1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao proterenski heč Suzuki Fronx
Debitovao proterenski heč Suzuki Fronx

Debitovao proterenski heč Suzuki Fronx

1.30K
1
Podelite sa prijateljima:

Kao što je i obećao, Suzuki je na skupu Auto Expo 2023 predstavio tri modela s povišenim odstojanjem od tla. Ali, ispostavilo se da su u pitanju potpuno konceptulno različiti modeli. Prvi koji smo videli je bio onaj koji smo u šali nazvali Toyotuki, a pravo ime električnog koncepta je Suzuki eVX, dok je drugi „večito popularni“ Suzuki Jimny, ovog puta s petoro vrata. 

Treći novitet se nalazi u ovoj prezentaciji. Novi Suzuki Fronx dolazi kao kros-hečbek, ali ga u kompaniji nazivaju, zapravo guraju u zvučniji, prestižniji segment krosover kupea.

U stvari, ovo nije nikakav kupeoliki SUV, već je samo proterenska verzija hečbek modela koji je pre nekih godinu dana prošao kroz temeljno zatezanje bora, i koji se prodaje pod imenom Suzuki Baleno. Ipak, Fronx se od donora razlikuje po više osnova, a ne samo po tome što poseduje ugrađene plastične oplate na karoseriji. Veoma je unapređen.

Očuvan je oblik karoserije, ali su svi paneli školjke kros-heča, sasvim originalni. Nova njuška s dvodelnim svetlosnim grupama je izvedena u stilu krosovera po imenu Grand Vitara, dok je stil zadnjice izmenjen, a čak su i prozori iza, ili u zadnjem stubu, preoblikovani. Inauguralna verzija poseduje halogenske farove, dok su one skupocenije alternative s LED rasvetom u nosu.

Zadržan je međuosovinski razmak od 2.520 milimetara, ali Fronx je za pola santima duži automobil, za koliko je i ispod granice od četiri metra, a sve zbog indijskih fiskalnih propisa koji teže oporezuju vlasnike dužih vozila. Fronx je i za 20 milimetara širi od Balena (1.765 mm) a i za 50 mm je viši (1.550 mm).

Točkovi bazične verzije integrišu naplatke od 16 inča (koji su kod Balena, inače na listi opcionala), dok top varijanta leži na jedinicama od 17 cola. Zanimljivo je to što je zapremina prtljažnika, za deset litara superiornija kod Balena (318 litara). Novajlija dolazi s krovnim nosačima.

Ako smo do sada pobrajali okom vidljive razlike, onda da kažemo da su postavke i sve ostalo u enterijeru, iste kod Fronxa i Balena. Kros-hečbek je jedino dobio nove presvlake sedišta i neke dekorativne sitnice. Set opcionala je očuvan, pa su tu šest vazdušnih jastuka, sistem kamera koji omogućava pun prikaz zbivanja oko vozila, devetoinčni multimedijalni sistem, muzički uređaj marke Arkamys, projekcioni ekran i još svašta nešto…

Uvodni motor je isti kao kod donorskog modela Baleno. To je benzinska, atmosferska četvorocilindarska jedinica koju konstruktor označava sa 1.2 Dualjet. Nudi 90 konjskih snaga i 113 Nm najvišeg obrtnog momenta. Radi „u dogovoru“ s petostepenom ručnom transmisijom ili robotizovanim menjačm s jednom spojnicom AGS.

Alternativa ovom motoru je u vidu trocilindarskog motora Boosterjet, koji je turbo potpomognut i ima litar zapremine. Laki hibrid je u pitanju i on odbacuje 100 konjskih snaga i 148 Nm najvišeg obrtnog momenta. Ranije je ovakav motor bio instaliran samo u indijskoj verziji heča s oznakom Suzuki Baleno RS, ali kako je tražnja bila skromna, tako je verzija isključena iz kataloga.

Sada je motor vraćen u eksploataciju, ali u modelu Fronx, gde funkcioniše u sadejstvu s petobrzinskim šaltačem ili šestostepenim automatikom. Pogonski točkovi su jedino oni napred, dok su na zadnjoj osovini montirane doboš kočnice.

Kros heč Suzuki Fronx će biti proizvođan u indijskom zajedničkim poduhvatu Maruti Suzuki, dok je zamišljeno da prodaja na lokalnom tržištu započne u aprilu. Kasnije je zamišljeno da ovaj model krene i u izvozne avanture. Ciljane destinacije su Afrika i Latinska Amerika.

AutoRepublika

(1303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Ime mu je do j.j. Kao smoki neki ili grickalice 😆