1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat 500X se povlači sa američkog tržišta
Fiat 500X se povlači sa američkog tržišta
6

Fiat 500X se povlači sa američkog tržišta

352
6
Podelite sa prijateljima:

Fiat 500X je trebalo da bude model koji će promeniti situaciju za italijanskog proizvođača vozila na američkom tržištu. Bazni 500 je bio previše mal za Jenkije, 124 Spider skup, a 500L pomalo čudnog stila, pa su sve karte bačene na 500X.

Bio je baš „pravih“ dimenzija, dopadljivog stila i sa solidnom prodajom motora. Međutim, tokom poslednjih sedam godina je prodato tek 40.093 primerka i Fiat nam kaže da se 500X neće vraćati „preko bare“ kada životni vek sadašnje generacije istekne nakon 2024. godine.

Ova vest je potvrđena na ovogodišnjem Salonu automobila u Los Anđelesu gde je prvi čovek brenda Olivijer Fransoa pričao sa kolegama sa sajta Motor Trend i tada je izjavio da, ne samo što nećemo videti 500X još zadugo, već i da kompanija ne planira njegovog naslednika.

Fiat je isporučio tek 1.181 primerak ovog krosovera protekle godine i u vreme pisanja ove priče je jedini model italijanskog giganta na američkom tržištu. Ranije su postojali planovi da se modeli 500L i 500X spoje u novitet pod imenom 500XL, ali je očigledno da do toga neće noći.

Fiat ipak nema u planu da se povuče sa američkog tržišta. Električna konfiguracija mališana 500e se prodaje u Evropi već dve godine, dok će u Ameriku stići tek 2024. godine. Fransoa je pričao i o ovoj odluci i napominje da kompanija nema u planu da debituje s nekim novitetom konkretno za Jenkije, i otvoreno priznaje da će prodaja Fiata biti na nivou statističke greške „preko bare“.

Na pitanje zašto se Italijani onda uopšte trude da Amerikancima ponude 500e, Fransoa nije imao konkretan odgovor. Ovo trište ipak ima dosta oštrije zakone po pitanju izduvnih gasova i bezbednosti i samim tim 500e će morati da prođe kroz dosta izmena u poređenju sa evropskim rođakom pre nego što stigne u izložbeno-prodajne salone.


AutoRepublika je inače imala prilike da testira 500X za američko tržište sada već davne 2017. godine. Tu priču možete da pročitate ovde. Tada nismo imali mnogo pozitivnih reči da kažemo i zaključili smo da ga čeka veoma težak put, posebno ako se uporedi sa jeftinijim mehaničkim blizancem Jeepom Renegadeom.

Nažalost, ispostavilo se da smo bili u pravu…

AutoRepublika

(352)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Vrlo lep autić. Doduše, zadnja klupa mu nije baš izdašna sa prostorom, ali, ima on svoj šarm, dobru opremu i veoma dobre motore (za Evropu).

Renault Terminator

Viđao sam klasični Fiat 500L u Kanadi i to u veoma zabačenim dijelovima Alberte,naravno ima tu puta ali je divljina,nema naselja,nema ljudi.

Lazar

i ja vidjam dosta 500L po Teksasu !

Renault Terminator

Jeste da nije čist produkt iz Srbije…ali na -30C i kusur kada u pustari okovanoj snijegom vidiš Produced in Kragujevac bude ipak malo toplije oko srca,pa makar to bio i Fiat😁

Matija

Opet jedna nerazumna odluka iz kruga Stelantisa, tacnije iz FIATa – 500X nece imati naslednika i ako je bio uspesan na trzistu. Naslednik bi trebalo da ostane u istoj klasi, da zadrzi ovaj lik ali da postane zreliji, narocito u enterijeru. Pogon – jos uvek gorivni ali neizbezno hibrid zbog propisa.

moron

„Fiat 500X nudi primamljiv argument u Izveštaju o pristupačnosti portala Cars.com za 2023. godinu, u kategoriji „Novi automobili sa najboljom vrednošću“. Fiat 500X karakteriše odličan odnos cene i vrednosti uz tehnologiju, prostrani enterijer i standardni pogon na sve točkove (konfiguracija za Severnu Ameriku). Pristupačnost je osnovna vrednost FIAT-ove misije koja uključuje pružanje održive mobilnosti i tehnoloških rešenja dostupnih svima. Ovaj osnovni princip smestio je model Fiat 500X u Izveštaj o pristupačnosti portala Cars.com za 2023. godinu, u kategoriji „Novi automobili sa najboljom vrednošću“. Standardni pogon na sva četiri točka (AWD) i tehnologija kombinuju se sa zabavnim načinom vožnje kako bi… Pročitaj više »