1. Home
  2. Sajmovi
  3. Najbolji automobil godine, EV Jeep Avenger uskoro će postati mali SUV sa pogonom 4×4
Najbolji automobil godine, EV Jeep Avenger uskoro će postati mali SUV sa pogonom 4×4
4

Najbolji automobil godine, EV Jeep Avenger uskoro će postati mali SUV sa pogonom 4×4

1.65K
4
Podelite sa prijateljima:

Novi Jeep Avenger izazvao je veliko interesovanje. I ne samo zato što se radi o vozilu specijalno dizajniranom za Evropu. To je prvi električni SUV marke Jeep za masovnu proizvodnju, a i prvi Jeep ikada koji je poneo titulu najboljeg automobila godine u izboru koji se tradicionalno organizuju, s tim da je ove godine proglašenje bilo, umesto na Salonu automobila u Ženevi (koji je izgubio svoj klasični format), na Salonu automobila u Briselu.

Avenger je izašao na scenu sa prilično slabom ponudom motora. Međutim, i na odabranim tržištima (kao što je Španija, a verovatno će i kod nas), dostupan je i u termičkoj verziji sa benzinskim motorom. U svakom slučaju, bez obzira na izabrani motor, suočeni smo sa SUV-om sa pogonom na prednjim točkovima.

Pre samo nekoliko meseci, u okviru Salona automobila u Parizu 2022, javnosti je, pored novog Avengera, predstavljen i veoma zanimljiv konceptualni model – Jeep Avenger 4×4 Concept. Pre ili kasnije Jeep će proširiti asortiman Avengera električnom verzijom sa pogonom na sva četiri točka i pojaviće se ranije nego što se očekivalo.

Jeepova filozofija je jasna. Svako vozilo u portfoliju mora imati pogon 4×4, bez obzira na vrstu pogona. To je svojevrsno pitanje časti.

Sa više od 7.000 porudžbina u pretprodaji širom Starog kontinenta, novi Avenger izaziva veliko uzbuđenje među obožavaocima Jeepa. Zbog toga je kompanija brzo razjasnila važno pitanje kada će verzija 4×4 biti prezentovana.

Antonela Bruno, glavni menadžer Jeepa u Evropi, dala je neke važne izjave u okviru Sajma automobila u Briselu 2023. Na ovom događaju, pored predstavljanja novog električnog Avengera javnosti, Bruno je nagovestila kada će 4×4 stići na tržište.

„To je još jedna snaga Avengera. Izdanje sa pogonom na dva točka ima terenske sposobnosti poput Renegadea. Ali da, 4×4 će stići, a kada dođe, ponudiće maksimalan kapacitet. Postoji plan, lansiraćemo BEV, a onda će 4×4 stići 2024.“, uverava Antonela Bruno.

Električni Avenger koji je već u prodaji u Španiji opremljen je litijum-jonskom baterijom od 54 kWh čiji je glavni cilj da napaja jedan motor od 115 kW (156 KS) i 260 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Autonomija dostiže 392 kilometra prema ciklusu WLTP. Proces serijske proizvodnje odvija se u fabrici Stellantisa u Tihiju (Poljska).

AutoRepublika

(1646)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jedva čekam da ga uživo vidim … A to će verovatno kod nas biti tek na leto ili na jesen 😊

Matija

Takodje!

Zoca

Verovatno ce se prodavati vise od svih modela Jeep-a zajedno na Evropskom trzistu….

igi

Ukoliko bude imao cenu za 1.0 turbo-benzinca nižu od najjeftinijeg Renegejda (a trebao bi), biće pravi hit.