad dovoljno ne naučiš , potrebno je da jednu rečenicu 6 puta kažeš na drugačiji način.Profesor vidi da ne „briljiraš“ ali te pusti zbog inteligencije.

BB

Pa, u oravu si… Najveće ocjene sam imao iz predmeta koje sam najslabije naučio, a onda sam morao da se batrgam i snalazim, pa je vjerovatno profesor dobio utisak o dobrom povezivanju činjenica u tom slučaju 😂🤣

MRN

Meni je kao posmatraču sa strane ovo oduvek bio prelep automobil.
Ali i veoma redak na ulicama.

Matija

Evo kako je izgledala aluminijumska noseca struktura Audija A2, 1999 godina.

comment image

Tehnologija aluminijumskih karoserija tada je bila jos uvek daleko od svoje zrelosti. Primena aluminijuma kod jednog malog i velikoserijskog automobila bila je absolutno nepromisljena odluka Audijevog rukovodstva, sto vazi i danas. Aktuelno se aluminijum koristi samo kod velikih, luksuznih i skupih automobila, cija velika karoserija i velika cena opravdavaju njegovu upotrebu. Za sve ostale kategorije automobila koristi se tzv. „materialmix“, sto znaci celicna struktura sa aplikacijama od drugih materijala: aluminijum i plastika.

MRN

Pa, ako „čukneš“ taj Audi, npr od pozadi, pa mu iskriviš tu „šasiju“ (npr. tu vertikalnu ), kako se to „saniralo“, a da pravila struke budu u celosti ispoštovana, a u svetlu činjenice da je to aluminijum ?

Ne mislim, dakle, na sanaciju „od štapa i kanapa“ ? Već, šta bi „rekla fabrika“.

Matija

Vrlo delikatna popravka! Aluminijumski elementi ne mogu da se ispravljaju jer se aluminijum isteze i tako trajno menja geometriju. Sve sto je moguce jeste da se deformisani delovi karoserije iseku i zamene novim. Pricvrscivanje je moguce samo zavarivanjem, argonski i laserom. Tanki limovi mogu da se lepe i nituju.

MRN

Sećam se, čim sam davne 2009. kupio 308 SW, neki od dobrih komšija ga je „overio“ tako što je ubrzo nešto bacio na njegovu prednju haubu – bilo je na haubi udubljenje veličine klikera, baš na jednom uzdužnom „pregibu“. Odem u ovl. servis i kažu: „Ovo je aluminijumska hauba i ovo ne može da se ispravlja, jer je aluminijum doživeo istezanje, može samo da se menja. Sama hauba 650 evra“ Pošto je to bio aluminijum, pa nije bilo klasične korozije, ja nastavio tako da vozim, dok jedan prijatelj to nije video i preporučio da odem kod „njegovog majstora“, u Staru… Pročitaj više »

BB

Ovlašćeni servisi nisu tu da poprave kola, to su ambulante za liječenje kompleksa 😜

Laki

Onomad mi kamen sa brda pogodi haubu i napravi malu rupu u blizini „Olimpijskog“grada.Posle mi to jedan dobar majstor uspješno sanirao.

Matija

Stap i kanap funkcionisu kad je ostecenje velicine klikera. 🙂

BB

U malim radionicama živae majstori, u velikim menadžeri koji samo gledaju kako pare da uzmu. Ovi mali su frikovi, znaju znat u malom prstu, a mo to zovemo štap i kanap…

Ali sa mnom se ne vrijedi raspravljati 😜

Matija

Ne vredi. Zeleo bih da vidim tog talentovanog majstora kada auto dozivi ozbiljniji sudar.

BB

A kako ga ovlašćeni popravlja?

Matija

Vec sam objasnio: ono sto moze da se zameni, zameni se, osteceni delovi karoserije koji su cvrsto zavareni seku se i ugradju novi. Kako to stvarno izgleda nisam imao prilike da vidim.

BB

Pa fabrika bi obično rekla: Baci to i kupi novi…

Dakle živio štap i kanap 😀😂

Matija

Na donjoj slici je dizajn studija „Audi Al2 Concept“, izlozena u Franfurtu 1997 godine. Kada sam video ovaj auto na standu Audija bio sam potpuno iznenadjen njegovim izgledom! Ostao sam na standu vise od pola sata oblecuci oko njega i duboko zamisljen u pokusajima da ga shvatim. Ne, nisam bio odusevljen, nije mi se svidjao – bio je neobican i sasvim drugaciji od svega sto sam do tada video! Iz Audijevog tima prisla mi je jedna zena, verovatno je primetila moje interesovanje. Predstavila se, bila je sef marketinga Audija. Porazgovarali smo o dizajnu, secam se pitanja koje me je zbunilo:… Pročitaj više »

Trt

Kad nije bila to vlasnica audija nego samo menadzerka dobro si ti i prosao, mogla je nesto i da te prevari

Laki

Bio je i nestabilan pri lošem vremenu.Lično ga ne bih preporučio mladom vozaču.

Matija

Moguce je da je zbog velike bocne povrsine bio veoma osetljiv na bocni vetar. Uz to bio je prilicno uzan za svoju visinu.

Laki

👍

Trt

Lancia Muza i ova reciklirana plastika. Mada audi je poznat po kvalitetnoj prirodnoj plastici, a ima i Eco kozu tj skajcinu i to u dobrim modelima A6, koja pukne posle par godina, jos ako je bez boja… ali za lubenicara i nije bolje

Nightrider

Sve sve ali dizel varijanta je na prvom mestu Spritmonitor web sajta ako pricamo o potrosnji, tako da nije bas toliki promasaj 🙂

comment image

Izmenjeno 9 dana pre od strane Nightrider
Vukas

Jedna obična kantica za razliku od njega multipla je puno prostraniji sa boljim dizel agregatom čak najboljim jtd

BB

Pa kad gledaš Multiplu, osim dizajna njoj se nema šta zamjeriti… Dok kod A2 jedino dizajn se može ponekad reći da je simpatičan dok sve ostalo je tehnologija ali bez logičkog osnova…