1. Home
  2. Sajmovi
  3. Da li snažnija Dacia Spring ima smisla?
Da li snažnija Dacia Spring ima smisla?
10

Da li snažnija Dacia Spring ima smisla?

1.61K
10
Podelite sa prijateljima:

Dacijin prvi električni automobil je neupitan uspeh. Za kratko vreme postavljen je na vrh liste najprodavanijih električnih automobila. Njegov status jeftinog automobila (uz subvenciju) i blago povišena karoserija su dobitna kombinacija.

Dacia radi na novoj, moćnijoj verziji. Ali da li snažnija Dacia Spring ima smisla? U okviru Salona automobila u Briselu 2023, nova Dacia Spring Extreme predstavljena je javnosti. To je verzija koja nudi dodatne mogućnosti, opsežnu standardnu opremu i, što je najvažnije, novi motor.

Ispod haube Springa Extreme nalazi se novi motor od 48 kW (65 KS). Trenutna verzija Springa je opremljena motorom od 33 kW (45 KS) – kao Yugo 45. Razlika u snazi je primetna.

Dodatnih 20 „konja“ su ključni za privlačenje pažnje potencijalnih kupaca. Ovaj motor je kombinovan sa novim specifičnim menjačem koji povećava obrtni moment koji se prenosi na točkove, što obezbeđuje veće ubrzanje u širem opsegu upotrebe.

Međutim, navedeno povećanje moći ima za posledicu smanjenje autonomije. Deklariše domet od 220 kilometara prema ciklusu WLTP. Ova cifra se povećava na 305 km ako se fokusiramo isključivo na urbani WLTP ciklus. Nema promena na litijum-jonskoj bateriji koja održava kapacitet od 26,8 kWh.

Podaci SPRING ELECTRIC 45 SPRING ELECTRIC 65
Snaga 33 kW (45 KS) 48 kW (65 KS)
Baterija 26,8 kWh 26,8 kWh
Prosečna potrošnja (kWh/100 km) 11,9 12,5
Autonomija (WLTP) 230 km 220 km
Autonomija (WLTP urban) 305 km 305 km

Ugradnja novog elektromotora ne utiče samo na autonomiju. Takođe utiče na prodajnu cenu. Novi Spring Extreme sa motorom od 65 KS je već u prodaji u Španiji. Početna cena je 22.205 evra (uključeni podsticaji iz plana MOVES III). On je 1.650 € skuplji od modela sa završnim nivoom Expression i motora sa 45 KS. Prve jedinice će se naći na tržištu pre sledećeg leta.

AutoRepublika

(1612)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako sam dobro razumeo početni deo teksta, jači EM „vuče“ i neku bolju opremu?
Ili je oprema ista kao za slabiji EM, kako ja razumem deo teksta gde će vrši cenovno poređenje?
Ako se držimo onoga da za bateriju nije zdravo da se prazni ispod 20%, a ni puni iznad 80%, domet je samo 60% od kapaciteta baterije, koji se plaća sa 100 % ?

Matija

Tacno! Koristan kapacitet baterije je samo 60% njene mase a ostatak od 40% je cisti balast! Cena i tezina odnose se na 100% baterije. 🙂

s mile

Znam da samo dobrostojeći mogu sada priuštiti EV, zato se i prodaje BMW IX sa 2800kg, ali je „ekološki auto“. Tegliti 3 tone na struju, dobijenu ko zna kako je sve samo ne Ekološki.

Mišljenja sam da je za većinu vozača autonomija od 200-400km, sasvim dovoljna, i naravno ako se 90% puni kući, a povremeno na skupim punjačima, da se jeftino može voziti.

Takođe, EV je odličan za grad, kraće ture, 50-100km, dnevno. Za duga putovanja, autoput, ne baš…

Dacia, sa svojom skromnom snagom, je prava mera za gradske ture.

BB

Treba te ljude pitati da li jedu supu kutlačom ili miješaju kafu supenom kašikom, rekli bi da si lud samo kad bi ih pitao, a auto od tri tone bi smatrali normalnim u gradu 😉

Peki

Provericemo mo…😉

Matija

Malo vise dinamike nije na odmet, donosi zadovoljstvo a i sigurnost. Prema tome je OK!

BB

Ima jedan u Hrvatskoj, dostavlja sa tom Dačijom neke lagane terete po gradu, super zadovoljan svime. Auto ga jeftino izašao, ubrzanje u gradskim uslovima odlično (i sa 45 ks, gubi se na nekih 60 km/h ali i gradu se i ne ide često preko tih brzina), puni se po noći – jeftino, dobro podnosi teret (vjerovatno ga moment nosi na niskim brzinama). Dometa sa njegovom nogom ima i više nego fabrički deklarisano. Zna šta auto može i šta njemu treba, sve u svemu za njegov posao njemu idealno legao… Ali njemu treba auto za realnu upotrebu a ne za parkiranje… Pročitaj više »

TheStig

Ja msm da je ta Dacia Spring zrela za neki tuning tretman. Evo npr pogonski sklop od Tesle 😀

BB

Da, „malo“ je električara koji ispaljuju kao iz katapulta… U suštini ta Dačija je pravi elektro automobil. Recimo, ti kupiš jednu, ideš na posao, smanjiš zagađenje u Sarajevu, ti voliš da se voziš tramvajskim šinama – sad ti policija ne može ništa skoro si isti kao tramvaj, trošiš struju, ne čuješ se, nemaš auspuh… Vratiš se na Pale, priključiš se na utičnicu u Republici Srpskoj, gdje je struja značajno jeftinija. Za vikend lagano na izlete u šumu na ekološki način. A kad poželiš da odeš u tasbinu u Gradišku ili kod rođaka u Davos, onda uzmeš lakiranu mašinu od oca,… Pročitaj više »

TheStig

Neka hvala. Prepustiću tebi ekologiju. Ja volim da zagađujem i da nerviram ekomentaliste na čelu sa Gretom Turnberg.Ispod 3000 obrtaja ne pustam sem na semaforu. Vidim da je uhapena bila u Njemačkoj. Ipak nije sve tako crno. 😁