1. Home
  2. Vesti
  3. Novi potpuno električni Land Rover Defender je na putu i imaće domet od 480 km
Novi potpuno električni Land Rover Defender je na putu i imaće domet od 480 km
3

Novi potpuno električni Land Rover Defender je na putu i imaće domet od 480 km

575
3
Podelite sa prijateljima:

Land Rover Defender će biti potpuno električni u narednih nekoliko godina, kako prenosi  Auto Express. Najnovija verzija popularnog modela s 4×4 pogonom predstavljena je 2020. godine, ali je verovatno da ćemo videti potpuno električne verzije 90, 110 i 130 koje stižu kao deo osvežene linije Defendera 2025. godine, a automobili će doći do kupaca 2026. godine.

Ovaj potez će verovatno značiti prelazak na drugu platformu, sa trenutne D7 Premium Lightweight Architecture na Land Roverovu naprednu novu platformu MLA Flex. MLA može da podrži potpuno električne pogonske agregate kao i motore sa unutrašnjim sagorevanjem, i već je osnova novih modela kompanije Range Rover i Range Rover Sport, sa potpuno električnim verzijama tih automobila koje će stići 2024. godine.

Promena platforme će doći u vreme kada Defender treba da se osveži na polovini ciklusa, ali ne treba očekivati velike promene u izgledu automobila, uprkos promeni u arhitekturi. Kao i kod Discoveryja Sport kada je se 2019. prebacio na Land Roverovu Premium Transverse Architecture kako bi omogućio veću elektrifikaciju, očekuje se da će izgled i dimenzije Defendera ostati isti.

Možda će doći do nekih promena na multimedijalnom sistemu unutra, sa nešto većim ekranom, ali dizajn kabine je toliko dobro prihvaćen od strane kupaca da se ne očekuje da će biti previše menjan. Međutim, verovatno je povećanje upotrebe održivih materijala, jer Land Rover želi da poveća svoje sposobnosti u ovoj oblasti.

Inženjeri kompanije su optimistični u pogledu mogućnosti da njegov legendarni 4×4 bude električni i prednosti koje će to doneti njegovim performansama na terenu. Moguća je veća kontrola isporuke električne energije kroz softversko upravljanje, zajedno sa naprednim vektorisanjem obrtnog momenta. Oba će dodatno povećati ozbiljnu sposobnost Defendera na terenu, dok će potpuno ravna donja strana takođe obezbediti veći razmak od tla.

Tehnički detalji sestrinskog vozila Defender EV, potpuno električnog Range Rovera koji treba da se pojavi 2024. godine, tek treba da budu otkriveni, ali Land Rover insajderi sugerišu da će baterija od oko 100 kWh lako stati u platformu MLA, a cilj će biti da se najmanje 480 km potpuno električne vožnje.

Tek treba da se vidi kako Land Rover razlikuje izgled svojih potpuno električnih modela od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ali sa manje potrebnog hlađenja, očekivali bismo da će usisnici na SUS modelu biti ugašeni za električnu verziju. Glasine koje izlaze iz JLR-a sugerišu da bi ovaj tretman mogao da se primeni i na jedini trenutni potpuno električni model kompanije, Jaguar I-Pace, koji bi trebalo da bude osvežen početkom naredne godine.

Land Rover Discovery, koji svoju platformu i proizvodne linije deli sa Defenderom, takođe će biti potpuno električni i biće napredniji, a bivši izvršni direktor Tjeri Bolor nam je rekao: „U potpunosti iznova osmišljavamo Discovery. Verujemo da za to ima prostora, ali moramo biti kreativni“.

„Moramo da napravimo pravi porodični automobil za najzahtevnije porodice. Discovery mora i treba da igra tu ulogu koja bi inače mogla da nestane sa tržišta – barem u segmentima luksuza. Discovery će biti taj automobil.”

Iako je Bolor sada napustio kompaniju, sa bivšim finansijskim direktorom Adrianom Mardelom koji je trenutno privremeni izvršni direktor, JLR-ov program Reimagine (ponovo zamisliti) je i dalje u punom jeku – uključujući potpunu elektrifikaciju linije Land Rovera do kraja decenije, kao i transformacija Jaguara u potpuno električni luksuzni brend. JLR-ove fabrike širom sveta se takođe pripremaju za sledeću generaciju baterijsko-električnih modela.

Uprkos pozivima iz nekih krugova da Land Rover ubrza dolazak potpuno električnih modela, trenutno rukovodstvo nije raspoloženo za to, s obzirom na to da kompanija ima naručeno više od 200.000 automobila – uglavnom visoke marže.

Ipak, očigledno postoji potražnja kupaca za elektrifikovanim proizvodima JLR-a. Trenutno je oko 65 odsto svih prodatih modela elektrifikovano na neki način.

AutoRepublika

(575)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

480 km kroz pustinju i prasumu sa aluminijumskom karoserijom? Defender moze da se pozdravi sa Afrikom!

BB

A što? Pa bar tamo ima sunca koliko hoćeš 😂🤣

Matija

I punjaca ima svuda?