1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Volvoi C40 i XC40 – veća autonomija i manje vremena za dopunu baterija
Električni Volvoi C40 i XC40 – veća autonomija i manje vremena za dopunu baterija
1

Električni Volvoi C40 i XC40 – veća autonomija i manje vremena za dopunu baterija

153
1
Podelite sa prijateljima:

Volvo električni SUV-ovi spremni su za novu godinu. I Volvo XC40 Recharge i Volvo C40 Recharge dobijaju značajna poboljšanja koja direktno utiču na autonomiju i vreme punjenja. To su dva ključna pitanja kada govorimo o električnim vozilima na baterije.

Ali ne smemo govoriti samo o tehničkim poboljšanjima električnih XC40 i C40. Debi ovog ažuriranja označava povratak važne tehnologije u asortiman Volva.

Oba modela će svoju ponudu obogatiti novom opcijom motora sa pogonom na zadnje točkove. Nova verzija sa pogonom na zadnje točkove ima električni motor sa permanentnim magnetom koji razvija snagu od 175 kW (238 KS).

Nema promena u kapacitetu baterije, koji je ostao na 69 kWh. Međutim, zahvaljujući poboljšanju efikasnosti hlađenja, autonomija je povećana. Novi XC40 Recharge sa pogonom na zadnje točkove ima domet od 460 kilometara prema WLTP-u. Sa svoje strane, C40 Recharge sa pogonom zadnje točkove ima povećanu autonomiju na 476 km.

Što se tiče vremena punjenja, verziji sa jednim motorom potrebno je otprilike 34 minuta da sa 10 dođe na 80% kapaciteta koristeći javne DC punjače snage 130 kW.

Ako prethodno naznačena autonomija ne odgovara, Volvo nudi verziju sa produženom autonomijom sa baterijom većeg kapaciteta koja dostiže 82 kWh. Pored toga, ovu bateriju prati i snažniji motor. Razvija 185 kW (252 KS). XC40 Recharge sa ovim motorom ima domet do 515 km. C40 Recharge nudi malo više – 533 km.

Takođe u ovom slučaju je poboljšana snaga punjenja. Modeli sa baterijama od 82 kWh omogućavaju punjenje uz povećanu maksimalnu snagu od 200 kW na DC punjaćima. Za samo 28 minuta, proces punjenja se može završiti od 10 do 80%.

Varijante sa pogonom na sve točkove su takođe tu. Prethodna motorizacija je zamenjena novom sa motorom sa permanentnim magnetom od 183 kW (249 KS) za zadnju osovinu i novim asinhronim elektromotorom od 117 kW (159 KS) na prednjoj osovini. Ova nova konfiguracija je praćena litijum-jonskom baterijom od 82 kWh. Sistem hlađenja je takođe poboljšan.

Novi električni XC40 sa pogonom na sve točkove sada ima domet do 500 km. U međuvremenu, novi C40 Recharge sa pogonom na sve točkove može da pređe do 507 km sa jednim punjenjem.

Na kraju da dodamo da su asortimanu dodati novi 19-inčni točkovi od lake legure i da bi se maksimizirala efikasnost. Oni pomažu u smanjenju otpora vetra zahvaljujući svom aerodinamičkom dizajnu.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Možda nedostaje i deo teksta koji bi glasio : „A veoma značajno je i unapređena i sama cena, što je treće, ništa manje značajno pitanje za sve kupce “
🙂