1. Home
  2. Vesti
  3. Vozio se besmopomoćan 500 km u automobilu čiji je autopilot „zabagovao“
Vozio se besmopomoćan 500 km u automobilu čiji je autopilot „zabagovao“
6

Vozio se besmopomoćan 500 km u automobilu čiji je autopilot „zabagovao“

1.27K
6
Podelite sa prijateljima:

Kakve sve muke tek čekaju nas vozače automobila u ovoj međufazi razvoja veštačke inteligencije? Pitanje je na koje ćemo tek u fazama dobijati odgovore. Neobična priča stiže iz Narodne Republike Kine gde je jedan vozač nevoljno prevalio pola hiljade kilometara za volanom svog automobila koji nije prihvatao nikakve komande, izuzev poslednje zadatih preko sistema autonomne vožnje drugog nivoa.

Velika je sreća to što se (nadamo se) neponovljivo iskustvo vozača iz Kine završilo bez daljih posledica po zdravlje i materijalnu imovinu, jer kako drugačije rezimirati događaj u kom je, prema pisanju američkog specijalizovanog automobilskog portala Carscoops, krosover Haval H6 odbio da se povinuje komandama čoveka za volanom. Takozvani autopilot je blokirao, a kočnice nisu reagovale na pritisak papučice.

Onaj koga malo zanima bilo šta što je van vidnog polja očiju, a takvih je puno – kako zapažamo na našoj stranici na Facebooku, verovatno i ne zna da je Haval marka koju kontroliše ogroman koncern Great Wall Motors.

Elem, da se vratimo mi našem napaćenom kolegi – vozaču. Čovek je „vozio“ od grada Čanša u provinciji Hunan, sve do Jišuna u provinciji Jiangši. Inicijalna ideja mu je bila da prevali 200 kilometara, ali nakon što je podesio tempomat na brzinu koja je za tik iznad 100 km/h, na negde na pola zamišljene dužine trajanja puta, shvatio je da nije u mogućnosti da uspori vozilo.

Kada je došao do mučne spoznaje da SUV van kontrole, čovek se logično uspaničio, čak je i zaplakao. Na sreću, došao je sebi i pozvao je policiju koja obezbedila pratnju u sastavu od više vozila. U međuvremenu, nadležni su stupili u kontakt i sa stručnim službama Havala u nadi da će moći da reše problem, bukvalno „u letu“, ali nije bilo dostupne solucije u tako kratkom roku. Automobil je nastavio da se kotrlja autoputem po sopstvenom nahođenju, dok mu je policijska patrola raščišćavala drum ispod.

Nakon prevaljenih otprilike 500 kilometara, Haval se zaustavio jer je rezervoar ostao prazan. Srećan momenat se dogodio u okolini grada po imenu Guangdong. Automobil je odmah prebačen u servisni centar proizvođača gde je inicirana istraga koja bi trebalo da pruži odgovor kako je uopšte došlo do ovog incidenta.

AutoRepublika

(1273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Eto sreće da je bio električni…
Stao bi ranije 😜

Laki

Dobra reklama za ovo preduzeće!

Branko

A da je okrenuo ključ za paljenje?😉

Izmenjeno 1 godina pre od strane Branko
Goran Jurkovic

Novi auti nemaju ključ kao yugo

Matori

Imaju bar ključ, karticu koja mora da bude u vozilu da bi radilo, u tom slučaju je mogao da ga baci kroz prozor, ali je izabrao jeftinije rešenje.

Dante

Bas cudno da automobili da elektronikom mogu da zakazu…