1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Peugeot 408 dobio četiri zvezdice na iskušenju bezbednosti bez da je zaista testiran
Peugeot 408 dobio četiri zvezdice na iskušenju bezbednosti bez da je zaista testiran

Peugeot 408 dobio četiri zvezdice na iskušenju bezbednosti bez da je zaista testiran

1.20K
7
Podelite sa prijateljima:

Pre par dana je objavljena vest koja zasigurno nije mogla da obraduje upravu Stellantisa. Naime, Peugeot 408 je na testovima bezbednosti čije rezultate objavljuje organizacija EuroNCAP dobio četiri zvezdice. Hajde, ovo i nije preterano iznenađenje za vozila iz te grupacije, ali mnogi ne znaju da se ocena može dodeliti i bez sprovođenja (ponovnih testova) u realnosti. Upravo to se desilo i sa pomenutim lepotanom Peugeota.

Rezultat koji je ovaj model postigao je utemeljen na skoru ostvarenom od strane, u mehaničko-tehničkom smislu, blizanačkog heča s oznakom 308.

Peugeot 408 je samo jedan u nizu od nekoliko testiranih modela u poslednje održanoj etapi ocenjivanja, a u grupi ispitanih automobila su pored francuskog aduta bili i Volkswagen Touran, Ford Puma (oba s takođe jednom zvezdicom manje od mogućeg), dok listing svih kandidata koje je Euro NCAP provukao kroz svoje ruke, možete videti na slici ispod.

Francuski mutant je najbolju ocenu ispustio zahvaljujući rezultatima u oblasti pasivne bezbednosti i elektronskih pomagala. Ali, za razliku od ostalih isprobanih noviteta, Peugeot 408 nije testiran zaista, tokom procedura testiranja, što je jasno obelodanjeno i od same nadležne institucije: „Peugeot 408 je u tehničkom smislu veoma blizak modelu 308 koji je već testiran s naše strane ove godine. Sproveli smo izvesne procedure na modelu 408, ali je naša ukupna ocena uglavnom utemeljena na skoru koji smo pripisali 308-ici”.

Dakle, kao što se može videti na sajtu tela zvanog EuroNCAP, odnosno na njihovom nalogu na društvenoj mreži Youtube, sudaru je izložen karavan iz C segmenta Peugeota, dok je 408 testiran samo u smislu posledica udara pešaka. Testeri su se na rezultate modela 308 oslonili čak i kada su u pitanju procene efektivnosti elektronskih pomagala.

Novinari automobilskog portala iz zemlje Gala, redakcije Caradisiac, su kontaktirali EuroNCAP po ovom pitanju i na upit su dobili potvrdu da su rezultati testova sudara 408-ice ekstrapolirani na temelju postignuća modela 308: „temeljno smo proučili strukturu šasije 408-ice i verujemo da se ne bi ponašao drugačije od modela 308 u našim bezbednosnim testovima“.

Kontaktirani su i zvaničnici Peugeota iz Francuske, ali oni do momenta objave izveštaja nisu odgovorili na ovu temu. Na papiru, stručnjaci EuroNCAP verovatno nisu pogrešili. Ali, što se tiče principa, sama ideja nesprovođenja pravih testova pre nego što se dodeli ocena u tako preciznoj i važnoj proceduri, procena se nekom čini upitnom.

Za kraj ćemo reći da je sličan rezon, EuroNCAP primenio i u procesu ocenjivanja Nissanovog dueta krosovera, modela X-Trail i Qashqai, a koji dele identičnu platformu.

AutoRepublika

(1203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, što je sadašnja Octavia opet testirana, kada je već bia na testu krajem 2019 ?

Inače, ako se ja dobro sećam, 308 mk3 je na NCAP-u prošao gore od sadašnje astre. Grudni koš vozača je prošao gore. Tamno braon grudni koš.
Po meni, zbog položaja volana. To je jedina razlika u položaju vozača u odnosu na volan.

Mikrovalovii

Iz razloga što je Octavia testirana po starome protokolu.A i kasnije su Octaviji pridodali središnji zračni jastuk!

moron

Ako na grešim, krajem novembra su objavljeni i NCAP rezultati testiranja prethodne grupe automobila i to:

Tesla Model S
NIO ET7
Toyota bZ4X
Subaru Solterra
Hyundai Ioniq 6
Honda Civic
Isuzu D-Max Crew Cab
Toyota Corolla Cross
Nissan Ariya
Nissan X-Trail
Range Rover
Range Rover Sport
Smart #1
Renault Austral
Wey Coffee 02

A osim DS9 ( sa 4 zvedice ), svi ostali su osvojili po 5 zvezdica

BB

Meni se se čini da je taj NCAP zaskočen od nekih struktura koji su i ekoločški pristup (vrlo pozitivan) pretvorili u Zelenu agendu (vrlo negativno). Čini mi se da NCAP, ispočetka imao solidan uticaj na bezbjednost, ali u zadnjih cca 5 godina radi više štete nego koristi…
Zapanjujuća sličnost sa drugim slučajevima političkim, vojnim, privrednim itd… 🤔

Balkanboj

Isto tako u Renault grupaciji istu platformu dele i Reno i Dacia. Pa opet Dacia dosta lošije prolazi na testovima NCAP. Znači, nije isto. Može platforma biti ista ali su strukturalne razlike među proizvođačima ipak osetne na testu. Sva nadgradnja na platformu, posebno prednji A stubovi i struktura krova posebno utiču na krajnji rezultat testa.

♉ 💩

BB

Pa i tu Daciu Jogger, čini mi se, nisu testirali nego oduzeli poene na bazi nedostatka lampica za pojaseve kod 7-sjedne verzije, a 5-sjednu ne vjerujem ni da su komentarisali, samo je ostavili na jednoj zvjezdici…

moron

Ne dele istu platformu. Početni deo naziva jeste isti ( zbog marketinga ), ali, jedna u nazivu ima na kraju i „High Performance“, druga ima „Low Performance“.