1. Home
  2. Vesti
  3. Audi isporučuje nova vozila koja u rezervoarima imaju „anđeosko gorivo“
Audi isporučuje nova vozila koja u rezervoarima imaju „anđeosko gorivo“

Audi isporučuje nova vozila koja u rezervoarima imaju „anđeosko gorivo“

2.77K
1
Podelite sa prijateljima:

Gorivo koje se proizvodi pod oznakom R33 se koristi u proizvodnim pogonima marke Audi, a koji su izgrađeni u otadžbini brenda, to jest u Nemačkoj.

Audi je aktivan u smislu ostvarenja težnje da sve proizvodne lokacije kompanije postanu ugljenično neutralne do 2025. godine. Deo procesa uključuje posebne mešavine benzina i nafte, nastale kao smeša standardnih fosilnih i obnovljivih goriva. Gorivo koje je nazvano R33 se koristi za dopunu rezervoara mnogih novih Audija koji napuštaju fabrike u Nemačkoj, kao i brojnih vozila koja se upotrebljavaju u samom fabričkom krugu.

Gorivo je zapravo razvijeno od strane matične kompanije Volkswagen, one koja kontroliše rad Audija, ali u saradnji s firmama Shell i Bosch. Sama ideja podrazumeva stvaranje goriva koje će doprineti težnji sniženja ugljeničnih emisija, uz istovremenu kompatibilnost sa aktuelnim motorima i benzinskim stanicama. Audi se prebacio na gorivo zvano R33 Blue Diesel još 2021. godine, dok je sada prešao i na upotrebu energenta po imenu R33 Blue Gasoline. Jasno, u pitanju je benzinski derivat.

R33 po sastavu približno odgovara smeši dvotrećinskog tradicionalnog fosilnog goriva, dok je preostala trećina utemeljena na obnovljivom biogorivu, po kom osnovu je i dodeljeno ime 33 (u procentima izražena trećina – za one malo sporije u mislima 🙂 ). Benzin se oslanja na mešavinu etanola i bionafte, supstance dobijene iz ostataka materijala. U mešavini dizela ćete najpre naći obnovljivo parafinsko gorivo – u suštini biljno ulje, ono s biodizelom.

Audi navodi da je gorivo R33 Blue Gasoline usklađeno sa standardima koji opisuju sastav i funkciju benzina. Gorivo je na taj način upotrebljivo kod svega što sagoreva „uobičajen“ benzin, uz desetoprocentni dodatak etanola. Dodatno, četiri prstena kažu da i R33 Blue Diesel ispunjava iste kriterijume, pa je upotrebljiv i kod novih i kod starih dizel motora. Navodi se i da nova goriva poseduju antikorozivna svojstva.

Ipak, ni reč nismo pročitali na temu energetske efikasnosti vozila koja se oslanjaju na ovaj energent, ali Audi tvrdi da goriva R33 Blue mogu voditi ka smanjenju ugljeničnih emisija „za najmanje petinu“. U ovoj matematici je važno znati da se ovde ne govori samo o emisijama koje generiše vozilo svojim radom, već i o emisijama koje nastaju u proizvodnji samog goriva, njegovoj obradi i distribuciji. Trenuno se od strane Audija koristi ovo gorivo fabrikama koje rade u Ingolstatu i Nekarsulmu.

Audi želi da postigne ugljeničnu neutralnost u 2025. godini, ali na duži rok, Nemci su posvećeni uspostavljanju game baterijskih vozila. Rok za to je 2033. godina i u tom smislu je uprava firme isključiva, to jest ne želi da nudi konvencionalne automobile. Jasno, obustava dalje proizvodnje konvencionalnih vozila ne znači da ih više ni neće biti u saobraćaju, pa bi ova goriva mogla da posluže i kao zelenija alternativa aktuelnom asortimanu naftnih derivata, na duži vremenski rok.

Koliko će se ova predviđanja i težnje Audija ostvariti, ostaje nam da sagledamo u budućnosti.

AutoRepublika

(2769)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Nek mi pošalju jednu cisternu da probam 😀