1. Home
  2. Vesti
  3. U roku od dve godine na tržište stiže prvi serijski ruski baterijski automobil
U roku od dve godine na tržište stiže prvi serijski ruski baterijski automobil
0

U roku od dve godine na tržište stiže prvi serijski ruski baterijski automobil

154
0
Podelite sa prijateljima:

Zadnjih dana pred dolazak nove 2022. godine, postalo je poznato kada će se na (lokalnom) tržištu pojaviti novi, masovno proizvedeni ruski električi automobil. Ministar u vladi Ruske Federacije koji predvodi odeljak zadužen za privredu i trgovinu, Denis Manturov je izjavio da je očekivano vreme za lansiranje noviteta, neki trenutak u naredne dve godine.

Dodatno, ministar Manturov je izneo da veruje da će domaća automobilska industrija, iz njegove perspektive, uspeti da do 2030. godine dostigne takvu produktivnosti da bi proizvodnja premašila 730 primeraka ekološki podobnih vozila. Istovremeno, u tom periodu se očekuje da bi udeo električnih automobila u prodajnom miksu na ruskom tržištu, trebalo da okupiraju oko 10% tržište.

Ministar ipak nije najavio koji konkretan automobil će biti prvi koji će u tom segmentu debitovati kao domaće vozile iz serijske proizvodnje. To je bitno jer znamo da je do ovog trenutka više ruskih preduzaća pokalo zainteresovanost za razvoj nacionalnog električnog vozila. Na primer, Zetta razvija novi kompaktni baterijski automobil koji ne bi trebalo da se po dužini prostire na više od tri metra, uz opasku da to društvo priprema još dva noviteta za prezentaciju u nekom skorijem trenutku.

Pride, pisali smo da i KamAZ priprema za debi novog prototipa zvanog Kama-1, a koji je po veličini sličan nemačkom (sada i kineskom) Smartu. Kako bi ovaj model bio razvijen pristupilo se osnivanju istoimenog startap društva. Planovi autora konkretnog projetka otkrivaju da je premijerni prikaz novajlije viđen za neki trenutak u 2022. godini.

Inače, za kraj da kažemo da je popularnost električnih vozila u jakom zamahu u Rusiji, što je posebno vidno tokom prethodnih par meseci. Tako su u maju ove godine baterijski automobili zabeležili prodajni rekord, tako što su isporučeni u osmostruko većem broju u odnosu na period iz uporedne godine.

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments