1. Home
  2. Vesti
  3. Taverez veruje da su multinacionalne kompanije snažnije od vlada evropskih zemalja
Taverez veruje da su multinacionalne kompanije snažnije od vlada evropskih zemalja
4

Taverez veruje da su multinacionalne kompanije snažnije od vlada evropskih zemalja

182
4
Podelite sa prijateljima:

Sudeći po onome što smatra izvršni direktor ogromnog koncerna Stellantis, Karlos Tavarez, lobisti su višak na platnom spisku grupacije kojom diriguje, barem kada se priča o Starom kontinentu. To indirektno znači da on ne želi da političarima na odlučivanje ostavi ideju o tome kako će izgledati pogonsko rešenje automobila budućnosti.

Automobilski gigant Stellantis se već povukao iz Evropske asocijacije proizvođača automobila (European Association of Automobile Manufacturers – ACEA), ali sada ulaže dalje napore kako bi uticao na buduću regulativu u Evropi, i to tako što u sistematizaciji radnih mesta ukida pozicije lobista u Evropi.

Odluka o tome je doneta direktno od strane izvršnog direktora Tavareza i on je pojašnjava željom da entitet bude što više proaktivan, a ne reaktivan. Pričamo o razvoju buduće strategije mobilnosti. „Ne možemo čekati vlade da o tome odlučuju. Moramo se brže nositi s izmenama regulative,“ prenose reči Tavareza ugledni mediji.

Šta to znači u realnosti? Pa, kako smatra Tavarez, najbolji način da se transport učini više ekološki podobnim jeste da se pređe na elektromobilnost. “Mislim da su aktuelna dva pristupa redukciji emisija – pragmatični i dogmatski. Pragmatični pristup obezbeđuje pristup problemu u kom se traga za iznalaženjem načina za sniženje emisija CO 2 na najširim osonvama i što efikasnije, tako što će se izazovu prići eksploatacijom pametne mešavine pogonskih rešenja. Dogmatski pristup proklamuje ideju da bi se pročišćenje vazduha i prirode, generalno, moglo postići jedino forsiranjem baterijskih automobila,“ kaže Tavarez.

Iz ovih stavova menadžera iz Portugalije proizilazi takođe da se Stellantis neće baviti razvojem, niti će čekati da neko drugi razvije sintetička goriva, već će se odmah baciti na električni pogon.

Međutim, važno je podsetiti se nedavnih zapažanja Volvoa koji je izneo, da u smislu proizvodnje, električni automobili podrazumevaju više emisija CO 2 od ciklusa montaže konvencionalnih vozila. Saldo međusobnih, uporedivih emisija, počinje da se izravnava s početkom eksploatacije elektromobila, a u kom momentu će se uravnožiti zavisi od energetskog miksa zemlje u kojoj se automobil koristi. Naravno, tamo gde je više „zelene“ električne energije, elektromobili veoma brzo uspevaju da u smislu ekološke podobnosti, nadmaše klasične automobile pogonjene motorima SUS.

AutoRepublika

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Svojevremeno je FIATov sidikat ozbiljno drmao Italijansku vladu, jaki su. Da ne govorim šta VW i ostali znače za DE industriju.

A sam ekološki potpis EV, zavisi uglavnom od načina proizvodnje struje.

A kako se EU sve više vraća old ways, termoelektrane itd… ništa tu neće biti ekološko…

Zoca

U Nemackom gradu Luetzerath prosiruju rudnik lignita ,veliki protesti su tamo.A koliki je to tek zagadjivac?Sad verujem u zavere oko svega ovoga..

BB

A kako se tek policajci uglavljuju u blato… 🤣😂

TheStig

Hahahahahahaha dobro jutro i vama gospodine Tavarez. Treba mu javiti ne samo da su jače od vlada evropskih zemalja već globalno izuzev par zemalja na svijetu.